Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Учасники міжнародного літературного фестивалю «Карпатська ватра» спілкувалися зі студентами філологічного

Під час зустрічі також презентували збірник «Літературне Закарпаття-2017», упорядницею якого стала доцент Олександра Ігнатович

0 224

Учасники міжнародного літературного фестивалю «Карпатська ватра» спілкувалися зі студентами філологічного

Візит літераторів зі Словаччини, Угорщини, Польщі та різних куточків України (зокрема, й із Закарпаття) на філологічний факультет Ужгородського національного університету відбувся в рамках ювілейного, п’ятого, Міжнародного літературного фестивалю «Карпатська ватра» з нагоди святкування в Ужгороді Дня української писемності та мови.

Модерував зустріч Василь Густі – голова закарпатської організації Національної спілки письменників України. Гості по-різному зверталися до молоді: хтось коротко розповідав про свою літературну діяльність, а хтось зачитував твори. На заході був і очільник Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський. Йому першому надали слово. Гість, усміхнувшись, зазначив про «порушений гендерний принцип», а також запевнив: такі зустрічі зі студентами – дуже важливі.

Василь Густі
Василь Густі

Іван Яцканин, голова Спілки українських письменників Словаччини, головний редактор журналу «Дукля» (тут часто публікуються ужнівці), зауважив: «Значну увагу приділяємо художньому перекладові. У такий спосіб заявляємо, що наша спілка, письменники живуть і можуть звернутися до читача, донести свою творчість як у Словаччині, так і за межами цієї країни». Також гість подарував філфаку примірники «Дуклі» та кілька книжок, зокрема про життя української громади в сусідній нам державі та про літературний процес вітчизняних письменників Словаччини.

Учасники міжнародного літературного фестивалю «Карпатська ватра» спілкувалися зі студентами філологічногоПредставник Польщі запрошував ужнівців у гості, а літераторка з Будапешта презентувала двомовний, українсько-угорський, жіночий журнал. Голова Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Ігор Гургула зачитував вірші про кохання. А поетеса Ярослава Павличко (теж із центру Західної України) розповіла, що відвідини нашого обласного центру неодноразово надихали її на творчість. Одна зі збірок, присвячена нашому місту, – поетично-документальні «Ужгородські фрески». Український письменник Василь Кузан зачитував свої поезії, зокрема й закарпатською говіркою; іванофранківчанка Марія Вайно зауважила: «Ужгородці вміють берегти своє» і теж процитувала кілька рядків із власного поетичного доробку; представник Тернополя Володимир Барна додав зустрічі гумористичних акцентів. Він приніс із собою збірку зі 100 віршами й запропонував ужнівським філологиням називати імена та числа від одного до ста. Далі відкривав книжку на поезії з відповідним номером і таким чином присвячував студенткам конкретні, за словами автора, «пророчі» рядки. Загалом кожен гість мав можливість поспілкуватися з аудиторією.
Учасники міжнародного літературного фестивалю «Карпатська ватра» спілкувалися зі студентами філологічного

Презентований збірник. Фото Ганни Фельцан
Презентований збірник. Фото Ганни Фельцан

На творчій зустрічі були й письменники, які викладають в УжНУ: історик, професор Сергій Федака, декан факультету іноземної філології Михайло Рошко, доцент кафедри української літератури Олександра Ігнатович.

Крім того, на заході презентували збірник «Літературне Закарпаття-2017», який щойно вийшов із друку. До нього найбільше зусиль доклала О.Ігнатович – основна упорядниця видання. Олександра Степанівна зазначила: «Локації творчих зустрічей у рамках теперішніх святкувань – невипадкові. Сьогоднішня також, адже значна частина нашої спілки письменників – випускники філологічного факультету».

Ще одна книжка (її також устигли надрукувати до Дня писемності) – «Юрій Керекеш у спогадах і доброму слові», яку представив В.Густі. Він і завершив зустріч побажанням: «Здоров’я всім, щастя та удачі завжди і в усьому!»

Мирослава Гараздій для Медіацентру УжНУ
Фото Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.