Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Професор Михайло Савчин у межах програми словацької наукової агенції SAIA стажується в Університеті Коменського в Братиславі

Серед наукових зацікавлень ужгородського вченого – проблема посилення інституційної спроможності держави в умовах війни

0 131
За підсумками розгляду понад 500 заявок з різних країн словацька державна наукова агенція SAIA відібрала 80 науковців для виконання наукових досліджень у Словацькій Республіці протягом 2023/24 академічного року. З-поміж учасників програми відібрали й трьох професорів юридичного факультету УжНУ – Тетяну Карабін, Марію Менджул та Михайла Савчина.

Професор Михайло Савчин у межах програми словацької наукової агенції SAIA стажується в Університеті Коменського в БратиславіЗокрема, Михайло Савчин проходить наукове стажування на базі кафедр конституційного права та адміністративного і довкіллєвого права Університету Коменського в Братиславі. Предметом його наукових пошуків є проблематика трансформації публічної влади в умовах війни.

Після розгортання млявого російсько-українського збройного конфлікту в повномасштабну конвенційну війну стала очевидною глибока криза світового порядку, що лише посилилося кризою у відносинах між Ізраїлем та Палестинською автономією, де вкрай неефективний уряд не контролює сектор Газа, в якій донедавна заправляла терористична організація ХАМАС. У свою чергу, Московія веде війну традиційними для неї геноцидальними методами, що тепер у доктрині розглядається як ведення терористичної війни.

У рамках стажування професор Савчин 11–12 вересня взяв участь у XIV Bratislava legal forum, до якого разом із іншими колегами з юридичного факультету УжНУ систематично долучається вже поспіль останні 5 років. Особливо запам’ятався форум у Братиславі в лютому 2020 року, якраз напередодні запровадження обмежень, пов’язаних із коронавірусною пандемією.

Цього року виступ Михайла Савчина стосувався захисту прав людини у ході московито-української війни та пов’язаних із цим конфліктом обмежень у здійсненні основоположних прав. До речі, прикметною рисою стажування є те, що воно реалізується на підставі законодавства України та Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Словацької Республіки про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво.

Професор Михайло Савчин у межах програми словацької наукової агенції SAIA стажується в Університеті Коменського в Братиславі Протягом першої третини програми наукових досліджень професор Савчин дістав доступ до широкого кола доктринальних джерел кращих представників конституційного, міжнародного, адміністративного та мілітарного права, безпекознавства, політології та етики. Оскільки дослідження стосується взаємодії чеснот і цінностей у праві та їх впливу на інституційний дизайн влади в умовах війни, вельми важливим є дослідження проблем доброчесності чиновників і суддів, обороноздатної демократії, підзвітності та підконтрольності уряду.

У цьому сенсі також прикметною вивилася тематика Консервативної правничої конференції, що відбулася 14 листопада, на якій представники консервативної та ліберально-демократичної правничих шкіл дискутували про проблематику і перспективу гомосексуальних шлюбів. На сьогодні  ситуація така, що більшість конституційних порядків визнає шлюб як союз чоловіка і жінки, а тому наразі найбільш перспективним є запровадження реєстрації державою цивільних партнерств. З цього питання Європейський суд з прав людини вказав на обов’язок України запровадити реєстрацію партнерств у справі Маймулахіна та Марківа. Оскільки, згідно з консервативним тлумаченням шлюбу, його метою, окрім спільного проживання з певним розподілом прав і обов’язків, є і виховання дітей, то для легалізації гомосексуальних шлюбів також застосовується поступово сурогатне материнство, що також викликає чимало дискусій етико-правничого характеру.

Наукове стажування в Університеті Коменського дало змогу вдоступнення до доктринальних джерел для кращої підготовки публічної лекції ужгородського науковця, проведеної 21 жовтня в Ягеллонському університеті в Кракові (Польща). Тема стосувалася судової реформи у контексті європейської інтеграції України. Вона відбулася у межах спільного семінару з професором Ягеллонського університету Пьотром Мікулі та викликала дискусію щодо обмеження впливу політиків на судову владу, зокрема процедури відбору суддів та гарантії їх незалежності.

Протягом стажування до Нового року Михайло Савчин проведе низку лекцій для студентів про ідентичність та європейську інтеграцію України, а також підготує серію публікацій у наукових виданнях Словаччини. У ході стажування ужгородський правознавець візьме також участь у семінарах та інших наукових заходах, які періодично проводяться в Університеті Коменського, інших вишах Словаччини і сусідніх країн. На завершення програми перебування в Університеті Коменського планується написання і видання монографії англійською мовою.

Медіацентр УжНУ – за інформацією Михайла Савчина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.