Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Вчені з УжНУ візьмуть участь в конференції до 100-річчя Гуцульської республіки

Професор Роман Офіцинський та доцент Юрій Данилець виступлять з тематичними доповідями

0 181
Книжка чеського письменника про Гуцульську Республіку
Книжка чеського письменника про Гуцульську Республіку
Восени 2018 року виповнюється 100 років з початку українського державотворення на західноукраїнських землях. У листопаді 1918 року була проголошена Західно-Українська Народна Республіка. У цей час Гуцульська Народна рада в Ясінях також ухвалила рішення про приєднання східних районів Закарпаття до ЗУНР. А на початку 1919 року проголосили Гуцульську республіку, яку вважали складовою ЗУНР.

З нагоди 100-річчя цих подій 10 листопада в смт Ясіня Рахівського району відбудеться міжнародна наукова конференція «Гуцульська республіка – феномен творення української державності на Закарпатті періоду національної революції». За задумом організаторів, наукова конференція покликана узагальнити історіографічні й археографічні здобутки та методологічні аспекти з вивчення історії національної революції на західноукраїнських землях, проблем національно-визвольного руху, соборності етнічних українських земель, зокрема Закарпаття і Східної Галичини.

Участь у науковому форумі візьмуть науковці із Закарпаття, Львівщини, Івано-Франківщини, а також із Румунії та Словаччини. Ужгородський національний університет представлять професор, завідувач кафедри історії УжНУ Роман Офіцинський виступить із доповіддю «Гуцульська республіка як історичний феномен локального державотворення». А його колега кандидат історичних наук, доцент Юрій Данилець представить доповідь «Православний рух на Закарпатті напередодні Першої світової війни та участь у ньому жителів с. Ясіня».

Під час роботи конференції також відбудеться презентація нових документальних джерел про президента Гуцульської республіки Степана Клочурака, представлених Миколою Мушинкою, та презентація наукового видання «Західно-Українська Народна Республіка (1918 – 1923). Енциклопедія. Т. 1».

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.