Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Юристи УжНУ спільно з правозахисниками фіксували порушення прав мобілізованих, військових та членів їхніх сімей

До УжНУ, зокрема, направили рекомендації щодо інформаційної кампанії про можливості учасників АТО та їхніх дітей мати державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти, навчання військових та їхніх дітей тощо

0 248
В Ужгороді презентували моніторингове дослідження прав мобілізованих, військових і членів їхніх сімей. Проект реалізувала Українська гельсінська спілки з прав людини у співпраці з головним теруправлінням юстиції в Закарпатській області. Долучилися й студенти юридичного факультету УжНУ, які в рамках навчальної практики виконали контент-аналіз ЗМІ з досліджуваної теми.

Засідали у прес-центрі Закарпатської облдержадміністрації 8 грудня. Долучилися до заходу й студенти-першокурсники відділення журналістики УжНУ. У рамках практичної роботи з дисципліни «Основи журналістики» вони вперше побували на прес-конференції у будівлі ОДА, почули інформацію про роботу тутешнього медійного підрозділу, набралися вражень під час екскурсії в унікальній споруді чехословацького періоду.

Юристи УжНУ спільно з правозахисниками фіксували порушення прав мобілізованих, військових та членів їхніх сімей

Під час моніторингового дослідження правозахисники брали до уваги різні показники – дотримання земельного законодавства, права на інформацію, гарантування медичної допомоги, послуг з оздоровлення, грошових виплат військовим в Ужгороді тощо. Про роботу під час моніторингу розповідали голова регіонального відділення секретаріату урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при головному територіальному управлінні юстиції в нашій області Іван Алмаші, координатор Української гельсінської спілки з прав людини в Ужгороді Борис Кондратюк та юрист Гельсінської спілки Юрій Опаленик.

Юристи УжНУ спільно з правозахисниками фіксували порушення прав мобілізованих, військових та членів їхніх сімей

Спікери повідомили, що дослідження одночасно тривало у 16 містах України, але тільки в Ужгороді повністю стосувалося мобілізованих, військових і членів їхніх сімей. Тож моніторинг закарпатців виявився серед лідерів, завдяки чому його надрукували за кошти спонсорів.

Ще одним важливим результатом стала розробка методології, яка дозволяє проаналізувати діяльність органів місцевої влади щодо забезпечення прав військових та їхніх родин. Робота спрямована на те, щоб узгодити й поліпшити діяльність державних органів у цьому напрямку. Своєю чергою, громадськість теж повинна навчитися контролювати державні органи, зауважують правозахисники.

Юристи УжНУ спільно з правозахисниками фіксували порушення прав мобілізованих, військових та членів їхніх сімей

Координатор УГСПЛ Борис Кондратюк повідомив, що під час моніторингу правозахисники фіксували суттєві порушення земельного законодавства щодо учасників АТО, членів їхніх родин. Порушення стосуються і грошових виплат, відмов на офіційні запити тощо. До прикладу, на офіційному сайті Ужгородської міськради у розділі «Підтримка АТО» немає жодної інформації для військових.

«У Дніпропетровську земельні питання вирішуються в цивілізований спосіб. В Ужгороді ж ділянки, призначені для учасників АТО, наполовину роздано. Людям, які повернулися із зони бойових дій, кажуть: землі немає. Сільські ради оприлюднюють інформацію, що надають земельні ділянки тільки тим, хто проживає на території сільради, хоча це незаконно», – пояснює юрист Юрій Опаленик.

Наприкінці моніторингу правозахисники звернулися з рекомендаціями до Ужгородського міського центру зайнятості, головного управління Держгеокадастру в області, ДВНЗ «Ужгородський національний університет» та Ужгородської міської ради разом з її структурними підрозділами. Їм рекомендують сприяти захисту прав мобілізованих, військових і членів їхніх сімей.

До УжНУ, зокрема, направили рекомендації щодо інформаційної кампанії про можливості учасників АТО та їхніх дітей мати державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти, навчання військових та їхніх дітей; оприлюднення відповідної інформації на офіційному сайті в окремому розділі, а також звернення до органів місцевого самоврядування, щоб передбачити коштом місцевого бюджету повної оплати навчання для здобуття професійно-технічної та вищої освіти певної категорії осіб, передбаченої законодавством.

Звіт про моніторингове дослідження можна переглянути за посиланням.

Щодо надання безплатної правової допомоги військові можуть звертатися за адресою:

88000, м. Ужгород, площа Кирила і Мефодія 1

або писати на електронні скриньки: zakhromada@gmail.com, dopomohauzh@gmail.com

Наталія Толочко
Фото зі сторінки ГО «Закарпатська Громада» у соцмережі Фейсбук
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.