Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання дізнавалися про людей із синдромом Дауна

На базі підрозділу влаштували благодійний ярмарок та лекції щодо раннього втручання як підходу збільшити шанси особливих дітей у реалізації їхнього потенціалу

0 199
21 березня – Міжнародний день людей із синдромом Дауна, одного із найбільш поширених генетичних порушень, яке спричинене додатковою хромосомою у 21 парі. Статистика свідчить, що кожна 700 дитина народжується з такою аномалією.

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання дізнавалися про людей із синдромом ДаунаТож факультет здоров’я та фізичного виховання спільно з благодійними організаціями, зокрема Громадською організацією “Товариство захисту осіб з інвалідністю «Надія»” у партнерстві з БФ «Комітет медичної допомоги Закарпаття» та відділенням раннього втручання (РВ) обласного центру комплексної реабілітації інвалідів та дітей інвалідів Ужгорода, ініціювали благодійний ярмарок та лекції на базі підрозділу. Усяк охочий міг придбати ручні вироби медико-соціального центру «Дорога життя». Вторговані кошти підуть на підтримку дітей із синдромом Дауна.

Лекцію на тему «Раннє втручання збільшує шанси дітей в реалізації свого потенціалу» читали люди, які не з чуток знають про цю ваду, а саме: Ольга Принцовська, голова батьківської ужгородської організації Товариства захисту осіб з інвалідністю «Надія», мама дитини із синдромом Дауна; Світлана Русич, представниця відділення РВ обласного центру комплексної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів м. Ужгорода, теж мама дитини із синдромом Дауна; Леся Левко, представниця БФ «Комітет медичної допомоги Закарпаття». Лектори ознайомили слухачів з філософією раннього втручання (РВ), практикою надання послуг РВ в Україні, наявним досвідом його просування в Україні та особливостями життя сонячних людей.

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання дізнавалися про людей із синдромом Дауна

Довідково: Раннє втручання (РВ) є всесвітньо визнаним підходом, який продемонстрував свою ефективність і економічність, що максимізує шанси дітей на реалізацію власного потенціалу. Це є важливим фактором у запобіганні відмовам від дітей / розміщення їх в інтернатних установах і знижує ймовірність низьких довгострокових результатів для дітей та їх сімей. РВ включає в себе заходи в той час, коли побоювання з приводу розвитку та/або інвалідності дитини з’являється вперше, у віці, коли мозок дитини все ще розвивається. Це соціальна модель, яка враховує потреби як дитини, так і батьків, спрямована на зміцнення потенціалу сім’ї, а також орієнтована на співпрацю й партнерство з батьками, і, таким чином, відхід від застарілої й вузької медичної моделі, яка не включає батьків дитини, а також зв’язок із надавачами соціальних та освітніх послуг, широкими колами громадськості.

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання дізнавалися про людей із синдромом ДаунаБесіда проводилася в рамках ґрантового проекту «Діалог батьків та фахівців задля ефективного просування РВ у Закарпатській області», що впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС) у межах та як невід’ємна частина спільного Проекту HealthProm (Великобританія), ВГО «Національна Асамблея людей з інвалідністю (НАІУ) і БФ «Інститут раннього втручання» (БФ ІРВ) «Збільшення здібностей громадських організацій, керованих батьками, підтримувати забезпечення реформ, спрямованих на права і потреби дітей з інвалідністю раннього віку в Україні».

У рамках заходу присутні переглянули фільм та мали змогу ставити питання, адже в майбутньому чимало студентів-реабілітологів, очевидно, працюватиме і з такими особливими людьми.

Студенти факультету здоров’я та фізичного виховання дізнавалися про людей із синдромом Дауна
Благодійний ярмарок

До слова, цьогоріч до Міжнародного дня людей із синдромом Дауна у світі проводився флешмоб lots of socks, тобто «багато шкарпеток». Люди надівали різні шкарпетки, щоб відчути, як це: жити в одному соціумі, але відрізнятися від інших.

Ольга Богославська,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.