Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

День відкритих дверей на відділенні журналістики УжНУ цього року влаштували в рамках міжнародного проєкту «DESTIN»

Захід, що складався з очної та онлайнової частин, зібрав школярів, студентів, викладачів, а також випускників і роботодавців

0 477

День відкритих дверей на відділенні журналістики УжНУ цього року влаштували в рамках міжнародного проєкту «DESTIN»

20 травня, у Всесвітній день вишиванки, відбувся важливий для відділення журналістики УжНУ захід – День відкритих дверей, що вперше провели з участю не тільки школярів, студентів і викладачів, а й випускників та роботодавців.

День відкритих дверей на відділенні журналістики УжНУ цього року влаштували в рамках міжнародного проєкту «DESTIN»

Юрій Бідзіля вітає Ольгу Богославську зі здобутком на всеукраїнському конкурсі
Юрій Бідзіля вітає Ольгу Богославську зі здобутком на всеукраїнському конкурсі

На зустрічі була присутня деканеса філологічного факультету, доцентка кафедри журналістики й директорка Медіацентру УжНУ Галина Шумицька.

Офіційно відкрив захід завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля, привітав запрошених гостей та окреслив програму запланованих подій, серед яких – представлення результатів проєкту «DESTIN – Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм», дискусія про підготовку медійників, презентація творчих доробків студентів відділення, екскурсія та майстер-класи для абітурієнтів. Також Юрій Михайлович відзначив успіх магістрантки Ольги Богославської, котра у Всеукраїнському конкурсі наукових студентських робіт здобула диплом ІІ ступеня.

Галина Шаповалова
Галина Шаповалова

Перший етап зустрічі розпочала доцентка кафедри журналістики, координаторка проєкту Галина Шаповалова, яка презентувала його мету, завдання, результати, модернізовані освітні програми. «Сьогоднішній День відкритих дверей відбувається в межах проєкту «DЕSTIN», який ми реалізовуємо з 2018 року. За цей час відбулося чимало заходів. Ми виконали аудит наших бакалаврських і магістерських освітніх програм, оновили їх, адже нашим головним завданням було наблизити їх до європейських стандартів. Також відвідували інші виші, що були залучені до проєкту, дискутували з працедавцями і фахівцями у сфері журналістики і обов’язково долучали студентів, роботодавців та випускників відділення. Зустріч із експертами очно не відбулася через пандемію, проте ми отримали письмовий звіт, де модернізовані програми були оцінені високими балами, зокрема відзначили структуру, концепцію і зміни. Нині перебуваємо на етапі завершення проєкту», – розповіла координаторка. Додамо, що бакалаврська програма змінена на 22 %, а магістерська – на 21 %. У процесі оновлення чітко окреслено обов’язкові та вибіркові дисципліни, розподілено співвідношення лекційних і практичних занять, впроваджено нові курси, що підвищують якість підготовки майбутніх медійників.
День відкритих дверей на відділенні журналістики УжНУ цього року влаштували в рамках міжнародного проєкту «DESTIN»

Віта Чулей та Мирослав Лисович
Віта Чулей та Мирослав Лисович

Віртуально у Дні відкритих дверей взяв участь і керівник проєкту від Bath Spa University, професор Ієн Ґедд, який привітав учасників та коротко розповів про проєкт.

З вересня 2020 року за новими програмами вже навчаються першокурсники бакалаврату й магістратури. Представники цих курсів теж долучилися до обговорення: Мирослав Лисович, Віта Чулей та Ольга Богославська поділилися враженнями від навчання.

Окрім презентації результатів проєкту, у рамках Дня відкритих дверей відбулася дискусія «Підготовка професійного медійника: очікування абітурієнтів, студентів та потреби медіаринку». Її модерував Юрій Бідзіля, а учасниками стали заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, проректорка з наукової роботи Мирослава Лендьел, голова Закарпатської організації НСЖУ Віталій Мещеряков, продюсер Закарпатської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Тичина, головна редакторка телеканалу «TV21 Ungvar» Тетяна Вашаргелі, журналістка видань «Varosh», «Факти. ICTV» Евеліна Гурницька, провідний спеціаліст Центру інновацій та розвитку УжНУ Ярослав Світлик та викладачі підрозділу.
День відкритих дверей на відділенні журналістики УжНУ цього року влаштували в рамках міжнародного проєкту «DESTIN»

Ігор Шинкарюк
Ігор Шинкарюк

Ігор Шинкарюк зосередив увагу на вимогах до комунікаційників в облдержадміністрації, також наголосив на співпраці з відділенням журналістики: «У Закарпатській ОДА понад 20 підрозділів, які генерують діяльність і яку потрібно висвітлювати. Це означає, що журналіст має розуміти роботу приблизно 6 департаментів. Орган виконавчої влади несе відповідальність за подану інформацію, тому вона має бути верифікованою і достовірною. Важливо також навчати медійників бачити пропаганду й боротися з нею, всі представники медійної сфери перед публікуванням матеріалів повинні перевірити, чи не криється в них загроза державній безпеці. Ми обов’язково будемо співпрацювати з кафедрою журналістики, готові приймати студентів і випускників для проходження практики і працевлаштування. Наразі нам та іншим державним структурам потрібні спеціалісти, що будуть  професійно висвітлювати події».

