Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Регіональними тренерами мобільних бригад із вакцинації на Закарпатті стали викладачі УжНУ

Четверо з п’яти коучів – представники медичного факультету № 2 Ужгородського університету – Павло Колесник, Ольга Русановська, Маріанна Кожанова та Оксана Ільков

1 439
Схоже, трендом 2021-го беззаперечно має стати щеплення. На Закарпатті вакцинувальну кампанію вже розгорнули. Представників мобільних бригад готують кваліфіковані тренери, які дають знання із кількох галузей. Четверо з п’яти коучів – представники медичного факультету № 2 Ужгородського університетуПавло Колесник, Ольга Русановська, Маріанна Кожанова та Оксана Ільков.

Регіональними тренерами мобільних бригад із вакцинації на Закарпатті стали викладачі УжНУРегіональними тренерами мобільних бригад із вакцинації на Закарпатті стали викладачі УжНУЗа планом, в області має бути щонайменше по одній мобільній бригаді на район. Вони передусім вакцинуватимуть т.зв. пріоритетні категорії: працівників медстаціонарів, жителів і працівників спеціалізованих закладів (інтернатів, будинків для людей літнього віку), воїнів АТО.

Навчають медиків мобільних бригад досвідчені фахівці: завідувач кафедри сімейної медицини і амбулаторної допомоги Павло Колесник, доцентка кафедр сімейної медицини і амбулаторної допомоги та кафедри охорони материнства та дитинства ФПО Ольга Русановська, фельдшер із досвідом роботи в АТО Тарас Микита, реаніматологиня, тренерка Червоного Хреста, лаборантка кафедри сімейної медицини і амбулаторної допомоги Маріанна Кожанова та асистентка цієї ж кафедри Оксана Ільков, яка проводила блок тренінгу із електронного обліку.

Регіональними тренерами мобільних бригад із вакцинації на Закарпатті стали викладачі УжНУПавло Колесник каже: «Команда мобільної бригади складається з двох лікарів і трьох медсестер. Мобільні бригади особливі тим, що курсують із місця на місце, щоб забезпечити доставку вакцин до споживача. Умовно сьогодні вакцинуємо працівників обласної лікарні, завтра – міської, а післязавтра – пологового будинку. Максимум – це 100 щеплень за добу на одну бригаду».

Після тренінгу від ВООЗ тренери мають кожен свою спеціалізацію й відповідно до неї навчають спеціалістів мобільних бригад. Тренер-імунолог роз’яснює нюанси зберігання та поводження з вакциною, розтлумачує й спростовує міфи про щеплення. У сестринському блоці працює тренер-фельдшер, який навчає правильно вводити препарат, формувати вакцинаційний пункт, комплектувати фельдшерську сумку. Реаніматолог показує, як діяти у разі непритомності, панічної атаки чи анафілактичного шоку. Також медиків навчають правильно вносити інформацію про пацієнта в електронну систему документообігу.

Зі слів Павла Колесника, за 4 дні встигли провести тренінги для 11 бригад із різних районів області (хоча планували для 8). Тренер зауважує: «Надихала така відкритість аудиторії. Люди розуміють, на що ідуть, ставлять море питань, охоче працюють у групах, беруть активну участь у мозкових штурмах, грають у клінічні ігри».

Регіональними тренерами мобільних бригад із вакцинації на Закарпатті стали викладачі УжНУОльга Русановська пояснює: «У нас дуже злагоджена команда – саме через команду я й погодилася стати тренеркою. Ми з Павлом Колесником та Оксаною Ільков не лише лікарі-практики, ми – викладачі. Наша робота – навчати і доступно пояснювати. Ми реагуємо на запити аудиторії і пропонуємо максимум практичних завдань, які роблять тренінги цікавими та ефективними. Це дає можливість значно краще засвоїти інформацію. Наприклад, ми працюємо в малих групах, Маріанна Кожанова проводить практикум із серцево-легеневої реанімації, а ще застосовуємо методику «підготований вчитель». Остання полягає в тому, що учасники тренінгу вивчають підготовані відповіді на запропоновані запитання (кому можна вакцинуватися, якого віку, як саме, які протипокази тощо) і мають на них відповісти у відповідний момент».

Щодо питання вакцинації зауважимо, що один флакон вакцини розрахований на 10 доз. Залишкові дози ж використовуватимуть для вакцинації людей із другої черги – тих, хто зареєструвався на щеплення через Дію.

Регіональними тренерами мобільних бригад із вакцинації на Закарпатті стали викладачі УжНУ«Перед тренінгом я й сама хворіла на COVID і для себе вивчала питання необхідності вакцинації навіть після хвороби. Я шукала аргументи, щоб потім могти донести це іншим. Відомо, що молодь досить легко переносить хворобу. Але всі між собою так чи так контактують. Є категорії людей, для яких коронавірус стає фатальним. От недавно у нас в Ужгороді померла породілля. Ковід нам дав невеликий вибір – або захворіти й мати на якийсь час антитіла, або вакцинуватися. Краще вакцинуватися і не хворіти, ніж хворіти. Бо ніколи не знаєш, якими будуть наслідки для тебе і твого оточення», – аргументує Ольга Русановська.

Однак, переконує Павло Колесник, для вакцинації «медичних кадрів бракує. На моє переконання, нам потрібно однозначно залучати й заохочувати молодь – старшокурсників-медиків та інтернів, які ще не працюють на повну ставку, але мають знання і вміння».

«Дуже хочу подякувати всім, завдяки кому ці заходи стали можливими. На момент проведення тренінгу мобільних бригад організаційні питання і забезпечення лягло на плечі регіональних організаторів. Завдяки ректорату УжНУ ми використовуємо приміщення на юридичному факультеті. Червоний Хрест надав нам муляжі. Центр громадського здоров’я забезпечив логістику. Устаткування тренерське використовуємо із Навчально-наукового тренінгового центру сімейної медицини та долікарської підготовки УжНУ», – зауважує Павло Колесник.

А Ольга Русановська додає: «Пишаюся, що представники нашої кафедри володіють такою кількістю інноваційних методик. Ми раді ділитися досвідом із колегами з інших університетів».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.