Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Що і як на факультеті здоров’я і фізичного виховання та факультеті інформаційних технологій

0 14 323
Медіацентр продовжує серію публікацій, у яких цікавиться студентським поглядом на підрозділи, де навчається наша молодь. Цього разу говоримо про факультет здоров’я та фізичного виховання і факультет інформаційних технологій.

Вікторія Красна – голова студентської профспілки факультету здоров’я та фізичного виховання, IV курс:

Вікторія Красна
Вікторія Красна

«Свого часу я подавала документи на кілька медичних спеціальностей, але, добре подумавши, зупинила свій вибір на факультеті здоров’я і фізичного виховання (спеціальність «Фізична терапія, ерготерапія») . І ні разу про це не пошкодувала. Завдяки здобутим тут знанням я здійснюю свою мрію – допомагати людям, повертати їх до життя без болю, дарувати радість руху. У нас цікава теорія й дуже багато практичних занять, що для наших спеціальностей вкрай важливо. Навіть є таке поняття, як «волонтерська практика»: завдяки договору про співпрацю з Обласним клінічним центром нейрохірургії та неврології наші студенти у зручний для них час мають можливість приходити туди й допомагати, вдосконалюючи професійні навички. Також на факультеті маємо професійне обладнання, тож є розуміння, з чим працюватимеш у майбутньому.

Що і як на факультеті здоров'я і фізичного виховання та факультеті інформаційних технологій Дуже мотивують навчатися й самі викладачі, які настільки класні, що когось виокремити важко. Вони з нами на одній хвилі, поважають наші кордони, розуміють. Це той випадок, коли ти розслаблений, почуваєшся вільно, що теж є стимулом вчитися. Наші викладачі дуже цікаво подають матеріал, ми довго можемо розбирати якийсь реальний клінічний випадок. До речі, до нас приходять ділитися досвідом і лектори зі Словаччини, був навіть американський фахівець. Тобто ми в курсі новинок у нашій галузі.

Щодо дозвілля, то, звичайно, ми беремо участь у всіх спортивних заходах університету, де часто виборюємо перші місця. Також граємо у «Мафію», влаштовуємо благодійні вечори кіно, під час яких збираємо гроші на ЗСУ, проводили факультетську «Битву інтелектів», пікніки. Наші студенти мають можливість брати участь у програмі студентської мобільності «Еразмус +».

Проблем з працевлаштуванням випускників нашого факультету нема – аби було бажання. Вони можуть працювати масажистами, фізтерапевтами, інструкторами з лікувальної фізкультури, викладати у школі, тренерами, клінічними психологами, розбудовувати систему громадського здоров’я, працювати з дітьми з порушенням розумового розвитку. Майже половина мого курсу – і я у серед таких – уже працює за фахом. Завдяки знанням, які ми здобули в університеті, а також на курсах (як самоосвіту), нас без проблем прийняли на роботу. Крім того, у воєнний час фахівці, яких випускає наш факультет, зокрема спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія», вкрай запитані. Тож наш підрозділ дає багато можливостей для розвитку у різних напрямах – треба просто хотіти».

На факультеті здоров’я і фізичного виховання можна здобути освіту за такими спеціальностями: «Фізична терапія, ерготерапія» (бакалаврат, магістратура, аспірантура); «Громадське здоров’я» (магістратура, аспірантура); «Медсестринство» (магістратура); Спеціальна освіта (спеціалізація «Олігофренопедагогіка») (бакалаврат, магістратура); «Клінічна психологія» (бакалаврат); «Фізична культура і спорт» (бакалаврат, магістратура); Середня освіта (фізична культура) (бакалаврат). Докладніше див. на офіційному сайті УжНУ.

Оксана Лутак – заступниця голови студради факультету інформаційних технологій, ІІІ курс:

Оксана Лутак
Оксана Лутак

«Я ще в 9 класі вирішила, що вступатиму на факультет інформаційних технологій. Бо до душі світ технологій, можливостей, які вони відкривають. Найбільше подобається створювати інноваційні продукти й рішення, які можуть покращувати життя людей, розв’язувати складні проблеми у різних сферах діяльності. Моя освіта дозволяє це робити, тож мотивація вчитися очевидна. Тепер я розвиваюся у сфері UI/UX дизайну і надалі хочу поглиблювати знання у цій сфері. Мені цікаво створювати такий інтерфейс, який забезпечує зручну й ефективну роботу з продуктом чи послугою. З появою нових технологій, як-от штучний інтелект, віртуальна й доповнена реальність, – відкривається більше можливостей для розробки нових досвідів користувачів. Здобуті на факультеті знання дозволяють мені розуміти всі процеси розробки програмного продукту. Розумієте, за цим – майбутнє. І я щаслива, що завдяки своїй освіті зможу у це майбутнє вкласти частинку себе.

