Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Письменник, що руйнує стереотипи про українську літературу, знову побував за прилавком «Кобзаря»

Андрій Любка пропонував збірки оповідань «Кілер» та «Саудаде», романи «Карбід» і «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан», а також переклади: «Комо» Срджана Валяревича та «Фама про велосипедистів» Светислава Басари

0 309
Андрій Любка
Андрій Любка
Зворотний зв’язок між автором та читачем – розкіш, яку рідко собі дозволяє як один, так інший. 11 грудня у рамках акції «Письменник за прилавком», що саме триває у «Кобзарі», читачі мали нагоду поспілкуватися з Андрієм Любкою.

Уже кілька років поспіль письменник стає за полицю «Кобзаря», аби долучати читача до сучасної літератури й розвінчувати про неї стереотипи. До слова, торік Андрій здобув наприкінці акції відзнаку за найкращу книгу.

«Мені подобаються акції, які наближають сучасну літературу до читача. Є люди, які не читають навіть одну книгу на рік, є й такі, що не читають сучасну українську літературу, бо мають спотворене школою уявлення про неї. Дуже важливо пробивати цю стіну і, як мені здається, один із найкращих способів – зустріч із письменником», – каже молодий закарпатський літератор.

Письменник, що руйнує стереотипи про українську літературу, знову побував за прилавком «Кобзаря»Андрій Любка зізнається, що за час участі в цій акції вдавалося зацікавити не тільки тих, хто йшов конкретно до нього, а й випадкових відвідувачів магазину, яким його творчість була доти незнайомою.

Цього разу читачам пропонував збірки оповідань «Кілер» та «Саудаде» й романи «Карбід» і «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан», а також переклади: «Комо» Срджана Валяревича та «Фама про велосипедистів» Светислава Басари.

Книги Любки цікавість у читача таки викликають: адже до кінця акції деякі примірники розхапали.

«Наближаються свята, а книжка, мені здається, це добрий подарунок. А коли вона ще й із підписом автора та присвятою – це цікаво», – каже письменник.

Письменник з Ніною Туряницею
Письменник з Ніною Туряницею

Однак зустріч у такому форматі – то не лише можливість придбати книжку з перших рук, так би мовити, а й нагода поговорити про неї. «Мені цікаво чути відгуки читачів, – зізнається Андрій Любка. – У таких випадках є момент зворотного зв’язку. Наживо таке рідко відбувається, бо зазвичай на презентаціях книжок говорю я».

Письменник, що руйнує стереотипи про українську літературу, знову побував за прилавком «Кобзаря»Так, зі слів автора, сюжет книги «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» можна сприймати зовсім по-іншому, якщо брати до уваги новелу, яка є наприкінці книжки. «Новела – це переписаний міф про Медею, яка розірвала на шматки тіло свого брата й викинула в море, та переписана історія про княгиню Ольгу, яка спалила місто, випустивши туди палаючих птахів. І якщо вважати, що головними героями роману є Овідій і Медея, тоді можна зовсім по-іншому на нього поглянути».

Придбати примірник популярного роману прийшла й студентка-третьокурсниця факультету суспільних наук Ніна Туряниця: «Минулого року в рамках цієї акції купила «Карбіда». Зауважу, що я не люблю читати й особливо – українських авторів. А ту книгу я прочитала на одному подиху – навіть почала виписувати собі цитати з його книжок. Тож Андрій Любка – якраз той письменник, який зруйнував мої стереотипи про українську літературу і переконав, що вона варта уваги. А цього разу вирішила прийти, бо дуже багато чула про книгу «Твій погляд, Чіо-Чіо-сан» і просто не змогла оминути увагою захід».

Сьогодні, о 14.00, акцію підтримує Йосип Турак – не пропустіть.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.