Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Етнолог із Трнавського університету прочитав лекцію на кафедрі словацької філології

0 68
16 квітня словацьке відділення філологічного факультету приймало гостя з сусідньої країни – ентолога, доктора філософії з Університету Св. Кирила і Мефодія у Трнаві Стефана Іжака, який працює на кафедрі етнології та неєвропеїстики. У межах заходів, ініційованих викладачами до 30-річчя кафедри словацької філології УжНУ, та зустрічей, які організовує професорка Яна Кесселова, іноземний гість прочитав нашим студентам лекцію про словацьку меншину на Закарпатті.
Наталія Петріца, Яна Кесселова та Стефан Іжак
Наталія Петріца, Яна Кесселова та Стефан Іжак

Етнолог із Трнавського університету прочитав лекцію на кафедрі словацької філології Учасників заходу вітала завідувачка кафедри Наталія Петріца, яка наголосила на важливості гостьових лекцій і зауважила, що для майбутніх перекладачів важливе знання не тільки мови, а й етнології, етнографії, історії, лінгвістики. Слухачам побажала здобути нові знання, корисний досвід.

Модерувала зустріч професорка Яна Кесселова. Вона представила пана Іжака, розповіла про його наукові пошуки та зауважила, що такі лекції неабияк сприяють зростанню обізнаності про словацьку спільноту й культуру, надають студентам можливість ще більше практикувати мову з носієм, а самі лектори і гості, своєю чергою, об’єднують дві країни.

Етнолог із Трнавського університету прочитав лекцію на кафедрі словацької філології Стефан Іжак під час лекції зосередив увагу на місцях компактного проживання представників меншини, історичні етапи заселення словаків на Закарпаття, а також релігійні, культурні особливості етносу. Магістр наголосив на важливості етнографічних експедицій і зростанні в Словаччині інтересу до українських населених пунктів, де проживають представники меншини – Сторожниці, Гути, Тур’їх Ремет та ін. Приємно було дізнатися, що Стефану Іжаку дуже до вподоби Україна, а ця зустріч корисна і для нього. Незважаючи на те, що чисельність словацької спільноти в області значно скоротилася, все ж є значне поле для досліджень.

Етнолог часто приїжджає на Закарпаття у пошуках респондентів для інтерв’ю в межах етнографічних досліджень. Каже, що більшість зустрічей із цікавими людьми, які можуть розповісти про традиції, звичаї, діалекти, відбулися спонтанно, а також завдяки допомозі відомих словаків, вихідців із сіл, голів ОТГ. Цінними для його дослідження є фотографії, відеопроєкти. Кілька актуальних світлин Стефан Іжак продемонстрував у презентації.

Своїми враженнями від участі в лекції поділилися студентки словацького відділення. Четвертокурсниця Діана Омельчук розповіла: «Загалом це був цікавий досвід – дізнатися більше про словаків Закарпаття від словака. Це перегукується з нашими навчальними предметами і діалектною практикою після другого курсу».

Студентка І курсу Юліанна Павловські зізналася, що їй також сподобалася лекція: «Було дуже цікаво послухати, а головне – корисно, адже в нас є окремі дисципліни з діалектознавства, з історії етноспільнот. Мій батько народився у одному з таких словацьких сіл, тож тема мені не чужа. Рада, що наша кафедра організовує такі зустрічі регулярно».
Етнолог із Трнавського університету прочитав лекцію на кафедрі словацької філології
Насамкінець Стефан Іжак відповів на запитання студентів і викладчів, учасники зібрання обмінялися компліментами і зробили спільні фото.

Андрій Русин, Віталіна Павленко, студенти відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.