Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-біологи на практиці дізнавалися про роль мертвої деревини у лісі

Захід відбувся в рамках румунсько-українського проєкту «Сприяння мертвій деревині для стійких лісів в румунсько-українському транскордонному регіоні (RESFOR)»

0 137
З 28 до 30 вересня на базі Угольського-Широколужанського заповідного масиву Карпатського біосферного заповідника, де ростуть найбільш відомі букові праліси ЮНЕСКО, відбувся навчально-практичний семінар «Мертва деревина. Чому вона потрібна лісу?» для студентів I, II, IV курсів та магістрантів біологічного факультету УжНУ. Захід відбувся в рамках румунсько-українського проєкту «Сприяння мертвій деревині для стійких лісів в румунсько-українському транскордонному регіоні (RESFOR)», який впроваджує «WWF Румунія» у партнерстві з Сучавським університетом, ГО «Екосфера» та УкрНДІгірліс.

Студенти-біологи на практиці дізнавалися про роль мертвої деревини у лісіСтуденти-біологи на практиці дізнавалися про роль мертвої деревини у лісіСемінар провели ГО «Екосфера» спільно з біологічним факультетом УжНУ та Карпатським біосферним заповідником. Зі студентами працювали науковці біологічного факультету УжНУ, КБЗ та УКрНДІгірлісу.

У рамках семінару студентам виклали фахову наукову інформацію щодо мертвої деревини у лісах, яка є окремим специфічним оселищем для тисячі лісових біологічних видів: слизовиків, грибів, мохів та лишайників, комах та хребетних тварин. Також показали функціональну роль мертвої деревини, яка підсилює стійкість лісів до зовнішніх впливів, зокрема змін клімату. Студенти на практиці могли переконатися у багатстві біорізноманіття у пралісах, що його забезпечує саме мертва деревина у своєму повному циклі розкладу, у результаті  якого через ланцюги харчування вона депонує до 10 % вуглецю, яке дерево засвоїло за своє життя. У межах науково-практичних екскурсій на закладені проби у пралісах студенти змогли побачити кілька червонокнижних видів грибів і кажана.

Студенти-біологи на практиці дізнавалися про роль мертвої деревини у лісіДуже вдячний організаторам семінару, – каже студент IV курсу Михайло Гусар. – Я дізнався багато корисного для себе, мав можливість поспілкуватися з професіоналами. Хотілося б, щоб і надалі в таких семінарах брали участь студенти. Адже нам, майбутнім біологам, це потрібно для набуття практичного досвіду. Щиро дякую за змістовно проведені дні!»

«Семінар виявився надзвичайно цікавим та інформативним, – додає магістрантка-другокурсниця Христина Ганькулич. – Я зрозуміла реальну цінність мертвої деревини, її роль, а завдяки дискусії лекторів ще й мала можливість зважити всі її плюси і мінуси, зробити для себе певні висновки щодо значення її для лісів. Щиро дякую за надану можливість розширювати свої знання».

За інформацією біологічного факультету УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.