Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Від абітурієнта – до магістра: враження від навчання студенток факультету суспільних наук

0 231
Що воно таке – ті суспільні науки? Ким може працювати випускник факультету суспільних наук? Та й чи обмежуються на цьому факультеті самим тільки навчальним процесом? Відповіді на ці запитання дали студентки ФСН Ужгородського університету першокурсниця Аліна Кечко та магістрантка Ніна Туряниця.
  • Чому ви обрали для здобуття вищої освіти УжНУ? І саме цю спеціальність?
Аліна Кечко
Аліна Кечко

Аліна: – Вирішила обрати УжНУ, бо, вважаю, це один із найкращих університетів. До вибору спеціальності «Публічне управління та адміністрування» поставилася відповідально, зважувала всі переваги й недоліки. Моя майбутня професія буде пов’язана з молоддю і стосуватиметься залучення до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування. Я вважаю, що зробила правильний вибір. Моя спеціальність є перспективною і, впевнена, в майбутньому не залишить мене без роботи. Сподіваюся, що колись принесу користь суспільству.

Ніна: – Коли я вступала на навчання, ФСН не був сильно розпіареним. Але слово «суспільний» у назві мене змусило задуматися. Що значить соціум? Як із ним взаємодіяти? Так я обрала спеціальність «Соціальна робота». Відверто кажучи, я не прив’язалася до факультету, коли поринула у сам навчальний процес. Мене цікавила комунікація з людьми. Передусім хотіла набути вміння налагоджувати зв’язки з будь-ким, незалежно від статусу, професії, освіти, віку. Я взагалі люблю зав’язувати нові контакти – ти по-новому відкриваєш себе з кожною новою людиною. За роки навчання я розмежувала для себе соціальну роботу як дисципліну і як вид професійної діяльності. Соціальна робота як вид професійної діяльності спрямована на надання допомоги тим, хто через складні життєві обставини не може самостійно впоратися зі своїми проблемами, це розвиток їх потенціалу та зміни в суспільстві в інтересах цих людей. Клієнти соціальної роботи – це особи з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи, які вийшли із місць позбавлення волі та ін. А ще дуже важливо розмежовувати соціальну роботу і волонтерство та благодійність: це не тотожні поняття.

  • Аліно, минув рік навчання на ФСН. Якими були перші враження? Навчання виявилося саме таким, яким ти його уявляла?

Аліна: – На жаль, цього року через карантин ми навчалися дистанційно. Але, попри все, перший тиждень навчання провели очно. Тож змогли наживо познайомитися з викладачами, однокурсниками та з системою навчання.

  • Яке слово краще характеризує ваш навчальний процес? Аргументуйте.
Ніна Туряниця
Ніна Туряниця

Ніна: – Активно, непередбачувано, цікаво. Досі пам’ятаю, як у перший місяць навчання наш завкафедри Федір Шандор включив нас у соціальне життя. Ми не байдикували. Одразу побачили, що це означає. Були соціальні акції, відкриття мініскульптурок, проведення фестивалю Другетів, далі Міжнародний день осіб із інвалідністю – там ми допомагали з організацією і спілкувалися. Неможливо не включатися. Я постійно чекала чогось нового. І вже наприкінці першого року навчання ми самі пропонували реалізацію різних проєктів, акцій, фестивалів. Також нам допомогла викладачка Зіта Баторі-Тарці, яка реалізовувала свій проєкт за підтримки британців. Саме вона показала, як на практиці використовувати знання, розвивати наші уміння та навички. Ми дістали потужну практику, яку пам’ятатиму все життя!

Аліна: – Що стосується дистанційного навчання, то це, однозначно, складно. Складно навчатися онлайн, складно сприймати інформацію через екран монітора, особливо практичні заняття, та складно боротися з перешкодами зв’язку. Але викладачі стараються якомога краще пояснити матеріал за допомогою презентацій. Також додатково надсилають нам літературу, з якої можемо дізнатися більш докладно про ту чи ту тему. Так, це складно, але водночас захопливо. Відверто кажучи, мені подобається рівень навчання й атмосфера в навчальному закладі. Сподіваємося, що всі наступні роки наше навчання буде ще більш насиченим і продуктивним.

  • Ніно, твоє навчання добігає кінця. Чи стане в пригоді здобутий фах у професійній діяльності?

Ніна: – Тепер я опановую ще один фах – вивчаю юриспруденцію. І завдяки потужній базі на соціальній роботі мені дуже легко займатися правознавством. Легше зрозуміти поведінку людини, її думки. Тепер мені легше щось передбачити, зрозуміти портрет людини. Тож однозначно, факультет суспільних наук дав міцний фундамент для дальшої професійної діяльності у будь-якій сфері.

  • Чи рекомендуєте для вступу цьогорічним вступникам ваш факультет?

Аліна: – Однозначно так! Я задоволена своїм факультетом: у нас дуже дружний колектив! А щойно дозволила епідемічна ситуація, ми стали долучатися і до позанавчальних заходів. Та й узагалі на факультеті багато цікавих спеціальностей. Отже, якщо ви майбутній абітурієнт і хочете опановувати суспільні науки, то щиро запрошуємо приєднатися до нашого колективу!

Ніна: – Сто відсотків рекомендую! Передусім ви відразу зрозумієте, чи ви соціально активна людина, чи готові комунікувати, чи вам комфортно з людьми. А можливо, вам комфортніше в обмеженому колі. Викладачі кафедри соціології і соціальної роботи дають не тільки теорію, а й практику. Тож ви побачите, як круто можна застосувати теорію на практиці. За кордон можна їздити, переймати досвід інших країн. За роки навчання я їздила у Чехію, Німеччину, Угорщину на різні обміни і конференції. І все це було для мене безкоштовно! Вважаю, що треба пробувати себе. І коли вступиш, постаратися в перший же рік віддатися повністю навчанню. Іншого шансу пробути в університеті, побути включеним у життя факультету не буде. Можу голосно заявити: мене дуже тримала віддача викладачів та студентів, практика, весь спектр соціального студентського життя. Атмосфера університету і викладачі роблять студентські роки незабутніми і кайфовими. Коли згадуєш – аж мурашки. Це був такий крутий етап у моєму житті, що я би з готовністю влетіла на перший курс знову.

Підготувала Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.