Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Волонтери і переселенці озеленили студмістечко до Всесвітнього дня охорони довкілля

Приблизно за годину біля 3-го і 4-го гуртожитків УжНУ висадили понад 60 декоративних рослин, які виростили працівники ботанічного саду

0 394

Волонтери і переселенці озеленили студмістечко до Всесвітнього дня охорони довкілля

Напередодні Всесвітнього дня охорони довкілля (World Environment Day) Волонтеріат Ужгородського університету разом із переселенцями озеленили територію біля 3-го і 4-го гуртожитків. 3 червня приблизно за годину висадили понад 60 декоративних рослин, які виростили працівники ботанічного саду.

«Акцію ініціював ректорат і Волонтеріат університету. Долучилися до неї внутрішньо переміщені особи, які проживають у гуртожитках № 3 і 4. Загалом тут мешкає близько пів тисячі переселенців. Ми запланували не лише засадити клумбу, а й упорядкувати територію, щоб внутрішньо переміщеним особам було комфортніше проживати в студмістечку», – розповіла Крістіна Товт, голова правління Волонтеріату УжНУ.

Рослини висаджували під пильним керівництвом Діани Кайнц – в.о. кафедри міського будівництва і господарства, членкині Спілки дизайнерів України: «Для клумб обрали вічнозелені листопадні кущі: гібіскус, кілька видів бересклету, чубушник, ракитник, три види ялівцю, тую, кипарисовик. Всі рослини надав ботанічний сад УжНУ, вони невибагливі в догляді, але потребують зволоження, культурного ґрунту. Переселенці і працівники студмістечка будуть їх поливати, доглядати».

Волонтери і переселенці озеленили студмістечко до Всесвітнього дня охорони довкілля Внутрішньо переміщені особи, які проживають у гуртожитках, охоче долучилися до акції з озеленення. Анна Баглик із Попасної, що на Луганщині, з подругою Євгенією з Харкова волонтерять і біля гуртожитків, і на вокзалі: «Ми не сидимо на одному місці, допомагаємо волонтерам, відколи приїхали. В Ужгороді проживаємо третій місяць. Спочатку допомагали в «Дельфіні», де харчувалися внутрішньо переміщені особи. Потім близько місяця волонтерили на вокзалі, роздавали харчі. Нам однаково, де допомагати людям. Ми всі однакові».

Володимир Ревенко з Новопетриківки, що неподалік Волновахи, приїхав у перші дні війни і вдячний за допомогу, яку отримує в Ужгороді: «За два дні розбомбили Волноваху і фронт підходив до села. Я зібрав речі і вирішив виїхати. Через день вони були в нашому селі. Шукали і мене, бо я воював у нацбатальйоні «Донбас», і в 72 бригаді, отримав контузію. В Ужгороді усім задоволений, отримуємо гуманітарну допомогу від різних волонтерів, церков. Попросили приєднатися до акції озеленення – одразу долучився».

Мешканка третього гуртожитку Людмила Чумакова з селища Верхньоторецьке Донецької області розповіла: «Тут нас прийняли дуже добре, допомагають усім, чим можуть. І ми готові допомогти. Хочемо, щоб довкола гуртожитків було зелено, гарно, тому саджаємо рослини».

Її землячка – Віра Бондар з Лиману – на Закарпатті проживає близько місяця: «У нас спалили все дотла… Було таке гарне місто, зелене. Блакитні озера відомі на всю Україну й за кордоном. Дочка спонукала приїхати до Ужгорода, я не хотіла. Коли оголосили в гуртожитку про акцію озеленення, вирішила приєднатися. Бо ми з онуком поливали ці клумби і раніше. А після того, як висадили кущі, вони стануть значно кращими».

Волонтери і переселенці озеленили студмістечко до Всесвітнього дня охорони довкілляНаприкінці зеленої акції зробили спільне фото – на згадку про корисну справу, що об’єднує і робить територію проживання комфортнішою.

Наталія Толочко
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.