Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Шістнадцятий екопікнік влаштували на території Вільшанського водосховища

До екоакції долучилися й представники Ужгородського університету – за сприяння проректора Дмитра Сойми учасники мали змогу розміститися й переночувати у приміщенні біобази УжНУ «Колочава»

0 170
Очистити від сміття береги Вільшанського водосховища – таку мету поставило перед собою 2 роки тому подружжя Олени та Романа Жуків. У перші дні повномасштабної російсько-української війни Роман пішов добровольцем на фронт і не повернувся. Загинув, як герой. Олена, переживаючи втрату чоловіка, продовжує спільну справу і збирається довести її до кінця.

Шістнадцятий екопікнік влаштували на території Вільшанського водосховищаВільшанське водосховище, або, як його ще називають, Закарпатське море, – це штучна водойма, яка побудована для живлення місцевої ГЕС. Два роки тому сім’я Жуків поїхала туди відпочивати й була шокована кількістю сміття, що заповнювало береги річки. Спочатку спробували прибирати самостійно; долучали друзів та знайомих; публікували пости із закликом допомогти у Facebook. Зрештою, було створено волонтерський проєкт Chysto.de, в контексті якого проводяться екопікніки для прибирання Закарпатського моря.

Шістнадцятий екопікнік влаштували на території Вільшанського водосховища«16-й екопікнік відбувся на тій же території, де й усі попередні. Територія водосховища величезна і засмічувалася понад 30 років», – розповідає засновниця організації Олена Жук.

Екологічна акція зібрала понад 120 людей з різних куточків України, приїхали навіть з-за кордону. «До нашої ініціативи завжди долучаються найкращі – успішні та свідомі люди різного соціального статусу, різного віку, статі, політичних чи релігійних поглядів, адже екологія стосується всіх. Разом із такими людьми за 2 роки існування проєкту ми вивезли з берега понад 100 тонн відходів», – ділиться пані Олена.

Цього разу до екоакції долучилися й представники УжНУ, зокрема проректор з адміністративно-господарської роботи Дмитро Сойма. За його сприяння учасники екопікніку мали можливість розміститися й переночувати у приміщенні біобази УжНУ «Колочава». «Хочемо ще раз  подякувати Дмитру Юрійовичу за таку важливу допомогу. Адже в літній час ми можемо зупинитися в наметах. В осінні місяці з цим складніше і погода не завжди дозволяє. Їдуть сім‘ї з дітками. Нас багато. Тому дах над головою – для нас надзвичайно цінний внесок. Ми залишили все чистеньким. Тож дякуємо вам за надійне плече підтримки», – кажуть організатори.

Шістнадцятий екопікнік влаштували на території Вільшанського водосховищаЦього разу програма була надзвичайно насиченою. Крім прибирання та сортування сміття, на учасників чекали співи й жива музика, еколекторій для дорослих та екоігри для дітей, стендап та ранкова йога на березі Закарпатського моря.

Організація Chysto.de дістає багато повідомлень із закликами прибрати інші місця, але Олена націлена закінчити вже почату справу. Вона вірить, що Вільшанське водосховище може стати об’єктом суспільно-екологічної цінності, на прикладі якого будуть показувати, що подібні проблеми можна вирішити.

Анастасія Лабик,
студентка відділення журналістики УжНУ.
Фото Владислава Мазура, Віктора Дьоміна та Chysto.De
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.