Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Чому в УжНУ вимикають світло?

0 868
Чому в УжНУ вимикають світло?
19 жовтня це відбулося тричі: тричі згасло світло ламп, тричі почорніли монітори комп’ютерів, тричі завмерли ксерокси та принтери, тричі замовкли кавові апарати, мікрохвильові печі та інше «електрикозалежне» приладдя. А ще – тричі коридорами університету, мов стогін вітру в покинутій печері, пронеслося студентське розпачливе «Ні-і-і!!» Яка ж причина наших страждань?

Електрики УжНУ розповіли, що світло вимикається через перенавантаження провідки, бо чимало електроприладів підключаються до системи водночас. Кожну годину працівникам доводиться вмикати енергопостачання заново: мають дочекатися, поки в провідці спаде температура, підвищена через сильний потік струму. За компетентною інформацією нас відправили до головного електрика УжНУ – Анатолія Юрійовича Гички.

«У нашій мережі усе в порядку, – одразу ж завірив А. Гичка. – Проблема зі світлом виникла через «Закарпаттяобленерго». Наскільки мені відомо, у них там якась аварія, тому напруга не поступає до мережі університету».

Зайшовши на сайт ПАТ «Закарпаттяобленерго», ми натрапили на відповідне повідомлення: «Планові відключення пов’язані з проведенням планових ремонтів електроустановок і електричних мереж». Далі нам пропонують переглянути таблицю, де відзначені місця та дати ремонтних робіт. Вулиці Університетської в переліку чомусь немає, але енергопостачання усього Ужгорода має налагодитися 24 жовтня, обіцяє компанія.

Ну, а поки…

«Вимикання світла ДУЖЕ заважало працювати, – не стримує емоцій Ганна Чабей, продавчиня магазину «Канцтовари. БАМ». – По-перше, велика перерва – це, рахуйте, мінус. Між перервами діти забігають – теж мінус. А рахунки принесли такі, що волосся дибки стає. За що платити так багато, якщо світла практично немає? З ним і роботи. А оренду плати, зарплату плати, товар – плати. Я, чесно кажучи, не знаю, хто це таке робить. Сидиш у куртках, ні опалення, ні світла. І це – вибори на носі. За кого голосувати? Немає за кого, якщо чесно».

Трохи більше терплячості виявляють продавчині магазину Bambook (п’ятий поверх). Через вимикання світла в них не працювала мікрохвильова піч, і тому чимало студентів залишилося без смачних хот-догів. З іншого боку, працівниці вважають, що було б жахливо, якби разом зі світлом вимикали опалення (іншими словами, якби надворі була зима). А так, поки не топлять – втрати не такі вже й великі. Крім того, у них є термос, тож продавати каву зуміють за будь-яких умов.

«Розумієте, відсутність світла дуже псує зір, коли ми пишемо конспект, – зазначив Дмитро Койтюк, студент ІІ курсу, математичний факультет, спеціальність «математика». – Звісно, заважає, що немає Інтернету, кави не поп’єш і навіть ноутбук ніде зарядити. Але потерпіти можна».

«Зранку я завжди прихожу на навчання сонна, але за останні два тижні практично не маю можливості попити кави, тому що в УжНУ завжди немає світла, – розповіла Марія Туряниця, студентка ІV курсу філологічного факультету. – До того ж немає можливості поїсти чогось гарячого, тому що, відповідно, ніде розігріти. Стосовно навчання, не вдається нормально проводити пари, бо ми не можемо ввімкнути проектор, не можемо нічого собі роздрукувати чи відксерити. І відповідно – у студії так само немає можливості працювати з комп’ютерами».

Викладачі про причину наших поневірянь знають і тому вважають, що жалітися просто немає сенсу. Не допоможе.

До 12-ї години УжНУ майже повністю опустів. У коридорах, кабінетах і магазинах оселилися тиша й морок. Усе немов поснуло. Схоже, єдине, що нам поки залишається, – це смирення.

Елізавета Зеленюк
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.