Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Михайло Повідайчик: «Незалежно від спеціальності, мета в нас завжди одна – підготувати конкурентоспроможного фахівця для сучасного ринку праці»

Випускники матфаку мають змогу отримати подвійні дипломи – українського та європейського зразка

0 469
Михайло Повідайчик: «Незалежно від спеціальності, мета в нас завжди одна – підготувати конкурентоспроможного фахівця для сучасного ринку праці»
Михайло Повідайчик
Математика може бути цікавою й застосовуватися у найсучасніших професіях, – переконує декан матфаку Михайло Повідайчик. Чим вабить нинішніх студентів ця наука і які перспективи мають випускники, ми поцікавилися безпосередньо в керівника підрозділу.

Наразі на математичному факультеті для здобуття ОКР «бакалавр» пропонують навчання за п’ятьма спеціальностями: класичними – «Математика» та «Статистика», педагогічною – «Середня освіта (Математика. Інформатика)», а також ІТ-орієнтованими напрямами – «Прикладна математика» та «Системний аналіз».

«Освітні програми цих спеціальностей мають багато спільного, але в кожної є свої особливості, – каже Михайло Повідайчик. – Та, попри розбіжності, кінцева мета завжди одна – підготовка конкурентоспроможного фахівця для сучасного ринку праці. Студенти спеціальностей «Математика» та «Статистика» ґрунтовно вивчають математичні теорії, моделі та методи. Спеціальність «Середня освіта» акцентує увагу на викладанні математики й інформатики у середній школі, а «Прикладна математика» та «Системний аналіз» приваблюють студентів можливістю опанувати сучасні мови програмування, комп’ютерну техніку, інформаційні технології».

Довідкова інформація

Для вступу на всі спеціальності математичного факультету необхідно подати сертифікати ЗНО з української мови та літератури, математики, фізики / іноземної мови.

Для навчання на контрактній основі за освітніми програмами «Системний аналіз» та «Прикладна інформатика» передбачена додаткова можливість подавати третій сертифікат ЗНО з географії або історії (для «Системного аналізу») та географії або біології (для «Прикладної інформатики»).

Цьогоріч на факультеті оновили освітні програми для «Прикладної математики». Зі слів декана факультету, при розробці навчальних планів враховували побажання викладачів, студентів і випускників, що працюють в ІТ-сфері, щоб зробити програми максимально повними й такими, що відповідають сучасним вимогам ринку праці.

Окрім навчання в аудиторіях, професійному зростанню студентів сприяє наукова робота й можливість застосовувати здобуті знання на практиці. Михайло Повідайчик зауважує: «Студенти мають нагоду проходити практику на провідних підприємствах нашого регіону, звісно, мають і педагогічну практику в школі та університеті. Крім того, розвиватися майбутнім фахівцям допомагають різноманітні гуртки, що діють на факультеті. Особливість цих гуртків полягає у тому, що викладачі та випускники-математики знайомлять студентів із сучасними комп’ютерними технологіями у неформальній обстановці – так інформація краще засвоюється й старші наставники стають для молоді ще й друзями», – упевнений декан.

Разом із тим, студенти мають можливість навчатися та стажуватися за кордоном – у польських, чеських, словацьких, австрійських університетах. «Вагомою частиною навчання є участь у програмі семестрового обміну з Поморською академією у м. Слупську. За цією програмою із 4-х семестрів студенти 2 семестри навчаються у Польщі. Це не лише безцінний досвід навчання за кордоном, а ще й можливість отримати подвійний диплом – українського та європейського зразка. От, зокрема, цього року вперше шестеро наших магістрів отримають такі подвійні дипломи», – розповідає очільник підрозділу.

Уже на старших курсах значна частина студентів має підробіток, у тому числі й у ІТ-компаніях, тож після навчання знайти роботу їм простіше. До слова, реалізувати себе випускники матфаку можуть і у сфері освіти, і на різних підприємствах та в офіційних установах. Приміром, із дипломом за класичними спеціальностями «Математика» та «Статистика» новоспечені фахівці знаходять себе не лише в освіті чи науці, а й у банківських та страхових компаніях, – одне слово, усюди, де на фахівців покладені обов’язки аналізувати масиви даних, знаходити оптимальні рішення та здійснювати прогнозування.

Не навчанням єдиним живуть на матфаку. Студенти активно відпочивають, подорожують, беруть участь у спортивних змаганнях та факультетських творчих вечорах – Дні першокурсника та Дні Піфагора, у рамках яких щорічно обирають міс та містера факультету. Не нехтують і суспільно корисною роботою, як-от: догляд за прилеглими до університету територіями, допомога в профорієнтації та навіть підготовка книг.

Матфак – один із найбільш дружних та активних факультетів УжНУ й недарма його часто називають великою сім’єю. Хочеш відчути це на собі? Welcome!

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.