Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Паперовим стаканчикам – бій: ужнівці впроваджують у місті еконовацію

Зібрані стаканчики матимуть друге життя – з них виготовлять звичайні або ж навіть багаторазові блокноти

0 177
Ірина Микулин та Олександр Білак
Ірина Микулин та Олександр Білак
Малими кроками – до великих перемог. На тему еко говорити можна довго, але потрібно не лише говорити, а й діяти. Власне, знати про сортування сміття добре, але краще про це не тільки знати, а й робити. Часто люди самі собі вигадують бар’єри: незручно-дорого-довго-складно. Активісти зі студпростору «Aura Academica» вирішили трохи допомогти ужгородським кавоманам стати екофрендлі та встановили спеціальні урни для збору паперових стаканчиків.

По місту встановили 10 пробних екотрубок – «Люльок Мамая». Знайти їх можна у ректораті та головному корпусі УжНУ, міській раді, кафедральному соборі та кількох кав’ярнях. Тепер паперові горнятка від кави та чаю можна збирати й відправляти на переробку.

«Люлька Мамая» в УжНУ
«Люлька Мамая» в УжНУ

«Про проект «Зелений птах», що займається переробкою паперових стаканчиків я дізналася із соцмереж, – розповідає співзасновниця студпростору Ірина Микулин. – Раніше ми з друзями ніколи не задумувалися, що паперові горнятка – це та сама макулатура. Та й узагалі в людей часто є ілюзія, що такі стаканчики не шкідливі і переробляються з папером. Але ж усередині них – шар пластику! Відповідно, переробити як звичайну макулатуру це неможливо. Не секрет, що Ужгород має великі проблеми зі сміттєзвалищем, тому вирішили зробити свій внесок у зменшення кількості сміття».

Паперовим стаканчикам – бій: ужнівці впроваджують у місті еконоваціюПро встановлення екотрубок в «Aura Academica» заговорили ще взимку, однак вагалися, як місто сприйме таку новацію. До реалізації ж узялися в червні – створили список закладів, яким це може бути цікаво, та почали пропонувати долучитися до ініціативи.

На пропозицію відгукнулася передусім міська рада Ужгорода – тут ідею підтримали й допомогли з упровадженням. Зовсім скоро замовили перші 10 трубок. Ціна однієї такої – 430 гривень.

Всередині трубки вміщається 100–120 стаканчиків різних розмірів. Накопичуються вони всередині у придатному до переробки пакеті. Зібрані стаканчики відправляють до Києва, де вони отримують друге життя – з них виготовляють звичайні або ж навіть багаторазові блокноти. Для виробництва одного такого необхідно близько 400 паперових стаканів. В Ужгороді блокноти планують робити з символами міста – тоді й туристам буде сувенір, і для природи користь.

Ксенія Шокіна,
фото авторки та з ФБ-сторінки Ужгородської міськради
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.