Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

«Хороша людина – не професія, але приємний у спілкуванні професіонал – це конкурентна перевага»: студентам розповідали про обов’язкові комунікаційні навички

Директорка Центру кар’єри УжНУ, кар'єрна консультантка, профорієнтаторка Тетяна Бутурлакіна провела воркшоп «Комунікаційний скіл Must Have: етика на робочому місці»

0 85
24 квітня у МЦ «YouthHub» у межах молодіжного форуму «JobJam: ритм твоєї кар’єри» директорка Центру кар’єри УжНУ, кар’єрна консультантка, профорієнтаторка Тетяна Бутурлакіна провела воркшоп на тему «Комунікаційний скіл Must Have: етика на робочому місці».

«Хороша людина – не професія, але приємний у спілкуванні професіонал – це конкурентна перевага»: студентам розповідали про обов'язкові комунікаційні навичкиВажливим моментом воркшопу стало розкриття особливостей інтровертів та екстравертів. Тренерка пояснила, що кожен тип особистості має сильні й слабкі сторони, які важливо розуміти й використовувати на свою користь. Інтроверти, як правило, більш аналітичні, глибокі, вдумливі, тоді як екстраверти – насамперед комунікабельні, енергійні, активні. Знання про власний тип особистості допоможе молоді краще розуміти себе, а також ефективніше взаємодіяти з іншими.

«Хороша людина – не професія, але приємний у спілкуванні професіонал – це конкурентна перевага»: студентам розповідали про обов'язкові комунікаційні навичкиПані Бутурлакіна також звернула увагу на важливість розрізняти hard skills та soft skills. Перше – це технічні компетентності, які необхідні для виконання певної роботи, друге – м’які навички, які характеризують особисті якості людини, як-от: комунікабельність, здатність до командної роботи, креативність, критичне мислення тощо. Тренерка підкреслила, що в сучасному світі soft skills стають усе більш важливими, адже саме вони допомагають людям стати успішними в кар’єрі.

Водночас важливим меседжем присутнім було те, що нині в них є всі можливості для реалізації задумів. Світ відкритий перед ними: є безліч ресурсів та інструментів, які допоможуть досягти мети. Тренерка закликала молодих людей не боятися йти до мрії, вірити в себе й наполегливо працювати.

Крім того, спілкувалися про етикет у професійному середовищі, відстоювання особистих кордонів на роботі. Пані Тетяна пояснила, що важливо вміти чітко окреслювати свої межі й не дозволяти іншим людям їх порушувати. Пояснила, що на роботу люди приходять працювати, а не дружити, тобто не переходити певні межі в спілкуванні також. Нагадала про правила ділового етикету, яких важливо дотримуватися на роботі. Додала, що важливим аспектом ділового етикету є субординація. Тренерка розповіла, що субординація – це підпорядкування молодших старшим за посадою й підкреслила, що дотримання субординації є одним із інструментів для успішної роботи в команді.

«Хороша людина – не професія, але приємний у спілкуванні професіонал – це конкурентна перевага»: студентам розповідали про обов'язкові комунікаційні навичкиТетяна Бутурлакіна також поділилася про правила етичного онлайн-спілкування в умовах віддаленої роботи. Учасники воркшопу дізналися, коли варто писати колегам на електронну пошту, у месенджер, а коли – телефонувати.

«Хороша людина – не професія, але приємний у спілкуванні професіонал – це конкурентна перевага»: студентам розповідали про обов'язкові комунікаційні навички Варто завжди пам’ятати: головне правило ділового етикету – не дратувати.

Директорка Центру кар’єри УжНУ поділилася топовими порадами для молодих людей.

Розвивайте емоційний інтелект:

  • Пізнайте себе: розберіться у власних емоціях і навчіться їх усвідомлювати.
  • Відпустіть контроль: не боріться з емоціями й не уникайте їх, навпаки – навчіться сприймати їх.
  • Вдосконалюйте своє життя: зростайте й адаптуйтеся, розуміючи свої емоції.

Прагніть до постійного вдосконалення:

  • Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому: постійно навчайтеся, здобувайте нові знання, додаткову освіту.
  • Будьте гнучкими: світ змінюється, тому вам потрібні міждисциплінарні навички й додаткові знання, щоб залишатися конкурентоспроможними.
  • Візьміть відповідальність за себе: ніхто не зробить за вас те, що вам потрібно зробити. Розвивайте себе й будьте готові до самоорганізації.

Зберігайте свою унікальність:

  • Знайдіть баланс: окрім кар’єри та навчання, майте час для хобі й занять, які приносять вам задоволення.
  • Зосередьтеся на собі: зрозумійте, що приносить вам щастя, не бійтеся йти за своїми інтересами.
  • Відпочинок і перезарядка: хобі й інші заняття допоможуть вам зберегти свої сили, дадуть ресурси для розвитку й збережуть ваш внутрішній баланс.

Тож захід видався дуже корисним й інформативним. Учасники здобули цінні знання й поради, які допоможуть їм у професійному розвитку. Пані Бутурлакіна зуміла зацікавити аудиторію й створити атмосферу відкритості та довіри.

Захід відбувся за сприяння молодіжного центру «YouthHub» УжНУ у співпраці з ГО «Молодіжна платформа» в межах програми «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР Єднання, за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.

Ніколетта Саєнко, студентка відділення журналістики
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.