Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ освітяни Західної України обговорювали особливості викладання української в НУШ

Деканеса філологічного факультету Галина Шумицька повідомила під час заходу про нові підходи до підготовки вчителів-україністів в Ужгородському університеті

0 408

В УжНУ освітяни Західної України обговорювали особливості викладання української в НУШВ УжНУ освітяни Західної України обговорювали особливості викладання української в НУШ

У суботу, 18 травня, Ужгородський університет, а саме філологічний факультет, спільно з МОН України, департаментом освіти і науки ЗОДА, Закарпатським інститутом післядипломної педагогічної освіти та творчим об’єднанням «Соняшник» провели освітянський форум  щодо формування компетентностей на уроках української мови та літератури в умовах переходу до Нової української школи.

У великому залі Вченої ради УжНУ зібралися методисти, керівники методичних об’єднань, учителі західного регіону України, чимало з яких, до слова, здобули фах на філфаку Ужгородського університету, а також науково-педагогічні працівники й магістранти філологічного підрозділу.

Тетяна Гнаткович, Валентина Барчан, Олена Котусенко та Ганна Сопкова
Тетяна Гнаткович, Валентина Барчан, Олена Котусенко та Ганна Сопкова

Із вітальним словом до присутніх звернулася директорка департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова: «Захід відбувається в дні, коли Президентом України підписано закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це є ще одним свідченням того, що питання, які виникали внаслідок ухвалення цього документа, а також закону «Про освіту», зокрема його сьомої статті, ми з вами мусимо вирішити. У рамках реалізації концепції Нової української школи вперше окремим рядком у бюджеті було виділено 8 мільйонів 500 тисяч гривень для оснащення кабінетів української мови в школах з мовою національних меншин у 54 закладах середньої освіти. Цьогоріч придбають дидактичний та методичний матеріали для інших предметів».

Також виступила головна спеціалістка відділу змісту середньої освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України Олена Котусенко. А деканеса філологічного факультету Галина Шумицька повідомила про нові підходи до підготовки фахівців в УжНУ, зокрема учителів-україністів.

Галина Шумицька
Галина Шумицька

Так, філфак Ужгородського університету пропонує здобути професії, які відповідають запитам сучасного суспільства. Усі представлені спеціальності об’єднуються навколо «комунікації». Це поняття є ширшим, ніж філологія чи журналістика. Нині воно є ключовим у формуванні комунікативної стратегії підрозділу, адже бути професійним комунікатором означає бути успішним і реалізованим, хай за що б людина бралася.

На українському відділенні торік відкрито три нові освітні програми. Йдеться передусім про подвійну спеціалізацію: вступивши на одну з освітніх програм, можна за час навчання здобути відразу дві професійні кваліфікації – викладача української мови і літератури та англійської мови і зарубіжної літератури. Інша освітня програма орієнтована на підготовку філолога-білінгва, готового працювати і в навчальних закладах з мовами навчання національних меншин, тобто, поряд з державною, українською, опанувати угорську чи, приміром, румунську мови. До підготовки таких фахівців залучаються колеги з угорської, румунської філології. Третя ж програма передбачає підготовку секретарів-референтів, документознавців, діловодів, літературних працівників. Наявність цієї спеціалізації суттєво розширює можливості працевлаштування наших випускників.

Галина Шумицька розповіла про міжнародну співпрацю підрозділу, реалізовані проекти. Зокрема, ішлося про серію заходів «Через діалог із нацменшинами — до врегулювання мовної ситуації в Закарпатті». Проведені глибинні інтерв’ю з політиками, освітянами, учнями, студентами, батьками, тематичні круглі столи дають уявлення, де мовними питаннями маніпулюють, а де справді є проблеми. Результати дослідження незабаром презентують громадськості.

Анастасія Нечипорук
Анастасія Нечипорук

«Ужгородський національний університет нині – величезний навчально-науковий осередок із 21 підрозділом, чотирнадцятьма тисячами студентів і півтора тисячами науково-педагогічних працівників. Філологічний факультет — заснований одним із перших, у 1945 році. І нині можемо говорити про те, що філфак – один із найсучасніших. Ми намагаємося зробити комунікацію відкритою, динамічною, творчою», — зауважила Галина Василівна.

На підтвердження цих слів представниця цьогорічного першого випуску бакалаврату спеціалізації «Реклама і зв’язки з громадськістю» Анастасія Нечипорук презентувала власну бакалаврську роботу — брендбук філологічного факультету — документ, у якому описані концепція бренду та його атрибути.

Андрій Панченков
Андрій Панченков
Олеся Калинич
Олеся Калинич

Відтак начальник відділу змісту суспільно-гуманітарних навчальних предметів Українського центру оцінювання якості освіту Андрій Панченков повідомив про стандарти мовно-літературної освіти та особливості проведення ЗНО з відповідних предметів у 2019 році.

Після перерви відбулися методичні діалоги. Спікерами були випускниця філфаку УжНУ, учителька Хустської гімназії-інтернату Закарпатської області, «Учитель року – 2015», заслужений учитель України Олеся Калинич та завідувач кафедри українознавства Харківського гуманітарного університету «Народна українська академія», голова методичної комісії Всеукраїнської українознавчої гри «Соняшник» Ігор Помазан.

Працівниці Наукової бібліотеки УжНУ презентують підготовану книгозбірнею виставку
Працівниці Наукової бібліотеки УжНУ презентують підготовану книгозбірнею виставку

Насамкінець підбили підсумки форуму та вручили сертифікати учасникам. Під час заходу також була можливість ознайомитися з літературою про Ужгородський національний університет, Нову українську школу на виставці, підготованій Науковою бібліотекою вишу.

Ольга Брайлян,
фото Олега Хававчака
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.