Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Про діяльність та виклики під час війни на ФІМВ розповідав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Аргентині

Юрій Клименко звернув особливу увагу на виклики, які з’явилися в українських амбасадорів з початком повномасштабного вторгнення росії

0 97
На факультеті історії та міжнародних відносин тривають онлайн-зустрічі з українськими дипломатами й представниками нашої держави в міжнародних організаціях. 17 травня спікером став Юрій Клименко, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Аргентині.

Про діяльність та виклики під час війни на ФІМВ розповідав Надзвичайний та Повноважний Посол України в АргентиніАмбасадор змістовно розповів про діяльність посольства й виклики, які з’явилися з початком повномасштабного вторгнення.

«Аргентина поки що не є членом міжнародної коаліції на підтримку України, хоча  позитивно налаштована щодо підтримки нашої держави в рамках міжнародних організацій. З 24 лютого вона приєднується до ініціатив ООН стосовно засудження агресії російської федерації, навіть стала співавторкою кількох із них», – зазначив Юрій Клименко. Також посол зауважив, що Аргентина серед лідерок з-поміж країн Латинської Америки в наданні гуманітарної допомоги Україні. Вона надіслала 13 вантажів загальною вагою понад 105 тонн.

Наразі українське посольство працює з Аргентиною у кількох важливих напрямках. Зокрема, це спонукання долучитися до формули миру, що була запропонована Володимиром Зеленським; поглиблення співпраці у військово-технічній сфері; долучення до запровадження санкцій проти країни-агресорки й до створення військового трибуналу.

Серед викликів амбасадор окреслив значне поширення російських, навіть ще радянських наративів. Серед них: «Сполучені Штати – імперіалістична держава, яка хоче поневолити багато країн», «НАТО – небезпечний, агресивний блок», «Ніякої війни немає, проводиться спецоперація», «НАТО на території України воює проти росії». Їх у своїх інтересах використовують Комуністична партія й організація «Лівий фронт», що сповідують російську ідеологію в Аргентині.

Для протистояння цим фейкам наше посольство ініціювало низку заходів, зокрема круглі столи, різноформатні зустрічі, а нещодавно навіть книжковий ярмарок, де були представлені твори українських митців слова. Все це з однією метою – донести аргентинському суспільству й міжнародному співтовариству важливість наближення для України справедливого миру. Ця теза поділяється аргентинською стороною й місцевими політиками.

Також амбасадор звернув увагу на такий аспект, як прибуття до Аргентини після повномасштабного вторгнення близько 23 тисяч росіян. Здебільшого це вагітні жінки, які приїжджають народжувати, щоб дитина набула громадянства, а згодом його мають намір дістати й самі. Один із ключових меседжів, які поширюють ці люди, – мовляв, вони втікають від війни. Як зазначає пан посол, це наратив, який має на меті показати, що вони теж страждають. Що є спробою прирівняти агресора до жертви.

«Протидія російським наративам – лише один із аспектів роботи нашого посольства. Ми активно працюємо над розвитком двосторонніх відносин, політичного діалогу, над зміцненням торговельно-економічних відносин», – розповідає амбасадор.

Щодо аргентинського суспільства, то воно солідарне з Україною, адже розуміє важливість і ціну свободи. Більшість телеканалів досить об’єктивно висвітлюють події в нашій державі.

Наприкінці зустрічі Юрій Клименко висловив вдячність за те, що в такий непростий час освітяни знаходять можливості для подібних проєктів. А ще заохотив студентів вивчати іспанську мову, адже, як він помітив, у міжнародній дипломатії бракує іспанськомовних професіоналів.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.