Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Урочисте розширене засідання Вченої ради УжНУ: звіт ректора, поповнення серед працівників зі вченими званнями

Університет має стовідсотковий набір на державне замовлення за 13 спеціальностями, посідаючи за обсягом заповнення бюджетних місць 13 місце в Україні з-поміж близько 250 вишів

0 438
Близько 15 тисяч заяв на вступ, понад 3,6 тисячі нових студентів з майже всіх регіонів України, розширення міжнародної співпраці аж до Китаю – так починається новий навчальний рік в УжНУ. 31 серпня у великій залі ректорату відбулося Урочисте засідання Вченої ради університету.

Урочисте розширене засідання Вченої ради УжНУ: звіт ректора, поповнення серед працівників зі вченими званнямиПеред присутніми виступив ректор Ужгородського національного Володимир Смоланка: привітав із початком навчального року та з прийдешнім Днем знань. Відтак виголосив доповідь про підсумки роботи університету в навчальному році 2017/2018.

Володимир Смоланка
Володимир Смоланка

Тож цьогоріч університет поповнився студентами з майже всіх областей України – виняток становлять тільки Суми, Чернівці, Чернігів та Крим. Проте більшість вступників, звичайно, – випускники закарпатських шкіл.

Наразі наш навчальний заклад має 3657 новонабраних студентів – як порівняти з минулими роками, це досить низький показник. Спричинено це, за словами ректора, тим, що в 2018-му університети приймають абітурієнтів 2001 року народження – саме тоді в Україні була демографічна криза, а показники народжуваності – найнижчими за всі роки незалежності України.

Та й, як відомо, 31.7 % випускників закарпатських шкіл під час обов’язкового ЗНО з української мови та літератури не змогли подолати позначку навіть у 100 балів – це найгірший результат в Україні. Відповідно кількість вступників через це також суттєво зменшилася. Ректор наголосив на потребі співпраці зі школами, аби надалі готувати для себе хороших абітурієнтів.

Разом із тим є й нові рекорди: навіть попри підвищення мінімального прохідного балу на медичні спеціальності до 150, вперше за всю історію університету на медичний факультет зарахували аж 135 вступників на бюджет.

Урочисте розширене засідання Вченої ради УжНУ: звіт ректора, поповнення серед працівників зі вченими званнямиУніверситет має стовідсотковий набір на державне замовлення за 13 спеціальностями, велика частина з яких – філологічні напрямки. Таким чином, за обсягом заповнення бюджетних місць УжНУ посідає 13 місце в Україні з-поміж близько 250 вишів.

«Результатами вступної кампанії ми задоволені та впродовж місяця-півтора очікуємо на поповнення – триватиме друга хвиля вступу», – зауважив Володимир Смоланка.

Ішлося й про нову систему розподілення коштів на вищі навчальні заклади з держбюджету: відтепер до уваги братимуть рейтинги університетів, міжнародну співпрацю та наукові здобутки викладачів.

Щодо фінансової частини, то університет має депозитні рахунки на загальну суму в 40 мільйонів гривень. Так, завдяки відсоткам із депозитів цього року вдалося оновити матеріально-технічну базу та виконати капітальний ремонт одного з поверхів медичного факультету.

Університет продовжує співпрацю із закордонними навчальними закладами, буде провадити активну патріотично-виховну роботу, а ще має у планах розширити Літній університет – залучити до нього ще більше школярів.

Підбивши підсумки, взялися вітати з новими науковими званнями працівників університету – в нас побільшало професорів та доцентів. Вітаємо!

Ксенія Шокіна,
фото Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.