Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

ІІІ Міжнародна літня школа з програмування зібрала учасників із України та Грузії

Переможці стануть відомі завтра о 9 годині 30 хвилин під час закриття заходу

0 418

ІІІ Міжнародна літня школа з програмування зібрала учасників із України та Грузії

З 8 до 16 серпня на базі Ужгородського університету проводять ІІІ Міжнародну літню студентську школу з програмування. Цьогоріч вона зібрала представників 15 провідних ВНЗ України та трьох університетів Грузії. Такий захід для учасників – нагода проявити себе у мистецтві розробки алгоритмів та складанні програм, а також послухати цікаві лекції від знавців у галузі ІТ.

Урочисте відкриття Школи відбулося 8 серпня. На ньому виступили ректор УжНУ Володимир Смоланка, проректор із науково-педагогічної роботи Ігор Король, декан факультету інформаційних технологій Ігор Повхан. Не оминув важливого заходу й заступник міського голови Ужгорода Василь Гомонай. Додало учасникам гарного настрою світлодіодне шоу у виконанні студентки факультету ІТ Тетяни Кут та вокальний номер Джейкоба зі студії «SoloMio».

ІІІ Міжнародна літня школа з програмування зібрала учасників із України та ГрузіїДійсний член Академії природничих наук Грузії, директор Південно-Кавказького півфінального регіону NEERC ACM ICPC та Відкритого чемпіонату Південного Кавказу з програмування Теодор Заркуа вручив на відкритті спеціальний приз Адальбертові Макаровичу, переможцеві «Кубку Векуа» серед школярів. Євген Задорожній заслужений кубок за перемогу в персональному чемпіонаті одержав із рук Теодора Заркуа під час четвертого дня Школи.

Приїзд до УжНУ досить численної делегації з Грузії не випадковий, адже ужнівські айтівці не перший рік активно співпрацюють із грузинськими колегами.

Лекції і змагання під час Літньої школи з програмування в УжНУ відбувалися у двох лігах – залежно від рівня знань студентів. З учасниками ділилися знаннями лектори, які досягли високих результатів в алгоритмічному програмуванні.

Кожен день Школи складався з чотирьох етапів: 1) зранку протягом одної-двох годин лектори розкривали тему дня, вказуючи на маловідомі підходи до розв’язання складних задач; 2) далі впродовж 4-5 годин учасники розв’язували задачі, запропоновані лектором; тестування розв’язків відбувалося автоматизовано на спеціалізованих серверах, на основі результатів визначали переможців у кожній із ліг; 3) після обіду влаштовували розбори задач (зі вказівками на можливі варіанти розв’язку); 4) насамкінець – дорозв’язання невирішених задач.

Організатори Школи значну увагу надали дозвіллю. Для учасників організували поїздки у Невицький замок, до Лумшор і Воєводина. Всі охочі мали змогу позмагатися з футболу, а родзинкою Школи стало «застілля», яке було проведене у грузинських традиціях. Теодор Заркуа здивував усіх присутніх майстерною грою на фортепіано.

Уже традиційно щоранку учасники Школи одержували свіжу газету – «Новинку++», у якій дізнавалисяся точні результати попереднього етапу змагань, а також мали можливість пізнати щось нове про Ужгород і Закарпаття загалом. У цьогорічних випусках «Новинки++» організатори розповіли про архітектурні стилі Ужгорода, закарпатську школу живопису, пам’ятники обласного центру, вірування гуцулів і Гуцульську республіку, улюбленого кравця американських президентів і зірок Мартина Ґрінфільда, який народився на Закарпатті, тощо.

Учасники школи також змагалися з фотоквесту: вони мали знайти в місті пам’ятники, інформація про які була розміщена в «Новинці++», сфотографуватися з ними й розмістити світлини на сторінці у Фейсбуку. Із завданням найшвидше впоралися Владислав Бочок, Андрій Симкін, Юлія Юрченко з команди Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів Uzh_Lyceum і студенти Вінницького національного технічного університету Костянтин Костюк і Леонід Кузнєцов (команда VNTU_9_3/4).

Цьогорічну Школу підтримують представники української IT-спільноти. Головний спонсор – компанія Bitfury (кожен учасник отримав фірмову футболку з логотипом Школи й цієї компанії). Меценатами також виступили Vimeo Live && Livestream, Ring Ukraine та Snap Ukraine.

Сьогодні завершився останній день змагань. Переможці стануть відомі завтра о 9 годині 30 хвилин під час закриття школи.

Катерина Хижняк, Василь Шаркань
відео Роберта Паппа,
монтаж Віталія Завадяка
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.