Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ стартувала осіння програма перекваліфікації «Україна-Норвегія»

20–25% учасників проекту, що завершився навесні, вже працевлаштувалися за напрямком туризму або відкрили власну справу, ще частина працює над реалізацією задумів

0 187

В УжНУ стартувала осіння програма перекваліфікації «Україна-Норвегія»

Військовослужбовці та члени їхніх сімей мають нагоду безкоштовно здобути новий фах у галузі туризму й докорінно змінити своє життя. 12 вересня у залі засідань Вченої ради відбулося урочисте відкриття осінньої програми перекваліфікації військовослужбовців та членів їхніх сімей «Україна-Норвегія».
Ольга Костянець
Ольга Костянець

Навчання триватиме впродовж 3 місяців – учасники знайомитимуться із закарпатським туризмом через викладачів Ужгородського національного університету, а також матимуть заняття з лекторами із норвезького університету Nord.

Цього разу до програми долучилися 35 учасників, а це, до слова, більше, ніж планувалося. Координаторка проекту в Закарпатській області Ольга Костянець повідомила Медіацентру, що близько 20–25% учасників проекту, що завершився навесні, вже працевлаштувалися за напрямком туризму або відкрили власну справу, ще частина В УжНУ стартувала осіння програма перекваліфікації «Україна-Норвегія»працює над реалізацією власних задумів.

Під час відкриття слово мали представники влади, ветерани війни, викладачі програми, представники міст-побратимів, координатори проекту, а головне – самі випускники попередньої програми.

Більшість нових учасників програми – це самі військові, менша частина – родичі. Як зізналася координаторка, чимало людей прийшла завдяки добрим відгукам колишніх учасників, а тому проблем із набором на навчання не було.

Учасник програми
Учасник програми

Голова спілки учасників АТО Великоберезнянщини Владислав Пугінський зауважив, що після повернення зі Сходу військовим дуже необхідна допомога у адаптації, тож така ініціатива надзвичайно важлива: «У тих, хто пройшов це навчання, очі горять. Я це бачу», – наголосив він.

Випускник весняного семестру Михайло Цуняк підтвердив сказане: «Я брав участь у війні з 2014  до 2016 року – у найгарячіші часи, і коли був звільнений за станом здоров’я, довго не міг знайти себе у мирному житті. Суспільство ще не навчилося комунікувати з нами – людьми, які пройшли війну. А тут нас розуміли, підтримували й допомагали. Я почав займатися туризмом – це цікаво».

Ще одна випускниця Тетяна Гимон підкреслила, що новим учасникам програми варто запам’ятати цей день:

Федір Шандор
Федір Шандор

«За три місяці ви вийдете з цих стін зовсім іншими людьми. Ми переконалися в цьому на власному досвіді. Ви змінитеся, й зміниться ваше життя. Працюйте над собою».

Випускників програми не кидають напризволяще і після закінчення програми. Дуже слушно сказав керівник проекту від УжНУ Федір Шандор: «Після закінчення курсів ми не закінчуємо співпрацю. Ми або працюємо далі, або ВАМ не цікаво. Для нас важлива ефективність, а цікаві проекти перетворюються на ваш особистий бізнес».

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.