Євген Тичина
Євген Тичина
Тетяна Вашергелі
Тетяна Вашергелі

Головна редакторка телеканалу «TV21 Ungvar» Тетяна Вашергелі також переконана у важливості вивчення правових дисциплін, інформаційної безпеки. «Ми можемо говорити про збалансованість, але також маємо знати, що кожен ЗМІ сьогодні має ідеологічну спрямованість. Я підтримую тезу, що не можна навчити, можна тільки навчитися. Хоч які б лектори виступали перед вами, якщо самі не хочете розвитку, то відповідно прогресу не буде. За хорошими спеціалістами – черга роботодавців!», – вважає Тетяна Володимирівна.

Продюсер Закарпатської філії Національної суспільної телерадіокомпанії України Євген Тичина звернув увагу на мультимедійну складову в навчанні журналістів: «Один зі слоганів Суспільного «Digital First». Це те, на що варто звертати увагу при підготовці фахівців. Коли до нас приходять люди, нам простіше навчити їх. Часто виникає нерозуміння, хто ми і для чого потрібні. Для того, аби розвиватися у журналістиці, слід бути обізнаним у тому, чим плануєте займатися. Як Суспільний мовник,  мусимо бути незалежними від державної влади чи політичних партій і створені для того, аби подавати об’єктивну інформацію».

Мирослава Лендьел
Мирослава Лендьел

Проректорка Мирослава Лендьел звернулася насамперед до потенційних абітурієнтів відділення журналістики, а також до студентів, присутніх на заході: «У мене є знайомі, що навчаються в інших вишах України. Як порівняти з ними, у нашому університеті, зокрема на кафедрі журналістики, нині відбувається якісне викладання в онлайн-форматі. Проте ніщо не замінить живого викладання, адже журналістика – це також енергетика. У нас немає великих наборів, тому тут важливий підхід до кожного студента, індивідуальна траєкторія навчання. Маю невеличку пораду: перевіряйте факти, з повагою ставтеся до них і не забувайте про журналістську та індивідуальну етику. Різниця між школою і університетом полягає в тому, що там ви дістаєте конкретні завдання, а тут більше можливостей для творчого розвитку. Насправді журналістика – сфера, де шукають універсальних людей. Якщо ви не будете постійно працювати з інформацією, то вам буде складно, але якщо ви це робитимете, то станете цінними фахівцями».

Віталій Мещеряков
Віталій Мещеряков

Голова Закарпатської організації НСЖУ Віталій Мещеряков також побажав студентам і школярам розвиватися і вдосконалюватися: «Шукайте щось цікаве! Адже якщо виконуєте роботу на автоматі, то користі не буде. Якщо ж вам це цікаво і ви маєте задоволення від роботи, то, повірте, це зацікавить і людей. Бажаю, аби ви за кілька років працювали повноцінно!».

Після дискусії студентки четвертого курсу Ірина Неменуща та Тетяна Лесюк представили творчі роботи студентів відділення – журналістів, рекламістів і піарників. Так, присутні побачили студентські газети, радіопрограми, телевізійні проєкти, логотипи, передвиборчі кампанії. Наприкінці урочистої частини заходу переглянули відеоекскурсію, яку провела четвертокурсниця, голова студентської ради УжНУ Вікторія Кенідра.

Ірина Неменуща і Тетяна Лесюк представляють творчі роботи студентів-медійників
Ірина Неменуща і Тетяна Лесюк представляють творчі роботи студентів-медійників

Відтак абітурієнти мали змогу неформально поспілкуватися з викладачами, медійниками, студентами, спробували себе у ролі теле- та радіожурналістів, операторів, дізналися про специфіку роботи у друкованому та онлайн-ЗМІ, побачили, як створюються логотипи, оформлюються сторінки брендів у соцмережах. Крім цього, всіх учасників Дня відкритих дверей попросили взяти участь у підсумковому опитуванні, створеному командою Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича – керівника одного з робочих пакетів «DESTIN».
День відкритих дверей на відділенні журналістики УжНУ цього року влаштували в рамках міжнародного проєкту «DESTIN»

О 13-й годині розпочалася онлайнова частина Дня відкритих дверей, що тривала на платформі «Google Meet» з участю завідувача кафедри, керівника проєкту Юрія Бідзілі, доцентки, координаторки Галини Шаповалової, викладачки, учасниці робочої групи Наталії Толочко, а також студентів першого, четвертого курсів. Під час заходу презентували результати проєкту, а юні журналісти відділення ділилися враженнями від навчання за оновленими програмами. Студентки-четвертокурсниці Ірина Неменуща і Тетяна Лесюк представили творчі роботи, які виконують юні медійники. Учасників зустрічі також вітав Ієн Ґедд. Відбулася віртуальна екскурсія відділенням журналістики, а наприкінці заходу спогадами про навчання в університеті поділилися випускники: журналістка видань «Varosh», «Факти. ICTV» Евеліна Гурницька; тренерка з внутрішніх комунікацій ПАТ «Закарпатгаз» Ольга Капітан; журналістка телеканалів «21 Ужгород», «Футбол» Олександра Артюхіна; засновник інтернет-радіо «Єден» Олексій Уманський. Після цього слухачів також попросили пройти опитування про День відкритих дверей.

Окрім того, під час заходів для школярів оголосили конкурс. Той, хто поділився враженнями в соцмережі «Інстаграм» та позначив у дописі чи сторіс відділення журналістики, – отримав цінний подарунок від медійного підрозділу.

Вікторія Кенідра,
фото Віталія Завадяка,
відео – Мирослави Гараздій (Tv21 Унгвар)
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.