Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На філфаку обговорили співпрацю УжНУ з інституціями Чеської Республіки

Про досягнуте й перспективне ішлося під час зустрічі з представницькою делегацією Комітету з питань територіального розвитку, публічного адміністрування та довкілля верхньої палати парламенту ЧР

0 350
Ужгородський університет, зокрема чеський лекторат на філологічному факультеті, відвідала делегація Комітету з питань територіального розвитку, публічного адміністрування та довкілля Сенату парламенту Чеської Республіки.
Керівництво та викладачі УжНУ спілкуються з чеською делегацією
Керівництво та викладачі УжНУ спілкуються з чеською делегацією
Деканеса філфаку Галина Шумицька показує гостям відремонтовані кабінети
Деканеса філфаку Галина Шумицька показує гостям відремонтовані кабінети

У її складі — заступник голови Сенату Ян Горнік, очільник згаданого комітету Збинєк Лінгарт із заступником Петром Голечеком і членом комітету Мілошем Вистрчилом, а також секретарем Катержиною Шармановою.

Із боку Міністерства закордонних справ ЧР в Україні завітали Посол Радек Матула, Генконсул у Львові Павел Пешек та його заступник і референт Ігор Шедо й Віталій Маркович відповідно. Завітав і очільник благодійного фонду «Віза», за сприяння якого відбувається співпраця, Володимир Чубірко.

Перекладав Мілан Скала, утім його допомога не завжди була потрібна, адже ректор УжНУ Володимир Смоланка вітав гостей чеською: «Від імені усього колективу щиро вітаємо в нашому університеті. Засвідчуємо глибоку повагу та дякуємо за добру співпрацю з інституціями Чеської Республіки. Освітня й наукова співпраця між нашими країнами сьогодні має позитивну динаміку. Це насамперед співробітництво з Карловим університетом у Празі, Технологічним університетом у Брно, Університетом у Пардубіце, Університетом Палацького в Оломоуці. До того ж днями укладено нову угоду з Біологічним центром Чеської академії наук».

На кафедрі словацької філології, де здійснюють підготовку богемістів
Гості в кабінеті богемістики
Наталія Петріца
Наталія Петріца

Разом із Володимиром Івановичем делегацію вітали, зокрема, проректорка Мирослава Лендьел, начальниця відділу міжнародних зв’язків УжНУ Оксана Свєженцева, декан факультету міжнародних економічних відносин Микола Палінчак, деканеса філологічного факультету Галина Шумицька та її заступник Василь Шаркань, директор інформаційно-видавничого центру Василь Ільницький.

Юлія Юсип-Якимович спілкується з гостями
Юлія Юсип-Якимович спілкується з гостями

Під час візиту делегація оглянула кабінети, у яких зроблено ремонт за сприяння Пардубицького краю та краю Височина Чеської Республіки. Представниці кафедри словацької філології (на базі якої готують богемістів) — завідувачка Наталія Петріца та доцентка Юлія Юсип-Якимович — розповіли про особливості викладання й ознайомили зі зразками літератури.

Насамкінець присутні переглянули мініфільм Медіацентру УжНУ про співпрацю УжНУ з чеськими партнерами.

«Ми цінуємо людей, зокрема наших викладачів і чеську лекторку. Також цінуємо спільно реалізовані проекти, до прикладу, розробку інтерактивної мапи говорів української мови, до роботи над якою залучені фахівці нашого підрозділу, факультету інформаційних технологій та Чеської академії наук. Цінуємо матеріальну базу, яка є на філологічному факультеті завдяки УжНУ та закордонним партнерам», — пояснила Галина Шумицька ідею фільму.

Ректор Володимир Смоланка вручає гостям символічні подарунки
Ректор Володимир Смоланка вручає гостям символічні подарунки

«Розробка освітніх програм, налагодження спільного керівництва докторантами, реалізація міжнародних проектів, підготовка та видання навчальних та наукових публікацій — це лише основні вектори нашої взаємодії з чеською стороною. Плідною є співпраця в контексті програми Еразмус +. Нещодавно звання doctor honoris causa УжНУ надав професору Карлового університету, голові Ради директорів Європейської дослідницької інфраструктури Консорціуму CERIC-ERIC Владіміру Матоліну. Наш університет у складі названого консорціуму реалізує науковий проект за програмою Горизонт 2020. У контексті співпраці виконано ремонти аудиторій, замінено вікна, куплено меблі, літературу.

Крім того, дякуємо за присутність на філологічному факультеті чеської лектори Петри Зламаної, що вкрай потрібно для розвитку чеського відділення й підготовки тут висококваліфікованих спеціалістів. Ми високо цінуємо дружню підтримку Чеської Республіки», — підсумував ректор В. Смоланка.

Ольга Брайлян,
фото авторки та Віталія Завадяка,
відео Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.