Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Кафедра словацької філології на круглому столі в облдержадміністрації обговорила проблему забезпечення освітніх прав словацької етноспільноти на Закарпатті

Представники підрозділу УжНУ ініціювали відкриття Методичного центру для вчителів словацької мови, який зможе координувати розробку навчальних робочих програм, організовувати й проводити вебінари для вчителів-словакістів з усієї України

1 349
13 січня кафедру словацької філології УжНУ з ініціативи Генерального консула Словацької Республіки в Ужгороді Павола Паніса та лекторки словацької мови та культури СР в Ужгородському національному університеті професорки Яни Кесселової було запрошено до участі в круглому столі, організованому Закарпатською облдержадміністрацією.

Кафедра словацької філології на круглому столі в облдержадміністрації обговорила проблему забезпечення освітніх прав словацької етноспільноти на ЗакарпаттіУ роботі круглого столу на тему «Забезпечення освітніх прав словацької національної меншини в Закарпатській області» взяли участь  словацькі та українські посадовці: голова управління у справах словаків, які проживають за кордоном Мілан Ян Піліп, радник Прем’єр-міністра Словацької Республіки з питань транскордонного співробітництва Едуард Бураш, Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Павол Паніс, в. о. голови Закарпатської ОДА Іштван Петрушка, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ігор Шинкарюк, директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Мар’яна Марусинець, начальник управління єврорегіональної співпраці Олександр Білак.

Кафедра словацької філології на круглому столі в облдержадміністрації обговорила проблему забезпечення освітніх прав словацької етноспільноти на Закарпатті Департамент освіти облдержадміністрації запросив на зустріч учителів словацької мови закладів загальної середньої освіти та керівників шкіл, де вивчається словацька мова.

Директорка департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Мар’яна Марусинець зазначила, що словацьку мову як другу іноземну, як факультатив чи курс за вибором або гурток опановують майже 1500 школярів у 13 закладах загальної середньої освіти нашої області.

Залишається актуальним розширення мережі закладів дошкільної освіти з метою вивчення словацької мови національною меншиною та можливості оздобувати безперервну освіту рідною мовою, зберігаючи свою культуру, традиції в нашому закарпатському багатоетнічному середовищі.

Єдиним центром підготовки фахівців ‒ викладачів словацької мови та літератури в Закарпатській області є представлена на зустрічі кафедра словацької філології Ужгородського національного університету.

Кафедра словацької філології на круглому столі в облдержадміністрації обговорила проблему забезпечення освітніх прав словацької етноспільноти на ЗакарпаттіЯк окремий підрозділ філологічного факультету кафедра функціонує з 1996 року, готує фахівців на бакалаврському та магістерському рівнях. Кафедра словацької філології УжНУ – єдина не тільки в Україні, а й на всьому пострадянському просторі. Тут здобувають освіту не лише етнічні словаки, але й представники інших національностей. Кожного року на кафедрі навчається майже 60 студентів. Підрозділ має високий науково-педагогічний рівень: всі без винятку викладачі мають наукові ступені та вчені звання, тут працюють один професор та п’ять кандидатів філологічних наук, доцентів.

Кафедра словацької філології на круглому столі в облдержадміністрації обговорила проблему забезпечення освітніх прав словацької етноспільноти на Закарпатті Викладачами кафедри видано понад 60 навчально-методичних посібників та опубліковано понад 500 наукових статей. Колектив кафедри видає науковий збірник «Studia Slovakistica» (20 випусків), авторське видання перекладів літературних творів «Між Карпатами і Татрами» (доц. Т.В.Ліхтей). У співавторстві С.М. Пахомової та лектора словацької мови та культури Я. Джоґаника видано перший в Україні підручник «Словацька мова» (2008, 2010, 2018) для студентів вищих навчальних закладів.

Кафедра регулярно організовує міжнародні наукові конференції, зокрема «Викладання словацької мови в Україні» (2009), «Українсько-словацькі взаємини в галузі мови, літератури, історії та культури» (2001, 2004), «Словацька мова і література в дзеркалі перекладу», присвяченої 20-річчю заснування кафедри словацької філології УжНУ (2016), Міжнародної конференції «Сучасна славістика в Україні та Європі» (2019), матеріали яких можуть бути використані вчителями словацької мови та літератури при викладанні в школі.

Члени кафедри словацької філології беруть активну участь і у наукових проєктах, спрямованих на вивчення мов національних меншин, серед них – «Лексикографічні параметри українсько-словацького словника юридичної термінології» (2005), «Віртуальний інститут словакістики» (2006), «Словацька мова – ключ від шенгенської брами» (2008), «Словаччина – Україна: елімінація мовних бар’єрів» (2010), «Ужгородська словакістика: шлях до національної ідентичності» (2012).

Кафедра словацької філології на круглому столі в облдержадміністрації обговорила проблему забезпечення освітніх прав словацької етноспільноти на ЗакарпаттіЗ підрозділом тісно співпрацюють Пряшівський університет, Університет ім. П.Й. Шафарика у Кошицях, Університет ім. Матея Бела в Банській Бистриці, Університет ім. Коменського у Братиславі, Трнавський університет, Університет ім. Кирила і Мефодія у Трнаві, Карлів університет у Празі, які діляться своїми досягненнями в галузі сучасної дидактики.

Щороку студенти проходять включене навчання у словацьких університетах, ознайомчу та діалектологічну практику на теренах Словацької Республіки. 250 випускників кафедри – знавців словацької мови – працюють у школах, університетах, училищах, гімназіях, адміністративних установах, на радіо та телебаченні, в редакціях газет, на митниці, приватних підприємствах, у консульствах, туристичних фірмах.

Під час роботи круглого столу щодо забезпечення освітніх прав словацької національної меншини в Закарпатській області, спираючись на вищезазначений досвід, кафедра словацької філології ініціювала відкриття Методичного центру для вчителів словацької мови, де б педагоги могли систематично отримувати найсвіжішу інформацію з досягнень сучасної дидактики, ознайомлюватися з новими підручниками, посібниками, часописами. Методичний центр зможе координувати розробку навчальних робочих програм, організовувати та проводити вебінари для вчителів-словакістів з усієї України.

У межах обговорення проблем на круглому столі були заслухані пропозиції усіх сторін, мета яких – поліпшити рівень забезпечення освітніх потреб словацької національної меншини в Україні відповідно до освітнього законодавства України, також запропоновано сформувати робочі групи фахівців для розв’язання проблем навчально-методичного забезпечення вивчення словацької мови як другої іноземної (робочих навчальних програм, підручників) у закладах загальної середньої освіти.

За інформацією доц. Юлії Юсип-Якимович,
фото Закарпатської ОДА та кафедри словацької філології
1 Коментар
  1. Finančná podpora školám s výučbou slovenčiny v Zakarpatskej oblasti Ukrajiny - Ужгородська словакістика і богемістика

    […] Viac informácií sa dozviete z článku doc. Julie Jusyp Jakymovič […]

Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.