Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужгород пам’ятає полеглих в Іловайську…

У бібліотеці УжНУ віднедавна з’явилися примірники книги Євгена Положія «Іловайськ», аби молодь дізнавалася про трагедію більше

0 142

Ужгород пам’ятає полеглих в Іловайську...

Із 2014-го року 29 серпня стало днем, коли слова та пояснення зайві. Це день, коли тисячі українців схиляють голови у пам’ять про тих, хто навічно залишився в полях серед українських соняхів; тих, хто ніколи більше не переступить поріг рідного дому й не обійме батьків та дітей; тих, хто віддав своє життя у так званому зеленому коридорі; а ще тих, хто назавжди скалічив там душу. Іловайськ…

Щороку все більше людей приходить віддати шану свідкам тих страшних подій. На Театральній в Ужгороді зібралося близько двох сотень небайдужих містян: серед них військовослужбовці, волонтери, чиновники, представники університету, активісти, священнослужителі.

«Я прийшла на Театральну, бо там мої друзі, які стояли на полі бою і штурмували Іловайськ, у єдиному пориві прагнучи викинути непроханих гостей із нашої землі. Кожному з нас до снаги зробити просту справу: вшанувати пам’ять загиблих в котлі. Але героям ми зобов’язані значно більшим, бо ми перед ними у великому боргу. Ця трагічна подія, вузли котрої ще розплутуватимуть історики, є актом жертовності без права забуття. Саме тому акції пам’яті, котрі нагадують нам про страшні дні серпня 2014-го, повинні проводитися на загальнодержавному рівні як трагічний пам’ятний день, бо ця війна за незалежність, за право на свободу і власний вибір стосується кожного, стосується усієї держави і суспільства», – каже доцент кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції Інна Туряниця.

Павло Величко
Павло Величко

Ушанувати полеглих уже котрий рік поспіль приходить і студент УжНУ Павло Величко. Хлопець зауважує: «Дуже прикро, що у 120-тисячному місті так мало небайдужих. Прийти і вшанувати пам’ять людей, які загинули в Іловайському котлі, – це найменше, що можу зробити. Допоки їх пам’ятаємо, доти вони житимуть. А ми не маємо зупинятися, опускати рук навіть у банальних щоденних ситуаціях, коли стикаємося з системою, корупцією чи бюрократією. Вони дали нам шанс зробити країну кращою. Маємо цінувати це».

Варто додати, що в бібліотеці УжНУ віднедавна з’явилися примірники книги Євгена Положія «Іловайськ», аби молодь дізнавалася про трагедію більше. Нехай ці книги мають попит серед ужнівців.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.