Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентам УжНУ від Мілана Княжка – про кіно, акторську майстерність і не тільки…

Словацький політик і актор ділився з молоддю життєвим досвідом, розмірковував про повагу до моральних норм, розмірковував про демократію

0 269
До Ужгородського національного університету в рамках Днів Чехії та Словаччини, присвячених 100-річчю створення Чехословаччини, завітав актор і політик Мілан Княжко.

Студентам УжНУ від Мілана Княжка – про кіно, акторську майстерність і не тільки…Зустріч відбулася в читальній залі Наукової бібліотеки. Розпочала захід, привітавши присутніх, завідувачка кафедри словацької філології Світлана Пахомова. Відтак передала слово Генеральному консулу Словацької Республіки в Ужгороді Mірославу Мойжіті, котрий коротко розповів про вагому роль Мілана Княжка для Словаччини загалом, досягнення гостя: «Це всебічно розвинена особистість, із якою можна поговорити про все. Він може запропонувати незвичні варіанти того, що діється. Радію: у його насиченій програмі знайшовся час для зустрічі зі студентами».

Студентам УжНУ від Мілана Княжка – про кіно, акторську майстерність і не тільки…
Мілан Княжко

Далі говорив власне пан Мілан. Одразу налаштувавши на оптимізм різноманітними жартами (на кшталт «про мене нині стільки сказали вже хорошого, що відчуваю себе на своєму похороні»), зауважив: «Можемо спілкуватися на різні теми: суспільні, політичні… Тішуся, оскільки бачу зацікавлення словацькою мовою в Україні. Навіть попри те, що наша держава маленька. Хоч усе менше завжди є кращим».

Гість розповідав цікаві факти зі своєї біографії в суспільно-політичному контексті, зокрема про роботу на шахті, навчання, політичну діяльність (4 роки був міністром культури), ну і, звісно, акторське мистецтво. Останнє, за словами М.Княжка, дуже тренує пам’ять навіть у пенсійному віці. На запитання про повернення до політики, відповів: «Не збираюся! І взагалі не думаю про те, що буде через 30–40 років. Із чистою совістю можу сказати: свою місію в житті виконав». Також говорив про повагу до моральних норм, розмірковував про демократію, вибори тощо.

Стосовно акторської діяльності М.Княжко сказав: «Для того, щоб глядачі повірили, потрібно насамперед самому відчути те, що граєш і для чого це робиш. Ідеться про постійний ризик через різне сприйняття аудиторією. А без глядача кіно не має сенсу». Називав улюблені ролі, музичні проекти, фільми. Цікаво висловився й про жанр комедії, який гостю особливо до душі, оскільки «кіно – це гра, зосереджена на позитивних емоціях». Не обійшлося й без розповідей про казуси на знімальному майданчику.

Своєю чергою, заступник директора Наукової бібліотеки УжНУ Вікторія Воробець подякувала консульству за організацію заходу. А пан Мілан насамкінець побажав студентам успіхів, щастя, а також радив добре навчатися.

Студентам УжНУ від Мілана Княжка – про кіно, акторську майстерність і не тільки…Молоді зустріч неабияк сподобалася. Кожному запам’яталося щось своє.

Ольга Ньорба (І курс, словацька філологія): «Такі зустрічі дуже важливі, особливо для нас, студентів, оскільки маємо унікальну можливість безпосередньо поспілкуватися з поважними особистостями. Як і у випадку з Міланом Княжком – відомим актором не тільки в Словаччині, а й за її межами, зокрема в різних країнах Європи. Сподобалося, що гість був близьким до слухачів, у нього немає «зіркової» хвороби попри справді дуже велику популярність».

Крістіна Губік (ІІ курс, словацька філологія): «Це людина, котра залишилася простою, хоч і є актором із грандіозними успіхами. Особливо запам’яталася манера спілкування: пан Мілан часто (особливо на запитання) відповідав із гумором».

Анастасія Лебедєва (ІІ курс, словацька філологія): «Мене вразила відкритість гостя. Розповідав про свою сім’ю, зокрема синів, онуків. А кумедні випадки з життя, які лунали, неабияк веселили й зацікавлювали аудиторію».

Мирослава Гараздій для Медіацентру УжНУ
Фото авторки та Антоніни Зеленецької
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.