Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

В УжНУ відбувся круглий стіл, присвячений 78-й річниці Карпатської України

На засідання завітав і голова Служби безпеки України Василь Грицак

0 588
В УжНУ відбувся круглий стіл, присвячений 78-й річниці Карпатської України
«Хто не знає своєї історії – не має майбутнього», – такими словами розпочався круглий стіл «Карпатська Україна 1938–1939 років – етап становлення української державності в XX столітті», що відбувся 14 березня у залі Вченої ради УжНУ.

Охочих дізнатися нове про події 78-річної давності зібралося чимало: науковці, студенти, представники ЗМІ. Завітали до університету й поважні гості: голова Служби безпеки України Василь Грицак, керівництво управління СБУ в Закарпатській області.

В УжНУ відбувся круглий стіл, присвячений 78-й річниці Карпатської України

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто загинув за незалежність та свободу України.

Першому слово надали голові СБУ Василю Грицаку, який приїхав до Ужгорода з робочим візитом і погодився завітати до УжНУ. Гість подякував за запрошення й зауважив, що для представників його відомства за честь побувати на такій значущій події.

Відтак розповів: «78 років тому на Закарпатті відбулися надзвичайно важливі події, які часто порівнюють із Крутами. 15 березня було проголошено створення Карпатської України. Але вже в цей час сусідня держава, якій, мабуть, таке рішення не припало до вподоби, була готова атакувати нове політичне утворення на карті Європи. Українці не мали озброєння, але вони вийшли на Красне поле, щоб захистити свій вибір – вільну Україну. Напрошується дуже виразна паралель: сьогодні молода українська держава, якій лише 25 років, знову бореться за власну незалежність».

В УжНУ відбувся круглий стіл, присвячений 78-й річниці Карпатської України

Подяку з нагрудним знаком особисто від Василя Грицака отримав науковець УжНУ Іван Чаварга за переданий до архіву СБУ зроблений ним рукопис особової справи кримінального провадження Авґустина Волошина (президента Карпатської України), яку він свого часу запросив із Державного архіву КДБ Радянського Союзу. Нині ця справа в архіві ФСБ Росії. Також особисто відзнаку за виконану роботу дістав керівник редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією» Олексій Корсун. Грамотою начальника управління СБУ в Закарпатській області нагородили й ректора УжНУ Володимира Смоланку.

Відтак присутні прослухали доповіді науковців, що вивчають питання Карпатської України, – Сергія Федаки, Олексія Корсуна, Миколи Вегеша, Івана Чаварги. Почули про події, що передували проголошенню незалежності Карпатської України, та їх розвиток після ув’язнення уряду новоствореної держави.

В УжНУ відбувся круглий стіл, присвячений 78-й річниці Карпатської України

Як розповідають дослідники, тривалий час ходили чутки, що Авґустин Волошин помер за кордоном, насправді ж його заарештували радянські спецслужби і свою смерть він зустрів у московській Бутирській в’язниці. Де нині останки нашого видатного діяча, невідомо.

До студентів звернувся голова військово-патріотичної організації «Карпатська Січ» Тарас Деяк, який розповів про діяльність утворення: нині хлопці відстоюють цілісність країни на Сході та спрямовують свої сили на соціальну роботу з молоддю. «Можна вбити людину, але дух наш не можна перемогти», – завершив свій виступ Тарас.

Під час круглого столу діяла й виставка, де представили унікальні архівні документи, кримінальні справи, акти виконання покарань, які раніше не демонстрували широкому загалу. Також присутні мали змогу побачити оцифровані матеріали кримінальних справ діячів, пов’язаних з діяльністю Карпатської України, та архівні фото – про це та інше розповів керівник архіву управління СБУ в Закарпатській області Олександр Рішко.

На завершення підтримали пропозицію Миколи Вегеша провести міжнародну конференцію на тему Карпатської України.

Ксенія Шокіна,
фото Катерини Ірхи
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.