Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідок

Серед семи десятків учасників форуму – молоді дослідники з Пряшева, Ніредьгази, Львова, Чернівців, Одеси, Сум, Дніпра, Рівного, Черкас та Ужгорода

0 558
У День слов’янської писемності й культури, 24 травня, філологічний факультет Ужгородського університету провів V ювілейну Міжнародну науково-практичну конференцію студентів та аспірантів «Актуальні проблеми філології та журналістики». Серед семи десятків її учасників – молоді дослідники з Пряшева, Ніредьгази, Львова, Чернівців, Одеси, Сум, Дніпра, Рівного, Черкас та Ужгорода. На кілька годин захід, можна сказати, повернув присутніх у довоєнні часи, адже зосередилися на доповідях і мали плідні наукові дискусії.

Конференцію розпочали хвилиною мовчання – вшанували пам’ять загиблих у російсько-українській війні: 24 травня тривав уже 90-й день жорстокої боротьби…

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідокПленарне засідання відкривали проректорка УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, декан факультету Юрій Бідзіля, а модерувала захід заступниця декана з наукової роботи Наталія Петріца. За її словами, традиція проведення міжнародної конференції започаткована в 2014 році. І попри те, що цього року вона відбувається за драматичних умов, все ж вирішили її провести, хай і дистанційно. Втішно, що чимало студентів та аспірантів виявили бажання долучитися й презентувати наукові здобутки.

Проректорка Мирослава Лендьел наголосила на важливості таких наукових заходів: «Освітянам потрібно працювати в будь-яких умовах. Своєю працею вони мають підтримувати тих людей, яким насправді складніше. Дуже гарно час конференції збігся з Днем науки та Днем Європи. Для україністів, словакістів,  богемістів, загалом філологів і журналістів це чудова можливість обговорити питання, які юні науковці досліджували. Будь-яка конференція нині – взірець, наскільки ми спроможні об’єднатися».

Декан факультету Юрій Бідзіля подякував організаторам конференції та зазначив, що в цей непростий час агресії північного сусіда проти України роль гуманітарної науки стає надзвичайно важливою: «Думаю, після перемоги буде переосмислено роль гуманітарних наук. Працюємо над масштабною справою, аби утверджувати нашу державу. Переглянув теми досліджень – усі надзвичайно цікаві. Дякую всім, хто долучився. Успіху!»

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідокНа пленарному засіданні учасники конференції мали змогу почути кращі доповіді українською, словацькою та чеською мовами. Результати досліджень презентували: магістрантка Марина Дика з Пряшівського університету – «Lexikálne neologizmy v slovenskom jazyku z oblasti módy»; студент Андрій Капаци з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича – «Комунікативно-інтенційний діапазон етикетних висловлень в українськомовному фатичному дискурсі»; аспірант історичного факультету нашого університету Михайло Демчик – «Захист Карпатської України у бою на Красному полі: історичний та фольклорознавчий контекст»; студентка чеського відділення Каріна Карпова – «Жанр романетo у творчості Якуба Арбеса (на основі романето «Святий Ксаверій»)» та магістрантка відділення журналістики Вікторія Кенідра з доповіддю «Основні аспекти деструктивного впливу фейкових повідомлень на національну безпеку України в 2020–2021 рр.».

Пленарне засідання завершилося презентацією проморолика документального фільму студентів ІІІ курсу відділення журналістики «Код 4.5.0.». Про ідею, етапи роботи над стрічкою розповіли завідувач кафедри журналістики, керівник проєкту Євген Соломін та студентка Юлія Дердюк.

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідокУчасники конференції виголошували доповіді в межах таких секцій і наукових напрямів: «Лексикологія, діалектологія», «Питання граматики, культури мови, міжкультурної комунікації» (мовознавство); «Актуальні проблеми дослідження прози», «Актуальні проблеми дослідження лірики та драми» (літературознавство); «Теорія і практика журналістики», «Аспекти вивчення сучасних комунікативних технологій» (соціальні комунікації). Науковим дискусіям не завадила навіть повітряна тривога: після відбою – повернулися до роботи.

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідок На підсумковому засіданні модератори секцій поділилися враженнями від роботи, відзначили кращі доповіді. Заступниця декана з виховної роботи Марта Демчик слушно зауважила, що всі учасники відпрацювали в той день на науковому фронті, а завдяки таким заходам принаймні подумки можна повернутися до життя, яке було до 24 лютого.

Організатори конференції дістали схвальні відгуки як учасників з Ужгородського університету, так і гостей з різних куточків України та з-за кордону.

