Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

На юридичному факультеті УжНУ відбулася презентація настільних ігор з прав людини

0 284
Настільні ігри можуть бути не лише розвагою, а й дієвим елементом неформальної освіти. Це довели другокурсниці спеціальності «Міжнародне право» юридичного факультету УжНУ, які долучилися до проєкту «Ігри з прав людини: Активна молодь у боротьбі за права людини в регіоні V4+».

Проєкт реалізується ГО «Щасливі діти» у партнерстві з Education for Equality and Ecology – Edeqec, Be International, Podkarpackie Stowarzyszenie dla Aktywnych Rodzin за підтримки «International Visegrad Fund». Cпівфінансування виділене урядами Чехії, Угорщини, Польщі та Словаччини через Вишеградські гранти Міжнародного Вишеградського фонду.

Людмила Сюзева
Людмила Сюзева

12 вересня на юридичному факультеті УжНУ відбулася презентація результатів проєкту — чотирьох настільних ігор з прав людини. Модерувала захід менеджерка проєктів ГО «Щасливі діти» Людмила Сюзева.

Ярослав Лазур
Ярослав Лазур

Вітав присутніх декан юридичного факультету Ярослав Лазур. Він висловив подяку організаторам, представникам урядових організацій і громадянського суспільства, а також колегам і студентам юридичного факультету.

«Ігри з прав людини — це ефективні й сучасні рішення для навчання. Пошук нової методології, навчальних і мотиваційних засобів, щоб сформувати не просто компетентність, а правосвідомість і правову культуру не лише правників, а й суспільства загалом — це одне з ключових питань наразі. Ви зробили велику справу, а ми, своєю чергою, були раді вам у цьому допомогти і підтримаємо вас у реалізації таких важливих проєктів і надалі», – резюмував пан Лазур.

Марія Менджул та Ольга Котляр
Марія Менджул та Ольга Котляр

Заступниця декана з міжнародних зв’язків Наталія Петрецька подякувала студентам за те, що долучилися до реалізації проєкту, виділяли час після пар та у вихідні, креативили, дискутували, вносили правки в врешті втілили всі задуми в життя.

Завідувачка кафедри міжнародного права Ольга Котляр зазначила: «Приємно бути причетними до таких важливих освітніх проєктів. Особливо важливі вони для нашої молоді, яка може розкрити весь свій потенціал, набути компетенцій спілкування з молодшим поколінням і розвитку себе як правозахисних осіб. Сподіваюся, такі проєкти будуть розвиватися й надалі».

Іванна Годулова, Вікторія Муромець, Тетяна Смріга.
Іванна Годулова, Вікторія Муромець, Тетяна Смріга.

До проєкту були залучені представники України, Польщі, Чехії та Словаччини, які консультували й допомагали студентам в реалізації. Однією з менторок була Вікторія Муромець, ігропрактик та психологиня. Розповідає, що під час роботи було дуже багато відеозустрічей. Ментори підтримували команди з точки зору методології спрямування ігор. «За час співпраці ми бачили і радість, і сум, і недоспані ночі, і неймовірну креативність. Завжди намагалися підтримувати молодь словами, діями чи просто кумедними смайликами у чаті. Кожна команда, яка реалізувала свій проєкт — неймовірні молодці! Це була крута і потужна спільна робота!»

Представниця однієї з партнерських організацій проєкту зі Словаччини Іванна Годулова також була менторкою однієї з груп. Каже, що робота не була легкою, в процесі довелося багато чого навчитися, проте в підсумку вдалося втілити концепт прав людини через гру.

На юридичному факультеті УжНУ відбулася презентація настільних ігор з прав людини Своїми враженнями від співпраці з молоддю поділилася дизайнерка проєкту Тетяна Смріга: «Для мене цей проєкт був важливим і дуже цікавим, адже я займаюся неформальною освітою, а також маю юридичну освіту. Робота над ним стала певним викликом, бо ж у кожної команди було різне бачення готової гри: у когось чітке, у когось абстрактне. Я намагалася втілити всі побажання і дотриматися ідеї кожної команди. Ми зробили ці ігри компактними, щоб їх було легко брати з собою, адже, на мою думку, такі ігри мають бути мобільними».

Проєкт «Ігри з прав людини: Активна молодь у боротьбі за права людини в регіоні V4+» тривав 6 місяців — з листопада 2023 року. До нього долучилася молодь не лише з Закарпаття, а й з Одеси, Вінниці, Львівщини та інших регіонів України. Всього — 20 учасників, яких у процесі розділили на 4 команди. На початковому етапі молодь відвідувала тренінги і навчалася основ розробки ігор. Після чого кожна команда разом з менторами розробляла власну гру з прав людини. У підсумку було створено 4 унікальні настільні гри. Усі вони розроблені за одним принципом: гравець кидає кубик, ходить по клітинках, тоді тягне картку із запитанням, на яке має відповісти. Проте кожна гра має свої особливості.

«Set The Right» («Вибери правильне») – питання гри охоплюють 5 галузей права: конституційне, сімейне, кримінальне, трудове та цивільне. Розрахована на вік 14+.

«(По)за законом» – гра поєднує право не лише України, а й кількох інших країн світу. Мета — продемонструвати різницю в правах і свободах у демократичних і тоталітарних країнах. Рекомендований вік 16+.

«Праволандія» – присвячена питанням рівності та взаємоповаги серед дітей. У грі є 4 зони, де малеча може зіткнутися з дискримінацією: дім, вулиця, школа та соцмережі. За допомогою карток діти вчаться реагувати на різні ситуації. Розрахована на вік 8–12 років.

«Гендерна рівність» – настільна гра за принципом «Змій та драбин», мета якої донести до підлітків важливість гендерної рівності. Гра для молоді 12–18 років.

Презентували ігри учасниці команд Беттіна Продан, Емілія Рущак, Анна Мельник, Яна Буковецька та Дарина Кирпинець.

Студентка спеціальності «Міжнародне право» Беттіна Продан серед тих, хто розробив гру «Set The Right». Дівчина розповідає, що кожен етап проєкту для неї був цікавим, але найбільше сподобалося тестувати готову гру серед учнів. Робила це у рідній школі – в с. Вишкові. Під час цього етапу одразу ставало видно, які елементи гри вдалися, а що потрібно допрацювати. До слова, кожна з ігор пройшла тестування серед учнів, студентів, а також старших людей. Всього було охоплено 180 учасників.

На юридичному факультеті УжНУ відбулася презентація настільних ігор з прав людиниНаприкінці презентації всі охочі могли спробувати пограти в настільні ігри й поділитися з розробниками власними відгуками.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.