Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В Ужгороді презентували збірку малої прози Івана Чендея «Птах у своєму гнізді»

Опублікована київським видавництвом «Комора» книжка стала першою художньою роботою письменника, що побачила світ після смерті автора

0 760

В Ужгороді презентували збірку малої прози Івана Чендея «Птах у своєму гнізді»

16 травня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Федора Потушняка презентували нову художню книжку Івана Чендея – відомого письменника, Шевченківського лауреата, сценариста культового фільму «Тіні забутих предків», співзасновника Народного руху та PEN-Ukraine.
Іванка Когутич
Іванка Когутич

Збірка малої прози «Птах у своєму гнізді», опублікована київським видавництвом «Комора», стала першою художньою роботою, що побачила світ після смерті автора. Модерувала захід редакторка обласної бібліотеки, у минулому кореспондентка Медіацентру УжНУ Іванка Когутич.

Вітав присутніх заступник департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Віктор Кравчук: «Два роки тому ми відзначали 100-річчя видатного письменника Івана Чендея. Він мав складну долю, але широкий шлях і велику, багату душу. Його твори є цінними й сьогодні. Важливо, що пам’ятаємо цього митця і робимо все, щоб популяризувати його творчість і знайомити з нею якомога більше читачів».

В Ужгороді презентували збірку малої прози Івана Чендея «Птах у своєму гнізді»Упорядниця книги, донька автора Марія Чендей-Трещак зазначила: «Мені про батька легше писати, ніж говорити. Видати книгу автору наразі надзвичайно важко, а якщо його немає серед живих – то для цього треба бути класиком. На жаль, вже виросло ціле покоління молодих людей, які не мають можливості взяти до рук книгу Івана Чендея, бо її просто немає в книгарнях. Ми горіли бажанням опублікувати вибрані твори в чудовому сучасному видавництві, щоб книга була конкурентоздатною з тисячами інших книжок».

Марія Чендей-Трещак
Марія Чендей-Трещак

На думку упорядниці, мала проза — це саме те, з чого варто розпочинати знайомство з творчістю Івана Чендея, тож саме її поклали в основу збірки. Щодо хронології написання, у книзі представлені як ранні спроби автора, так і твори більш зрілого митця.

Назву книзі дало оповідання «Криниця діда Василя», де Іван Чендей написав: «Він чувся в своєму обійсті, як птах у своєму гнізді». На думку команди, що працювала над книжкою, саме цей образ характеризує самого автора та його художнє слово. На обкладинці зображено хату, що є майже копією тої, в якій виріс Іван Чендей, а міст символізує шлях не лише з села до міста, а й з дитинства – до зрілості. Після кожного оповідання художниця Мар’яна Микитюк, що займалася візуальним оформленням видання, розмістила невеликий малюнок, який є знаковим символом кожної новели.

Оксана Луцишина
Оксана Луцишина

«Я розуміла, що видаємо книгу в час, коли потрібно донатити й робити все для перемоги. Чим я можу пояснити, що ці кошти не пішли на допомогу? Я вирішила, що людина з довоєнного часу може взяти з собою щось, що неможливо віддати чи залишити в минулому. Для мене найціннішим є ті слова й ті сенси, які батько заклав у своїх творах. Тож тішуся, що в час, коли у нас так мало радості і так багато тривог, маємо те, за що тримаємося, що не дасть нам втратити себе», – наголосила Марія Чендей-Трещак.

Авторка передмови, письменниця Оксана Луцишина звернулася до присутніх через екран: «Ми дуже погано розуміємо покоління Чендея, що спричиняє багато інших непорозумінь. Коли говорять про шістдесятників, чи дисидентів, то утворюється образ людей, які постраждали, перебували в тюрмах та концтаборах СРСР. Але це ж робилося не випадково, а системно — такою була директива тодішньої влади. Я маю величезну надію, що ми вже починаємо виправляти це нерозуміння. Дуже знаково, що Іван Чендей приходить до нас в один із цих воєнних років, коли наша свідомість пробуджена і ми справді хочемо знати, ким ми є та ким були наші попередники».

В Ужгороді презентували збірку малої прози Івана Чендея «Птах у своєму гнізді»Запрошена зіркова гостя, акторка Римма Зюбіна поділилася історією, як під час навчання на І курсі в Київському національному інституті культури і мистецтв її майстер порадив обрати для постановки прозу Івана Чендея. Тоді пані Рима вибрала оповідання «Калина під снігом», уривки з якого зачитала на презентації книги.

Римма Зюбіна
Римма Зюбіна
Іван Трещак
Іван Трещак

Голова благодійного фонду ім. Івана Чендея Іван Трещак зауважив: «Іван Чендей для мене колись був просто батьком моєї дружини. Живучи біля такого велета духу, я не зовсім міг збагнути глибину цієї гори. От коли підходиш до гори і підіймаєш голову — можеш навіть не побачити її вершини. І тільки тепер, коли я виріс, з великим сумом розумію, наскільки я був близько й не бачив ту велич. Не хочу, щоб цей сум відчувала наша молодь».

В Ужгороді презентували збірку малої прози Івана Чендея «Птах у своєму гнізді»Відтак Іван Трещак оголосив короткий список фіналістів VI Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози ім. І. Чендея. Нагородження переможців відбудеться під час цьогорічного «Чендей-фесту», що відбудеться 22–24 серпня у замку Сент-Міклош.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.