Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Волонтерський тил Закарпаття забезпечують і представники УжНУ

В Ужгородському пресклубі підсумували діяльність волонтерських утворень області за три місяці повномасштабної війни та окреслили прийдешні завдання

0 128
Волонтерів із різних організацій краю зібрав Ужгородський пресклуб, зініціювавши зустріч «Три місяці повномасштабної війни: як працює волонтерський тил Закарпаття». Не обійшлося й без представників нашого університету.

Волонтерський тил Закарпаття забезпечують і представники УжНУАктивісти волонтерських ініціатив розповідали, як зустріли 24 лютого, як переформатували чи продовжили діяльність та з якими викликами зіткнулися. Першою досвідом роботи Руху підтримки закарпатських військових ділилася його очільниця Галина Ярцева. Спорядження, ліки, їжа – те, чим безперервно забезпечують наших захисників на фронті. Однак такі запаси швидко вичерпуються й потрібно шукати їх знову. Г. Ярцева зауважила: «Наша тероборона на першій лінії фронту зазнала обстрілів, перших втрат… Це продовжується. У хлопців горить усе: спальники, каремати. Доводиться шукати нові. Здається, ти вже поставив крапку, закрив якийсь пункт, але ця крапка знову швидко стає комою. Потрібно «обнулятися» й допомагати тим самим, із чого починав».

Керівниця ГО «Волонтери Закарпаття» Власта Рейпаші поділилася найсвіжішими успіхами своєї організації. Приміром, удалося відкрити штаб у Дніпрі, звідки перенаправляють допомогу на Луганщину, Донеччину, Харківщину тощо. Зокрема, підтримують медзаклади, у яких перебувають наші військові. Також допомагають переселенцям.

Війна долучила до волонтерського руху й освітян. В Ужгороді вимушено опинилися й науковці в статусі внутрішньо переміщених осіб. Їх, а також інших переселенців, прийняли в Ужгородському національному університеті. Ганна Мелеганич, координаторка Волонтеріату нашого вишу, каже: «Найперше, з чого ми почали, – житло для переселенців. Гуртожитки передусім були готові для поселення. Із третього дня війни, тобто з 26 лютого, ми почали плести маскувальні сітки. І успішно це робимо досі. Виготовили вже понад пів сотні таких. Працюємо за різними напрямками. Збираємо допомогу як для ЗСУ, так і для переселенців. Вони, до слова, теж активно волонтерять. Маємо пам’ятати: війна триває й думати, що кожен із нас зробив для перемоги».

Коли до Ужгорода почало прибувати багато переселенців, у місті заснували Гастрономічний батальйон Закарпаття. Харчувалося по 6 тисяч осіб, зі слів волонтерки Валерії Попович. Бувало, готували навіть по 6-7 тонн їжі на добу: крім харчування в їдальні, небайдужі роздавали їжу та напої на вокзалах і пунктах пропуску.

На зустрічі була й представниця БО «Комітет медичної допомоги на Закарпатті», який працює у сфері реформування державних закладів для дітей та дорослих з інвалідністю. Досвід роботи з переселенцями волонтери цієї організації мали вже в 2014 році, тож тепер швидко скоординувалися та почали працювати, зокрема, із гуманітарною допомогою.

А власне дозвіллям переселенців переймаються творчі ужгородці. Випускниця відділення журналістики УжНУ Юлія Дуб – серед співзасновниць ініціативи «Творчі волонтери Ужгорода». «Мета – не лише розважити дітей та дорослих, а створити таку атмосферу, аби всі почувалися вдома, перебуваючи в різних куточках України, та головне – руйнувати стереотипи», — зазначила Ю. Дуб.

Усі волонтери відзначали: ресурси вичерпуються і їх потрібно постійно відновлювати, аби продовжувати плідно працювати задля перемоги.

Мирослава Гараздій для Медіацентру УжНУ
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.