Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Зазирніть у комори: Волонтеріат УжНУ збирає сировину для виготовлення окопних свічок на передову

Військові використовують їх для підігріву та приготування їжі, розпалення вогнища навіть із сирих дрів, опалення невеликих приміщень, та й просто щоб зігріти руки

0 277

Зазирніть у комори: Волонтеріат УжНУ збирає сировину для виготовлення окопних свічок на передову

Цього року відома фраза “зима близько” звучить по-особливому. Війна триває, і вже тепер волонтери роблять усе, щоб підготувати українських Захисників та Захисниць до зими. Серед потрібного — спеціальні окопні свічки, які горять довше за звичайні. Волонтеріат УжНУ закликає жителів Ужгорода допомогти зібрати сировину для виготовлення свічок. Що саме треба й куди це все приносити – розповіла координаторка ужнівських волонтерів Ганна Мелеганич.

«Я шукала волонтерів, які займаються в нас виготовленням окопних свічок, — розповідає Ганна Мелеганич, — однак знайти тих, які роблять це на постійній основі, не вдалося. Є дівчата, які мають досвід створення таких свічок, та через брак сировини займаються цим рідко. Тому Волонтеріат вирішив долучитися до організації процесу: ми ставимо за мету забезпечити необхідним матеріалом волонтерів, які виготовлять свічки для військових, а ми допоможемо доправити все на передову».

Ганна Мелеганич наводить фактаж: «За інформацією волонтерів, одна маленька баночка з-під кільки 10х3 см активно горить близько 3 годин. Літр води при вуличній температурі близько 0° на ній можна закип’ятити за 24 хвилини. Її важко загасити вітром, не боїться вологи, легко вміщується в кишеню, можна запалювати багато разів. Такі окопні свічки військові використовують для підігріву та приготування їжі, розпалення вогнища навіть із сирих дрів, опалення невеликих приміщень, та й просто щоб зігріти руки».

Для окопних свічок підходять:

  • недогарки парафінових та воскових свічок будь-якої форми, кольору із запахом чи без,
  • цілі свічки,
  • парафін, віск,
  • чисті жерстяні банки від консервації (не менше, ніж банки з-під кукурудзи та горошку, але що більші — то краще),
  • гофрований картон.

«Якщо у когось є знайомі власники закладів харчування, то з ними також можна домовитися про використання банок від консервації. Якщо хтось є прихожанином церкви, можна попросити в настоятеля забирати недопалки свічок раз на кілька днів. Таким чином вдасться зібрати в рази більше потрібної сировини. Але навіть якщо кожен ужгородець принесе по одному недопалку чи жестяній банці — сукупно це буде величезний результат. Наше завдання — підготуватися до зими. Чим далі, тим коротші будуть ночі, й свічки ставатимуть усе більш потрібними. І ми тут, у тилу, маємо зробити все можливе, щоб допомогти тим, хто саме в цей момент виборює наше життя», — зауважує Ганна.

Приносити сировину для свічок можна в робочий час в Археологічний музей ім. Е. Балагурі (ректорат УжНУ, пл. Народна, 4).

Медіацентр УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.