Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Випускниці відділення журналістики презентували свої дебютні збірки

«Зігрій руки в моєму волосі» Галини Совбан та «Сімнадцяту весну» Ніни Шпиток прихильно зустріли на засіданні клубу літературних дебютів «Нові імена»

0 228

Поезія – це найвеличніша форма, в яку може втілитися людська думка

— Альфонс де Ламартін
Слова, збираючись у хитре сплетіння рим, можуть творити дива. Такі дива нещодавно творилися і в приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотека ім. Ф. Потушняка на зустрічі клубу літературних дебютів «Нові імена», який знову відчинив двері для охочих поринути у вир поетичного слова. Дебютували дві поетеси, випускниці кафедри журналістики УжНУ, – Ніна Шпиток та Галина Совбан.
Галина Совбан та Ніна Шпиток
Галина Совбан та Ніна Шпиток

«Кожна людина – це збірка історій з різним змістом і з різними обкладинками. Так вийшло, що свої історії я завуальовую й складаю в римовані рядки», – розпочала вечір Галина Совбан, презентуючи свою першу поетичну збірку «Зігрій руки в моєму волосі».

Почала писати дівчина в шістнадцять – роки юнацького максималізму. Потроху назбиралося на збірку. Назву їй дав один із віршів закоханої юнки. Усього ж у дебютній книжці 50 відібраних поезій.

Видала її юна поетеса власним коштом. На мрію, каже Галина, довелося заробляти за кордоном – зокрема, попрацювала в Чехії на заводі Coca-Cola. Дизайн видання, розроблений також самотужки, підкреслює любов поетеси до мінімалізму.

Дівчина зачитала присутнім кілька віршів зі збірки – пролунали «Мить», «Мовчи», «Ностальгія» та інші. Відтак представила відеоролик в якому показала, як її життя розділилося на ДО та ПІСЛЯ: перша частина – приємні спогади з мирного життя, друга – враження від сучасної війни.

Глибоко переживаючи останні події, дівчина вирішила підготувати другу збірку поезії «Озброєна пером». Навіть продекламувала кілька віршів, що до неї увійдуть, зокрема й рядки з поеми «Чорнобаївка». А присутні пом’янули полеглих захисників нашої держави хвилиною мовчання.

Відтак свою книгу презентувала Ніна Шпиток. Розпочала з проникливого відеоролика, в якому розповіла про історію створення збірки з символічною для авторки назвою «Сімнадцята весна».

«17 років – переламний момент у моєму житті. Студентка-першокурсниця з якимись своїми мріями, хвилюваннями, переживаннями, я дивилася на світ по-юнацькому наївно, все романтизувала. Закоханість, невиправдані очікування, розбите серце – все це породжувало в мені палітру почуттів, які потрібно було якось трансформувати, кудись спрямувати. Вирішила перетворювати це у вірші».

Збірка, присвячена юності Ніни, містить 83 поезії й складається з двох частин («Наш перфоманс» та «Митець»), які доповнені ілюстраціями. Всі вірші об’єднані однією історією.

Сергій Федака, Олександр Гаврош та Володимир Тарасюк
Сергій Федака, Олександр Гаврош та Володимир Тарасюк

Дівчина розповіла, що натхнення могло прийти зненацька. Якось це сталося на модулі з історії України, до якого Ніна не була готова, тому відклала завдання й почала писати те, що було на серці. Так з’явився вірш «Ти в мене попросив весну». Представила присутнім також поезії «Любов мистецтво», «Три життя», «Безпросвітна радість» та інші.

Тепер Ніна більше тяжіє до прози: пише оповідання з життя – свого та інших людей, що її надихають. Хоче донести читачеві думку, що кожен має право прожити свою історію та робити помилки. Прочитала й уривок зі свого нового оповідання та показала відеодекламацію вірша, в якому кожен може знайти себе.

Випускниці відділення журналістики презентували свої дебютні збіркиПідтримати дівчат прийшли їхні подруги-однокурсниці Дарина й Карина, які нерідко переживали з авторками емоції, що переливалися в римовані рядки. Побажали подругам нових творчих злетів.

Мали слово й старші колеги по перу – письменники Олександр Гаврош та Сергій Федака, професор УжНУ. Підтримав своїх студенток і доцент кафедри журналістики УжНУ Володимир Тарасюк. Поважні гості висловили свої враження від літературного вечора й презентації зокрема, похвалили дебютанток та дали їм творчі настанови.

Закінчилася презентація незапланованим музичним дебютом від пластуна Дениса – хлопець заспівав авторську пісню «Зимові гори».

Бажаємо юним поетесам вдалих рим, натхнення й нових творчих здобутків на обраному шляху.

Все буде Україна! Слава Україні!

Макс-Алекс Карен
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.