Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ приймає внутрішньо переміщених студентів за програмою академічної мобільності

Щоб стати до навчання, студентам потрібно заповнити гугл-форму або ж у ректораті чи деканаті відповідного факультету або інституту написати заяву власноруч

0 161

УжНУ приймає внутрішньо переміщених студентів за програмою академічної мобільності

Війна війною, а навчання треба продовжувати. Тому в Ужгородському університеті розробили алгоритм і вже приймають студентів із вищих навчальних закладів, що перебувають у зоні бойових дій. Про програму внутрішньої академічної мобільності й те, як студентам із інших міст продовжити навчальний процес в УжНУ, розповів начальник навчальної частини Анатолій Штимак.

«Наразі до нашого університету звернулося з десяток студентів, які хочуть здобувати освіту за програмою внутрішньої академічної мобільності, — розповідає Анатолій Штимак. — Переважно ці люди приїхали до Ужгорода в перші дні війни. Вони шукали інформацію про заклади вищої освіти в регіоні, де змогли б продовжити навчання за своєю спеціальністю, або ж дослухалися до рекомендацій друзів, які направляли їх до нашого університету».

Зі слів Анатолія Штимака, в УжНУ студенти виявили бажання продовжити навчання у сфері готельно-ресторанної справи, права, філології тощо. Також начальник навчальної частини додає, що досі ця молодь здобувала освіту у закладах Маріуполя, Харкова, Запоріжжя, Чернігова.

«Особливість освіти в рамках програми внутрішньої мобільності у тому, — веде далі начальник навчальної частини, — що студенти не втрачають статус здобувача освіти у своїх вишах. По суті, це та ж програма студентського обміну в межах України. Тільки якщо в звичайних умовах для цього університети укладали договори про співпрацю й студенти їхали від них до нас і навпаки, то тепер, в умовах воєнного часу, переміщення відбувається в односторонньому порядку й договір із їхнім навчальним закладом не обов’язковий. Співпрацю з вишами зможемо підтвердити постфактум».

Щоб стати до навчання в рамках програми внутрішньої академічної мобільності, студенту потрібно заповнити гугл-форму або ж у ректораті чи деканаті відповідного факультету або інституту написати заяву власноруч. Якщо заявку подавали онлайн, ми скеровуємо її на факультет і представники деканату сконтактують зі студентом протягом робочого дня.

Важливо! Для того, щоб людину зарахували на навчання за програмою внутрішньої академічної мобільності, вона має підтвердити свій статус студента — надати електронний чи пластиковий студентський квиток або підтверджувальний інший документ.

«Студенти встигли почати семестр у своїх вишах, тому знають, які предмети їм потрібні в цьому семестрі. Звісно, освітні програми можуть дещо відрізнятися навіть у межах спеціальності. Те, що вони вивчали у своїх навчальних закладах, не обов’язково є у наших студентів у цьому ж семестрі. Але студенти можуть підібрати потрібні за планом свого навчального закладу, а також просто цікаві для себе предмети. Можна обрати максимально 30 кредитів ЄКТС на семестр, а потім перезарахувати їх у своєму виші», — роз’яснює Анатолій Штимак.

Студенти УжНУ повернулися до навчання в дистанційному форматі з 14 березня. «Хоч ми й у відносній безпеці, але в місті досі час від часу лунають сирени і співробітникам та студентам із корпусів потрібно було б переривати пари й рушати до укриттів. Це додаткові незручності. Тому наразі варіант повернення до очного навчання не розглядаємо».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.