Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Словакісти УжНУ дискусійно розмовляли про Мирослава Валека

До студентів філологічного факультету завітав літературний критик зі Словаччини Володимир Барборик

0 218
Уже не вперше до УжНУ приїжджають цікаві особистості з-за кордону, котрі радо діляться досвідом із молоддю. Цього разу на кафедрі словацької філології гостювали представники сусідньої країни. Зокрема, зі студентством спілкувався Володимир Барборик – словацький літературний історик та критик.
Матей Масарик представляє гостя
Матей Масарик представляє гостя

Насамперед Матей Масарик – іноземний лектор, який викладає на філологічному факультеті, – відрекомендував студентам-словакістам різних курсів пана Володимира. Далі ж В. Барборик безпосередньо перейшов до теми бесіди.

Заняття присвятив Мирославові Валеку – визначному словацькому поетові, котрий у творчості долав стереотипні уявлення, спирався на нові світоглядні ідеї тогочасся. «У сьогоднішній лекції намагатимуся говорити не про ті факти, що можна знайти про знаного діяча в інших джерелах, а про письменника як конкретну соціальну особистість, котра відіграла вагому роль у суспільстві», – так розпочав зустріч пан Володимир.

Літературний критик під час заняття зосередився на актуальності дослідження творчості М.Валека, про якого залишилося чимало недосказаного, таємного. Свого часу сам пан Мирослав говорив лише про поезію, а «закритим» для інших залишав приватне життя. Любив грати в шахи, багато курив… «Це був письменник-шахіст. Йому важко давалося починати розмову; не підпускав близько до себе людей», – зауважив В.Барборик. Водночас М.Валек – один із тих авторів, кого найбільше перекладають. Молоді письменники часто інтерпретують його у своїх творах.

Володимир Барборік
Володимир Барборік

Крім того, гість розповідав про Валека як про письменника й політика в комплексному розумінні. Попри те, що доводилося діяти за жорсткого політичного режиму (був міністром культури), значної уваги надавав розвитку культури, залишав простір для творчості.

На зустрічі йшлося й про видані збірки словацького поета, їх аналіз; періоди творчості; перекладацьку, редакторську діяльність тощо. До речі, із ранніх віршів автор представив лише 15 поезій. І тільки нещодавно було опубліковано інші ранні твори. «Коли утверджувався комунізм, одні митці пристосовувалися до обставин, інші переставали творити, а Валек на той час просто «зник» із літератури. І це була вигідна позиція. Згодом, коли з’явилося більше можливостей, знову вийшов на літературну арену», – розповів пан Володимир.

М.Валека часто порівнювали з президентом Першої Словацької Республіки Йозефом Тисо, зокрема через притаманну їм обом контроверсійність. Наприклад, про Валека відгуки неоднозначні: хтось звертає увагу на те, що він розвивав культуру, інші переконують: він не повинен був іти в політику… Утім поезії пана Мирослава нерідко використовують сучасні словацькі музиканти. А документальний фільм, створений торік із нагоди святкування його 90-річчя, став дуже популярним. Та й узагалі Валек – іще не дуже досліджена особистість, тому до його творчості – великий інтерес.

Студенти та викладачі словацького відділення
Студенти та викладачі словацького відділення

Насамкінець молодь ставила запитання стосовно теми лекції, а гість радо відповідав та ділився міркуваннями щодо неоднозначної постаті. До слова, це перший візит Володимира Барборика до Ужгорода. І наше місто вже встигло припасти словацькому лекторові до душі.

Ольга Ньорба
Ольга Ньорба

«На мою думку, такі заняття, як нинішнє, дуже важливі, адже не так часто в житті випадає нагода побачити й навіть подискутувати з одним із найкращих сучасних літературних критиків Словаччини. Здобуті під час лекції знання, досвід – просто неоціненні. Нам, студентам, залишається тільки черпати для себе корисне й дякувати організаторам, надихаючи їх на дальшу працю в цьому ж напрямку», – поділилася враженнями другокурсниця словацького відділення Ольга Ньорба.

Наступну зустріч запланували присвятити питанню про теоретичні аспекти дослідження східнокарпатського прикордонного регіону (лектор – Радослав Пасія). У цілому ужнівські словакісти мали чудову нагоду більше дізнатися про літературознавство, його основні виклики та діячів, котрі творили для сусідньої нам країни.

Мирослава Гараздій
для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.