Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Олімпіади для потенційних студентів мають стати основою профорієнтаційної роботи, – Петро Горват

У ТОП-20 спеціальностей УжНУ за результатами вступної кампанії представлені конкурсні пропозиції майже всіх факультетів

0 290
21 листопада відбулося чергове засідання Вченої ради УжНУ. Основним доповідачем був відповідальний секретар приймальної комісії Петро Горват, який представив звіт про роботу структури в 2017 році та завдання на наступний.
Олімпіади для потенційних студентів мають стати основою профорієнтаційної роботи, – Петро Горват
Доповідає Петро Горват

Петро Петрович поінформував, що Приймальна комісія УжНУ на 2017 р. була організована в грудні 2016-го. У відбіркових комісіях працювали понад півтори сотні осіб.

«Минулого року пропозиції з максимальних обсягів державного замовлення були вчасно сформовані в університеті і прийняті Міністерством без правок», – констатував П.Горват.

Відтак відповідальний секретар  повідомив про особливості минулої вступної кампанії.

Так, новинкою 2017-го стало виокремлення в окремий документ умов прийому за ОКР «Молодший спеціаліст».
«Мабуть, уперше в історії ухвалювали умови двічі. Після другого затвердження схвалили Правила прийому до ПГК УжНУ, але це не вплинуло на результати прийому», – зауважив Петро Петрович.

Крім того, можливості розширення контингенту вступників Петро Петрович бачить, зокрема, у збільшенні кількості абітурієнтів до Природничо-гуманітарного коледжу. Адже ПГК УжНУ встановив рекорд за числом поданих заяв впродовж останніх років.

Ішлося й про те, що УжНУ скористався правом самостійного переведення окремих категорій вступників на місця держзамовлення (понад 150 осіб).

Важливим кроком стало запровадження олімпіад у вишах для вступників. Петро Горват наголосив: такий досвід треба поширювати, олімпіади для потенційних студентів мають стати основою профорієнтаційної роботи для спеціальностей, які потребують особливої підтримки.

Олімпіади для потенційних студентів мають стати основою профорієнтаційної роботи, – Петро Горват
Під час засідання Вченої ради

Також Петро Петрович відзначив: «Порівняння з минулим роком кількості поданих заяв у більшості позицій не має сенсу, оскільки на основі повної загальної середньої освіти можна було подати 9 заяв (до того – 15)».

До речі, кількість охочих навчатися в магістратурі зросла через скасування ОКР «Спеціаліст», однак вона не сягає суми магістрів і спеціалістів попереднього року.

Варто згадати й про підвищення інтересу від іноземців, а також збільшення числа охочих навчатися в аспірантурі порівняно з минулою кампанією.

Позитивним є те, що стовпчики пріоритетності заяв розміщені за спаданням. Наші абітурієнти обирають найвищі пріоритети: перший — понад 1170 заяв, другий — близько 1130, третій — 10140 заяв.

У ТОП-20 спеціальностей УжНУ за результатами вступної кампанії представлені конкурсні пропозиції майже всіх факультетів. При цьому п’ятірку лідерів становить медицина, право, стоматологія, туризм, англійська філологія (переклад). До рейтингу ввійшли всі медичні спеціальності.

За кампанію 2017 року в УжНУ зараховано 4913 осіб усіх категорій вступників. На державному замовленні навчається близько 800 юнаків і дівчат на основі ПЗСО, 125 – на заочній формі. Поповнення є й на старших курсах.

За рахунок регіонального коефіцієнта (у нашому виші він становив 1,02) 10 % абітурієнтів змогли подолати бар’єр для здобуття бюджетного місця. До речі, наступного року роль регіональних коефіцієнтів переформатують. Про інші особливості вступної кампанії – 2018 читайте в черговій публікації.

Ольга Брайлян,
фото Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.