Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Топ-10 фактів про кафедру військової підготовки УжНУ

Друга хвиля вступу на кафедру ще триває – не проґавте!

0 657

Топ-10 фактів про кафедру військової підготовки УжНУ

Тут багато що відбувається у незвичний для інших факультетів спосіб і навіть пари часто проводять не в аудиторіях, а в мілітаризованих структурах чи на полігоні. У цьому підрозділі не з чуток знають, що таке шикування, дисципліна та розпорядок дня, а ще – тут навіть тендітні дівчата впевнено тримають у руках зброю та розуміються на військовій техніці. Поза сумнівом – ідеться про кафедру військової підготовки УжНУ.

*Наймолодший підрозділ УжНУ

Кафедра військової підготовки з’явилася лише у 2015 році й уже встигла відрядити у світ два випуски. Цікаво, що підрозділ є самостійною одиницею і не входить до складу жодного з факультетів. Нині тут готують фахівців піхотинців, спецпризначенців, артилеристів та військових психологів. Перший набір налічував 120 чоловік, тепер військову освіту тут здобуває 350 осіб.

*Тільки тут носять форму

Усі звикли, що в університеті форма одягу – вільна. Особливу радість із цього, певно, мають першокурсники, які носили форму в школі, а тепер можуть видихнути з полегшенням. Однак військова кафедра – підрозділ специфічний, і без форми тут, ясна річ, не обійтися, а тому курсанти і курсантки вдягнені в піксельний однострій і берці. Доповнюють образ спеціальні шеврони з написом «студент».

*Єдиний підрозділ, випускникам якого надають військового звання

Два роки навчання на кафедрі військової підготовки УжНУ проходять не дарма: після завершення, окрім документів про освіту, випускники здобувають і перше військове звання – офіцер запасу, молодший лейтенант.

Ба більше: як і годиться в армії, в останню неділю липня військові складають присягу на вірність українському народові. До слова, цьогоріч вона відбулася на головній площі області – Народній.

*Працівники кафедри мають бойовий досвід у російсько-українській війні

Навчати військової справи неможливо без практики. Тому в колективі кафедри переважна частина викладачів має військовий досвід. У тому числі це й учасники бойових дій на сході України. До слова, всі викладачі кафедри мають по дві вищі освіти: одну цивільну, іншу – військову.

Цікаво й те, що вже цього року до викладацького складу долучилися й перші представниці прекрасної статі, які є випускницями військової кафедри УжНУ.

*Студенти навчаються тут лише один день на тиждень

Не навчання, а мрія, – скаже звичайний студент. Навчальний процес на кафедрі військової підготовки побудований таким чином, аби його можна було поєднувати з парами на іншому факультеті або роботою. Метод військового дня доволі ефективний: цього часу достатньо, аби оволодіти базовими знаннями у військовій справі.

*Пари – не лише в університетських аудиторіях: молодь живе і в казармах!

Ніде правди діти: заняттями в стінах СБУ, військовій частині чи в прикордонному загоні похизуватися може далеко не кожен факультет. Що вже казати про навчання з автоматами у бронежилетах і касках верхи на військовій техніці? Звісно, так проходить не кожен навчальний день, однак керівництво кафедри військової підготовки дбає про те, аби створити для своїх курсантів умови, максимально наближені до військових буднів, та показати життя у стилі «мілітарі» без прикрас і рожевих окулярів.

Саме тому цілий місяць перед складанням присяги на вірність українському народові курсанти другого року навчання живуть у казармах 15 батальйону 128 бригади.

*Військовими можуть бути не лише чоловіки

Факти – штука серйозна, із ними не посперечаєшся. А вони свідчать, що нині військовою справою займатися можуть не лише чоловіки. Наразі на кафедрі військової підготовки офіцерське звання здобуває 58 дівчат.

Додамо, що дівчата тут опановують не лише фах піхотинця чи військового психолога. За два роки існування кафедри було й кілька винятків, коли прекрасна стать опановувала тонкощі роботи спецпризначенців та навіть артилеристів.

*Тут створюють унікальні розробки

Важливі не лише для навчання, а й для української армії авторські розробки лабораторії управління вогнем артилерії власноруч створили працівники та курсанти кафедри. Зокрема, електронний 3D-підручник з роботи мінометного комплексу – це зручний спосіб мати книгу завжди напохваті – у своєму телефоні, а єдиний в Україні інтерактивний мультимедійний артилерійський тренажер – добра нагода повправлятися а стрільбі по рухомих мішенях на околицях Донецького аеропорту та в інших локаціях зони проведення ООС. До того ж студентство виготовило навчальні макети Ужгорода, що дозволяють на практиці вивчати військову тактику.

*На кафедрі функціонує навчальна лабораторія психології

Із 1 вересня 2018 року на кафедрі почала функціонувати навчальна лабораторія психології. Мета її  в тому, аби сформувати при університеті осередок із надання психологічної підтримки військовослужбовцям. Спочатку «клієнтами» лабораторії будуть самі курсанти кафедри та її викладачі, а згодом тут мають намір приймати кадрових військовослужбовців, яким потрібна допомога (в тому числі після перебування в зоні ООС).

До того ж лабораторія стане навчальною базою й для самих курсантів-психологів. Не секрет, що ті, хто опановує тут військову психологію, паралельно мають або здобувають суміжний цивільний фах – психологію, соціологію чи соціальну роботу, медицину чи лікувальну справу, біологію, а тому вже мають надійну основу для практики.

*Вступ відбувається навесні та восени

Набір на кафедру військової підготовки УжНУ відбувається двічі на рік – у дві хвилі. Перша хвиля вступу припадає на весну – тоді вступні іспити складають студенти Ужгородського університету. Друга ж хвиля розрахована на новоприбулих вступників, що прийшли на ІІІ курс університету після коледжу. Стати курсантом кафедри може й людина, що вже має вищу освіту та працює. Таким чином, усі курсанти кафедри здобувають тут ще один фах.

До слова, друга хвиля вступу на кафедру саме триває. Головні умови – успішно скласти іспити з професійно-психологічного відбору, допризовної та фізичної підготовки. Свою придатність до військової служби обов’язково треба засвідчити відповідною довідкою з військкомату – тільки після цього допускають до складання іспитів. Прийом заяв триває до 20 вересня, відтак почнуться самі іспити.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.