Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Відлуння літа: 65-а Літня школа слов’янських студій при Карловому університеті

Цьогоріч зануритися в чеськомовне середовище мали змогу п’ятеро представниць відділення богемістики УжНУ

0 263
Міністерство освіти Чеської Республіки (Ministerstvо školství, mládeže a tělovýchovy České republiky) у цьому році надало п’ять cтипендійних місць для студентів чеського відділення Ужгородського національного університету для навчання в Літній школі слов’янських студій при Карловому університеті (м.Прага). Тож із 22 липня до 19 серпня в 65-й Літній школі слов’янських студій навчалися магістрантки відділення богемістики Яна Козирєва й Олеся Тимчак та студентки бакалаврату Марія Пинзеник, Романа-Анна Лизень та Каріна Карпова.
Студенти 65-ї Літньої школи слов’янських студій у Карловому університеті
Студенти 65-ї Літньої школи слов’янських студій у Карловому університеті
Відлуння літа: 65-а Літня школа слов'янських студій при Карловому університеті
Група IV.B., де навчалися студентки-богемістки УжНУ (викладачка Андрея Гудоускова)

Спочатку всіх учасників літньої школи очікувало тестування, яке допомогло визначити їхній рівень володіння чеською мовою, вміння комунікувати та підтримувати розмову на професійну тематику.

Наші студентки, за результатами цього тестування, потрапили до груп з найвищим (IV) рівнем знань. Весь процес навчання відбувався на філософському факультеті Карлового університету (будівля в самому серці Праги). Дівчатам було запропоновано обрати обов’язкові семінари (один із чотирьох: граматично-лексичний, літературний, краєзнавчий та дискусійний).

Окрім аудиторних занять, студентки відвідували лекції з чеського мовознавства, історії чеської літератури, чеської історії та культури на різноманітну тематику, починаючи з давньої історії, літератури, культури Чехії, завершуючи найсучаснішими досягненнями – «Чеським корпусом», який містить 6 мільярдів чеських лексем.

Учасниці школи відзначають, що це був для них неймовірний досвід: «Мовне середовище, багато студентів з різних країн просто змушують тебе вийти зі своєї зони комфорту та почати спілкуватися не лише чеською, а й англійською мовами».

Олеся Тимчак ділиться враженнями: «За цей місяць навчання я познайомилася з найрізноманітнішими людьми: зі мною в одній групі навчалися професор з Іспанії та викладачка театрознавства зі Словаччини; мисткиня з Гаваїв та працівниця посольства з Японії; студентки з Німеччини та Швейцарії, молодь з Польщі й Китаю. Це люди абсолютно різних культур та звичаїв, яких поєднала любов до чеської мови та культури. Я знайшла нових друзів і відчула себе частинкою великої європейської родини, де панує рівність, толерантність і взаємопідтримка. І під час повномасштабного вторгнення особливо цінно було почути від студентів з інших країн: «Stojíme za vámi! Sláva Ukrajině!».

Студентки-богемістки Лизень Романа-Анна, Карпова Каріна, Козирєва Яна, Пинзеник Марія на Староміській ратуші (Прага)
Студентки-богемістки Романа-Анна Лизень, Каріна Карпова,
Яна Козирєва, Марія Пинзеник на Староміській ратуші (Прага)

Крім цікавого навчання, дівчатам також була запропонована насичена культурно-пізнавальна програма. Завдяки Літній школі студентки мали змогу побувати в різних куточках Чехії, відчути її колорит, традиції, намилуватися її природою. Для початку це була ознайомча екскурсія Прагою (екскурсія до Староміської ратуші (Staroměstská radnice, Orloj), знайомство з середньовічними вуличками міста.

У вихідні пропонувалися автобусні екскурсії до різних місць (Кутна Гора в Костніце – старовинний храм з багатою історією; Собор Святої Варвари (Chrám svaté Barbory), що відомий своєю архітектурою і величчю). Учасники школи відвідали заповідник Чеський Рай (10 кілометрів шляху по скалах і горах, труднощі, які виникали посеред шляху, були зовсім невідчутні, адже навколо – неймовірна природа та краєвиди).

В останній тиждень навчання для студентів вищого рівня володіння мовою, де навчалися представниці УжНУ, була організована поїздка до маєтку відомого чеського архітектора Йозефа Главки у Лужанах. Йому належить проект Резиденції Буковинських митрополитів у Чернівцях (тепер корпуси Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича). У маєтку Главка облаштована капличка, де вдалося послухати найвідоміші твори чеських композиторів Антоніна Дворжака та Бедржіха Сметани.

Звичайно, вивчення чеської мови, літератури в університеті не зрівняється з Літньою школою. Адже в університеті ми здобуваємо базові знання з різних курсів, дізнаємося правила, за якими працює мова, і взагалі підходимо до вивчення чеської як до науки. А Літня школа слов’янських студій дає мотивацію продовжувати навчатися, допомагає стверджувати віру в себе і свої знання, насамперед допомагає побороти мовний бар’єр.

За інформацією доц. кафедри словацької філології
Юлії Юсип-Якимович
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.