Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

У фотоальбомі «Ужгород колись і нині» можна знайти старовинні й сучасні фото корпусів УжНУ

Борис Жулканич, Тетяна Літераті й Сергій Денисенко представили вислід більш ніж річної спільної праці – 200-сторінкове видання про обласний центр Закарпаття у світлинах сторічної давності й сьогодення

0 127

У фотоальбомі «Ужгород колись і нині» можна знайти старовинні й сучасні фото корпусів УжНУ

26 квітня у Совиному гнізді презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині», який створили журналістка й дослідниця історії Ужгорода Тетяна Літераті, фотограф Сергій Денисенко та меценат і науковець (він же – автор ідеї) Борис Жулканич.
Борис Жулканич
Борис Жулканич

Майже 200 сторінок фотоальбому покажуть Ужгород на світлинах сторічної давності й сьогодення. Борис Жулканич зауважує: «Ми хотіли створити унікальний, неповторний альбом, який би містив багато інформації і водночас не мав багато реклами – вивісок і бордів, які заполонили місто. Хотілося в невеликому форматі зібрати багато фото, розповісти історію та показати сучасність, щоб видання було цікавим і для ужгородців, і для туристів. Тут немає жодної ідеологічної складової — тут є те, чим ми пишаємося і що хочемо презентувати містянам і гостям. Це найкрасивіше, непередбачуване, казкове і третє серед найдавніших міст України. Ми хотіли, щоб це було доступно і в мобільному телефоні, тому книга містить QR-коди, за якими можна почерпнути ще більше інформації про об’єкти на фото».

Тетяна Літераті підготувала «каркас» фотоальбому: відібрала об’єкти, про які він повідає, й підготувала коротку інформацію про них. Відомостія подано українською та англійською мовами.

У фотоальбомі «Ужгород колись і нині» можна знайти старовинні й сучасні фото корпусів УжНУ

Тетяна Літераті
Тетяна Літераті

«Це той випадок, коли я, навіть не дослухавши до кінця ідею, сказала «так», – переконує журналістка Тетяна Літераті. – Ви залипнете, коли будете переглядати цей альбом, ви будете порівнювати, як усе було, і як стало, – це дуже цікавий процес. Другим моїм завданням було дати коротку інформацію про те чи те місце. Але як у кілька речень вмістити цілу історію? Не проблема написати — проблема скоротити. Тому я вирішила, що кожен текст міститиме інформацію, що було в тій будівлі, що тепер у ній, і якийсь цікавий факт про споруду. А все інше можна прочитати за посиланнями через QR-коди».

Співавтори зазначають, що працювали над книгою понад рік, а визначеного дедлайну не було. Тому спершу планували випустити видання у світ до Дня міста, потім до Дня Миколая, зрештою – до цвітіння сакур, але вони підвели й заквітли раніше, усміхаються творці. При цьому не було завдання робити місто якимось казковим, не таким, як воно є насправді, – прагнули показати Ужгород таким, який він є. «І якщо на Театральній калюжа, то ми її показуємо й сподіваємося, що її там не буде», – акцентує Тетяна.

Творча команда розповідає, що фотоальбом переробляли, сперечалися, але в підсумку вийшла робота, за яку не соромно дивитися в очі читачам.

Сергій Денисенко
Сергій Денисенко

Сергій Денисенко забезпечував візуальне наповнення фотографіями міста у наші дні: «Тетяна знайшла старі фотографії. Моя робота була перезняти. Це було не так легко, бо вставав о 5 ранку і йшов фотографувати Петефі, щоб там не було людей і машин. Деякі місця неможливо фотографувати, коли сонце, бо надто контрастне світло. Якісь об’єкти виглядають ще краще у темну пору доби чи на світанку. Деякі доводилося перезнімати. Ми довго не могли знайти фото, що буде на обкладинці. Його я знайшов у Фейсбуці. А тоді знайшов, хто мене запустить залізти на горище костелу Св. Юрія, щоб зробити фото. Як на мене, найцікавіша сторінка нашого фотоальбому – оці порівняння: які деталі збереглися, які втрачені. Тож сподіваюся, ви дізнаєтеся про місто щось нове й матимете естетичне задоволення».

Фотоальбом має розділи: Замкова гора, Історичний центр, Жупанатський пагорб, Малий Ґалаґов, Міські набережні, Мости Ужгорода, Лівий берег та Ужгород у деталях.

Придбати примірник можна на сайті видавництва RIK-У за 500 гривень. Також можлива доставка в інші міста і країни.

Ксенія Шокіна
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.