Андрій Капаци, ІІІ курс, філологічний факультет Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича: «Від імені катедри сучасної української мови і всієї академічної спільноти філологічного факультету Чернівецького університету висловлюю щиру подяку організаторам за організацію такої потужної і важливої в наш час міжнародної наукової конференції. Наукове спілкування, дискусії, обговорення завше спонукають до подальших роздумів над нашими дослідженнями, їх удосконаленням. Було дуже приємно й символічно в День слов’янської писемности і культури почути колег з Чехії та Словаччини, які представили свої наукові розвідки різними слов’янськими мовами. Щиро раді співпрацювати з філологічним факультетом Ужгородського університету і сподіваємося на дальші спільні проєкти».

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідок Марина Войтиченко, IV курс, «CО. Українська мова і література. Англійська мова і література», УжНУ: «Як і перед будь-яким важливим виступом, було хвилювання, але в атмосфері, яку створили організатори, воно швидко зникло. Було приємно поділитися своїми напрацювання та дізнатися про щось нове й цікаве від інших. Дуже цікаво було обговорювати найрізноманітніші питання: від діалектів окремих говірок до сленгу сучасних студентів. Така різноплановість показала, якою багатою є українська мова. Конференція стала незабутнім досвідом і ще однією цікавою сторінкою студентського життя».

Вікторія Головач, ІІІ курс, спец. «Філологія. Українська мова та література», УжНУ: «Робота секції мовознавства була плідною. Почули багато цікавих виступів, долучилися до дискусій, висловили пропозиції щодо подальших досліджень до кожної доповіді. Атмосфера на конференції була дружньою, чим можемо завдячити всім учасникам (і студентам, і викладачам). Кожен із них зробив величезний внесок не лише у своє майбутнє, а й майбутнє нашої країни. Будемо сподіватися, що воно буде світлим, безпечним і насиченим лише радісними подіями».

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідокМарина Дика, магістрантка Пряшівського університету, Словаччина: «У такий важкий час організувати конференцію і з’єднати людей із різних куточків Європи – робота, яка варта неабиякої поваги. Дякую організаторам за новий і важливий життєвий досвід!»

Емілія Купець, IV курс, «CО. Українська мова і література. Англійська мова і література», УжНУ: «Участь у міжнародній конференції – цінний досвід для мене. Вважаю, що такі події є важливими для студентів, котрі хочуть у майбутньому розвиватися в науці. Саме тому, коли мій науковий керівник запропонувала взяти участь, я без вагань погодилася. Хочу відзначити неймовірно доброзичливу атмосферу на секції. Кожна доповідь виявилася цікавою, оригінальною та по-своєму творчою. Я кайфанула (як тепер модно казати) від процесу, а також від взаємодії зі всіма учасниками та викладачами».

V Міжнародна науково-практична конференція на філологічному факультеті зібрала студентів та аспірантів з різних міст України та країн-сусідок Юліанна Віщак, V курс, кафедра журналістики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича: «Ця конференція – чудова можливість для студентів та студенток презентувати свої наукові доробки, дізнатися про дослідження колег, подискутувати з фахівцями та фахівчинями. Окремо хочеться виділити якісний рівень організації та проведення конференції, дружню атмосферу й плідну роботу в кожній із секцій. Щиро вдячна за досвід, можливість апробувати свої наукові дослідження і, звісно, мотивацію до подальшої творчої та наукової роботи».

Агнеса-Богдана Русин, II курс, «СО. Українська мова і література», УжНУ: «Пишаюся, що в цей нелегкий для українців час на гідному рівні був проведений цей форум студентів та аспірантів, відбувся плідний обмін науковими ідеями, міжнародним і вітчизняним досвідом у галузі філології та журналістики. Варто звернути увагу на належну технічну організацію заходу, актуальність тем доповідей усіх учасників та жваві дискусії, які супроводжували кожен виступ. Хочу висловити подяку за можливість взяти участь у конференції, за безцінний досвід і здобуті знання».

Інна Гарновдій, ІV курс, «СО. Українська мова і література. Світова література»: «Щиро дякую за можливість узяти участь у роботі такого наукового заходу. Варто відзначити блискучу організацію онлайн-конференції, зручний формат, приємне товариство і спілкування. Завдяки наполегливій праці організаторам удалося чітко організувати секційну роботу. Всі учасники виголошували цікаві доповіді й вели змістовні дискусії. Хочу висловити слова захоплення й подяки за цікаві дослідження й спілкування у справі підтримки української мови, літератури, культури! Я мала лише позитивні враження, дізналася про цікаві дослідження інших учасників та віртуально познайомилася з колегами. Бажаю плідної праці, нових здобутків!»

Підготувала Тетяна Лесюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.