Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівки взяли участь у Літній школі слов’янських студій у Чеській Республіці

Майже місяць з представниками всіх куточків світу навчалися й обмінювалися досвідом богемістки Анжеліка Бойчук, Ірина Муц та Даніела Рягузова

0 126

Ужнівки взяли участь у Літній школі слов'янських студій у Чеській Республіці

Замок Їржі Подєбрада, де проводилися заняття
Замок Їржі Подєбрада, де проводилися заняття
Щороку влітку кілька державних університетів Чеської Республіки проводять Літні школи слов’янських студій.  У рамках своїх освітніх програм Літні школи пропонують курси чеської мови на різних поглиблених рівнях, вибіркові семінари, присвячені чеській літературі, культурі та історії, дозвілля, включаючи театральні, музичні та танцювальні вистави, екскурсії, оглядові поїздки тощо. Навчальні курси, які тривають до 4 тижнів, призначені для іноземних студентів, експертів (педагогів, перекладачів, усних перекладачів) і наукових працівників у галузі богемістики та славістики віком від 18 років.

Цьогоріч Міносвіти Чеської Республіки (Ministerstvо školství, mládeže a tělovýchovy České republiky)  надало три cтипендійні місця для чеського відділення Ужгородського університету на навчання в Літній школі слов’янських студій у Подєбрадах (відділенні при Карловому університеті) – Анжеліці Бойчук, Ірині Муц та Даніелі Рягузовій.

Навчання тривало з 3 до 28 липня в замку Їржі Подєбрада (його королівській резиденції). Після тесту на визначення рівня володіння мовою студентки приступили до занять, які проводили викладачі Карлового університету, знавці чеської мови, літератури та культури. До обіду займалися по групах. У другій половині дня відбувалися додаткові лекції з чеської літератури, культури, історії, кінематографу, театру.

У вихідні учасників школи чекали цікаві екскурсії до замку Карлштейн, каньйону Велка Америка, Собору святої Варвари. Також під час дозвілля студенти з 14 країн світу мали можливість більше спілкуватися, обмінюватися інформацією про свої національні  свята, традиції, страви.

Після завершення курсу всі студенти отримали сертифікати зі своїм рівнем володіння мовою.

Богемістки УжНУ поділилися враженнями від навчання.

Ужнівки взяли участь у Літній школі слов'янських студій у Чеській РеспубліціАнжеліка Бойчук: «Найбільше мені сподобалися люди – привітні й відкриті до нових знайомств, так що одразу забуваєш про мовний бар’єр. А що вчилися студенти з різним рівнем чеської мови, доводилося розмовляти ще й англійською. Це насправді чудова можливість на практиці поліпшити навички спілкування іноземними мовами і вміння знаходити нових друзів. У моїй групі, наприклад, навчалися студенти з Південної Кореї, Тайваню, Англії, Америки. Також тут були люди різного віку й професій: вчитель інформатики з Румунії, професор з Америки, соціологиня зі Швеції. Тож це ще й був досвід комунікації з дуже різними людьми».

Даніела Рягузова: «Зустріла людей з усіх куточків світу, і з кожним та кожною ми були в однакових умовах, тому що чеська також не є для них рідною мовою. Студенти з Кореї, Китаю, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Франції та інших країн мали можливість спілкуватися, дізнатися про національні свята і традиції одне одного.

Ще одним неймовірним фактом стало те, що всі наші заняття відбувалися у справжній пам‘ятці архітектури – королівському замку. Мабуть, ніде в світі ви не матимете таких умов. Програма була насичена: зранку навчання, після обіду – вільні лекції. Почерпнула для себе багато цікавого й захопливого. Нам розповідали про традиції і свята в Чехії, паралельно з чеською мовою можна було вдосконалити й англійську, спілкуючись зі студентами з інших країн. Вдячна за цю унікальну можливість пізнати Чеську Республіку, її мову, звичаї, культуру».

Ірина Муц: «Літня школа слов’янських студій у Подєбрадах – це особливий освітній проєкт, який надає можливість поглиблено вивчати чеську мову, культуру, історію Чехії; де студенти різного віку з багатьох країн світу мають можливість зустрічатися, спілкуватися й обмінюватися досвідом, розмовляючи по-чеськи. Знання мови є ключовим елементом взаєморозуміння й культурного обміну, тому надзвичайно важливим та корисним для мене була можливість вдосконалити володіння чеською мовою на практиці.

Літня школа чеської мови – це не лише навчальна програма, яка дозволяє студентам поглибити знання з чеської мови та культури, дізнатися багато цікавого про історію й сучасне життя Чехії, але й зблизити молодь з усього світу через спілкування під час перебування в питомому мовному середовищі».

За інформацією доцентки кафедри словацької філології Юлії Юсип-Якимович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.