Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці

Наша молодь набувала досвіду у Літній школі журналістики Карла Гавлічка Боровського

0 419
Студенти філологічного факультету УжНУ вже традиційно беруть участь у Літній школі журналістики Карла Гавлічка Боровського. Перші роки практикуватися до Чехії їздили представники медійного підрозділу нашого вишу, відтак уже втретє спробувати свої сили в журналістській справі вирушають студенти-богемісти. 

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській РеспубліціЛітня школа журналістики імені Карла Гавлічка Боровського в Гавлічковому Броді (Край Височина) – це тижневий кемпінг для студентів різних навчальних закладів Європи, міжнародний проект, відкритий і для зарубіжних студентів уже тринадцятий рік. Цьогоріч учасниками школи стало понад 30 студентів з чотирьох країн Європи (Польщі, Словаччини, України, Чехії).

Головна мета Літньої школи – вивчення історії, сучасності, культури та засобів масової інформації Середньої Європи. Курси доповнюються іншими важливими темами з галузі журналістики та етики.

Головною темою 2017 року стали медіа, політика, культура і історія Центральної Європи в минулому, в сучасності та майбутньому. Програма курсу – за посиланням.

Учасники школи ознайомилися з роботою засобів масової інформації Чеської Республіки, пройшли початкову теоретичну підготовку й працювали практично більшу частину часу, розділившись на 6 груп – принт, веб, радіо, ТБ, фото та PR і маркетинг.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Дебати з іноземцями, які тривалий період живуть в Чехії

Семиденну програму доповнювали бесіди та зустрічі з відомими представниками політичного, культурного, медійного і громадського життя Чеської Республіки та держав Центральної Європи.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Мілан Піларж

Участь наших студентів у Літній школі стала можливою завдяки співпраці Закарпатської області з Краєм Височина, зокрема стипендіям, виділеним чесько-українським благодійним фондом «Віза» та запрошенню до участі в 13-й Літній школі журналістики наших студентів директором, відомим чеським журналістом Міланом Піларжем.

У 13-й Літній школі журналістики імені Карла Гавлічка Боровського взяли участь 6 студентів-богемістів УжНУ: Вікторія Ремета, Юлія Паращак, Сергій Рягузов, Юлія Куртей, Андріана Турчин, Микола Цуперяк. Наша мододь обрала групи радіо, фото і PR&маркетинг

У групі радіожурналістики займалася одна представниця нашого відділення Юлія Куртей разом зі шістьма студентами з Чеської Республіки. Студенти прослухали професійні лекції, їх навчили азів правильного запису радіорепортажів та коригування звуку. Цікавими виявилися практичні заняття з культури мовлення, медійної комунікації, вправи на володіння дикцією.

Партнером групи виступила радіостанція «Чеське радіо». Результатом тижневого курсу став репортаж Юлії на тему «Гавлічкобродський культурний вечір».

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Юлія Куртей

«Для мене як новачка це був дуже корисний досвід. Дізналася про особливості роботи радіо. Це все – дуже цікаве, адже зустрічаєшся і спілкуєшся з новими людьми і сама стаєш свідком подій. У нашій групі були дуже привітні й щирі лектори, які радо ділилися своїм досвідом.

Також познайомилася з цікавими людьми, і навіть потоваришувала з ними. Мені надзвичайно сподобалося працювати над новими репортажами і доносити до людей інформацію», – поділилася Юлія.

У фотографічній групі працювали двоє студентів УжНУ – Сергій Рягузов та Андріана Турчин – та 2 студентів із Чехії. Учасники дізналися, як налаштувати камеру для кожної ситуації, навчилися робити фото для репортажів спортивних і культурних акцій, опанували ази ілюстрації та портретного фото. Молодь співпрацювала з іншими групами, надсилаючи фотографії до публікацій. Також забезпечили повне фотодокументування усього курсу школи.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Сергій Рягузов

«На відміну від інших, я мав можливість навчатися в школі журналістики вперше. Обрав для себе групу світлинарів тому, що фотографію вважаю одним із своїх хобі. Незважаючи на те, що багато тонкощів знімкування мені відомі, я все одно багато чого навчився, адже з нами працювали професіонали. Літня школа журналістики – не тільки захід, де ви можете навчитися одного з видів роботи, а й познайомитися з новими людьми для спілкування мовою, яку ми вивчаємо», – поділився враженнями Сергій Рягузов.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Андріана Турчин

«Цього року й мені пощастило побувати в Літній школі журналістики. Я обрала групу фото, бо вона здалася мені близькою й цікавою. Завдяки досвідченому вчителю, думаю, поліпшила свої навички з фотографування. Дуже тішить, що була не просто суха теорія, а й багато практики. Навчання проходило на одному диханні, дві години протікали наче 15 хвилин», – згадує літню практику Андріана Турчин.

Група реклами, піару і маркетингу займалася медійним аналізом, вивченням реклами та її ефективністю. У цій групі пройшли підготовку Вікторія Ремета, Юлія Паращак, Микола Цуперяк, троє студентів із Чехії та одна студентка з Польщі.

Молоді запропонували спеціальне навчання з відомими чеськими фахівцями в галузі комунікації, маркетингу та реклами. Наші богемісти мали змогу проявити свої креативні здібності й навички, створюючи рекламу для місцевого пивовара «Havlíčkobrodské pivo». Результатом роботи групи стали два рекламні ролики та ескізи.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Справа на фото Микола Цуперяк, Вікторія Ремета та Юлія Паращак
Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Микола Цуперяк

Після поїздки студенти поділилися своїми враженнями.

«Обрав групу PR&M. Що можу сказати… Ідеальна тривалість курсу, баланс між теоретичними та практичними заняттями; викладачі, які надихають і стимулюють бажання займатися обраною справою. Цілком задоволений корисно проведеним тижнем», – каже Микола Цуперяк.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Вікторія Ремета

«Це був чудовий досвід, набутий у компанії цікавих молодих людей. Завдяки спільній роботі я легко знайшла нових друзів. Лектори доступно подають матеріал, тож мені, новачку, не було важко чи незрозуміло. Дуже сподобалося працювати над новими ідеями і створювати рекламу», – прокоментувала Вікторія Ремета.

Студенти-богемісти УжНУ втретє попрактикувалися як медійники в Чеській Республіці
Юлія Паращак

«Для мене тиждень у чеському середовищі молодих креативних людей – це ще один прекрасний досвід і незабутні враження. Надзвичайно сподобалася командна робота й індивідуальні завдання. Наставники нашої групи завжди нас мотивували, спрямовуючи на правильний шлях, тому кожен день проходив по-своєму оригінально.

Цьогорічна школа була особлива, адже тематикою курсу були медіа Центральної Європи. На вечірніх лекціях ми мали можливість познайомитися з представниками міжнародних організацій та інститутів (зокрема працівниками чеського телебачення і радіо)», – підсумовує у своєму коментарі Медіацентру Юлія Паращак.

За інформацією Юлії Паращак, студентки IV курсу
чеського відділення
філологічного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.