У нас дружний факультет. Викладачі дуже класні, самі постійно розвиваються й нам підказують, на які курси піти, що почитати, наголошують на вивченні англійської, що є дуже важливо для нашого фаху. Дуже мені запам’яталися, наприклад, пари Сергія Вапнічного. Круто було, бо людина вміє доступно пояснити, залюбити у свій предмет. Шкода, що Сергій Дмитрович вже нічого в нас не читає :)! До речі, на факультет часто приїжджають фахівці з інших університетів України, з-за кордону і проводять публічні лекції. Також діляться досвідом з нами представники ІТ-компаній (нерідко, до речі, випускники ФІТ), які розповідають про роботу зсередини, підказують, як обрати свій напрямок. Часто беремо участь у міжнародних конференціях і, звичайно, проводимо свої.

Що і як на факультеті здоров'я і фізичного виховання та факультеті інформаційних технологійКрім традиційних пар, наш факультет пропонує багато цікавих речей. Зокрема у нас розвинений олімпіадний рух. Викладачі займаються зі студентами додатково, і вони здобувають призові місця на олімпіадах, конкурсах з програмування навіть світового масштабу. Також у нас функціонує науковий гурток, де студенти пишуть свої статті, тези, відтак подають їх на конференції. Для тих, хто любить всілякі активності, благодійність, підійде волонтерський напрямок. Ми і прибираємо на благо міста, і у сиротинці їздимо з подарунками, допомагали містянам розбиратися з роботою додатку «Дія» тощо. Звичайно, беремо активну участь і в загальноуніверситетських заходах. Крім того, у нас проводиться дуже класний конкурс стартапів «StartUp Village», де ми можемо презентувати свої проєкти, розробки. Це дуже цікаво і мотивує розвиватися.

У наших студентів також є можливість поїхати навчатися за кордон у межах програми студентської мобільності «Еразмус +». УжНУ взагалі пропонує студентам цікаві можливості закордонного стажування. Наприклад, я свого часу від факультету поїхала вдосконалювати англійську мову і навчатися на Кіпр. А ще наш факультет має договір з Університетом економіки та менеджменту державної справи у місті Братиславі (Словацька  Республіка) про можливість здобуття подвійного диплому для студентів другого магістерського рівня.

Якщо ви добре вчитеся, займаєтеся самоосвітою, а ще володієте англійською, то проблем з працевлаштуванням не буде. Наші старшокурсники нерідко проходять відбір на стажування в провідні ІТ-компанії світу. Після завершення навчання хтось працює за кордоном, хтось – в українських ІТ-компаніях. Є і такі, що розвивають власну справу. Інформаційні технології – надзвичайно динамічна галузь, що пропонує безліч цікавих можливостей для самореалізації. Це не лише програмування, як думає багато людей. Випускники ФІТ можуть, наприклад, працювати HR-менеджерами, проджект-менеджерами, менеджерами з продажу, бізнес-аналітиками, маркетологами, займатися викладацькою чи науковою діяльністю. Навички та знання, здобуті у сфері ІТ, насправді можуть бути корисними у будь-якій сфері діяльності. Тож якщо ви хочете йти у ногу з часом, творити майбутнє – вступайте на факультет інформаційних технологій».

Факультет інформаційних технологій провадить підготовку фахівців за спеціальностями: «Інженерія програмного забезпечення» (бакалавр, магістр та доктор філософії); «Комп’ютерні науки та інформаційні технології» (бакалавр, магістр та доктор філософії), на рівні бакалавра тут дві спеціалізації – «Комп’ютерні науки» й «Інформатика»; «Інформаційні системи і технології» (бакалавр, магістр). Докладніше див. на офіційному сайті УжНУ.
Галина Кришінець
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.