Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Айтівці УжНУ розпочали створення студентської мультимедійної лабораторії у колаборації з ІТ-компаніями

Кафедра інформатики та фізико-математичних дисциплін запрошує закарпатські компанії у сфері інформаційних технологій долучатися до підтримки освітньо-соціального проєкту, сподіваючись на дальшу співпрацю

1 2 252
ІТ-галузь – це завжди про новації, швидкість і гнучкість. Щоб підготувати конкурентоспроможного фахівця у цій сфері, зрештою, як і в інших, треба відповідати вимогам ринку. Добре усвідомлюючи цей факт, на кафедрі інформатики та фізико-математичних дисциплін розпочали проєкт зі створення мультимедійної лабораторії у колаборації з ІТ-компаніями.
Ось так повинна виглядати лабораторія
Ось так повинна виглядати лабораторія

Завідувач кафедри ІФМД Василь Кут розповідає, що цій ідеї вже кілька років: «Створення сучасної лабораторії на базі кафедри – це задум, який свого часу мав бажання реалізувати ще Олександр Лавер – попередній завідувач, який дуже любив розвиток, рух уперед, робив усе для розвитку кафедри і факультету в цілому, людина з великої букви. Тому нині хочемо зреалізувати з колективом те, що було задумано й має право на життя».

Мультимедійна лабораторія, або студентський ІТ-коворкінг, – це навчальний майданчик, обладнаний під офісне приміщення з сучасною потужною технікою, де студенти працюватимуть над опануванням двох напрямів: «Інформаційні системи і технології» та «Вебдизайн і комп’ютерна графіка».

Крім того, ця локація буде місцем зустрічі провідних спеціалістів ІТ-компаній зі студентами для мотиваційних розмов, майстер-класів, ознайомлення з новими ІТ-технологіями, а також проведення гуртків, де можна буде здобути навички, потрібні роботодавцю. Такий простір дозволить студентам і просто неформально спілкуватися, обмінюватися досвідом, працювати над спільними проєктами тощо. Також на базі коворкінгу можна проводити різні курси для тих, кому цікава ІТ-освіта.

Для реалізації проєкту кафедра, яка взяла частину витрат на себе, потребує допомоги ІТ-компаній. Василь Кут каже: «Для нас важливо, щоб ІТ-компанії заходили на наш факультет, бачили, як і чим він живе. Студенти – їхні потенційні працівники, тому це могла б бути така локація, де б безпосередньо представники компаній могли спілкуватися як із викладачами, так і з студентами, спільно готувати висококваліфікованих фахівців. Зазначу, що наразі нам допомагають з реалізацією проєкту компанії «LLC Rise Service»» та «Jable».

Подібні лабораторії реалізовані у НУ «Львівська політехніка» на кафедрі інформаційних систем та мереж. «ІТ-компаніями на кафедрі ІСМ Львівської політехніки створені сучасні комп’ютерні класи, на стінах яких розміщені логотипи цих компаній. У чому їхній інтерес? По-перше, створивши таку лабораторію, компанія робить собі добру рекламу. По-друге, представники таких фірм проводять зустрічі із викладачами й студентами саме у комп’ютерних класах, які були ними реалізовані як проєкти», – пояснює Василь Іванович.

Створення мультимедійної лабораторії на кафедрі інформатики та фізико-математичних дисциплін факультету ІТ має і соціальний характер, зокрема підтримка ВПО. За задумом, на одній зі стін лабораторії буде мурал з логотипом факультету й компаній, які долучаються до реалізації проєкту. Втілювати ідею буде переселенка з Харкова, художниця Марія Ващенко з помічницями. До слова, кафедра досить давно активно співпрацює з мисткинею.

Також у планах кафедри на базі коворкінгу зробити безкоштовні ІТ-курси, зокрема й для внутрішньо переміщених осіб.

Підсумовуючи, зауважимо, що нині ІТ-галузь на Закарпатті розвивається активно як ніколи. Тож ініціатива зі створення мультимедійної лабораторії є дуже актуальною. Кафедра інформатики та фізико-математичних дисциплін запрошує закарпатські ІТ-компанії підтримати реалізацію цього освітньо-соціального проєкту й сподівається на дальшу співпрацю, результатом якої може стати створення на базі УжНУ великого ІТ-коворкінгу.

Айтівці УжНУ розпочали створення студентської мультимедійної лабораторії у колаборації з ІТ-компаніями

Галина Кришінець
1 Коментар
  1. its.uz.ua/

    […] відбулася урочиста подія: відкриття першого в УжНУ ІТ-коворкінгу. Лабораторія забезпечена комп’ютерним обладнанням, […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.