Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?

Журналістам Медіацентру вдалося підгледіти, що лежить на їхньому столі, ще й краєм ока зазирнути до книжкової шафи кількох відомих ужнівців

0 702
Фантастика, любовні романи, книги про саморозвиток чи наукова література… Зарубіжна класика чи новинки з доробку вітчизняних письменників? Цікаво, що читають викладачі або й навіть проректори УжНУ? Журналістам Медіацентру вдалося підгледіти, що лежить на їхньому столі, ще й краєм ока зазирнути до книжкової шафи відомих ужнівців! Можливо, тобі вдасться знайти чтиво і для себе? ☺
Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?
Михайло Рошко

Декан факультету іноземної філології Михайло Рошко називає себе «запойним читачем» – ще б пак! Михайло Михайлович не просто викладач літератури, а й письменник та журналіст. Каже: «Я багато читав із дитинства, і навіть улюбленим магазином був книжковий. Тепер уже став дуже вибагливим до літератури – люблю якісно написані, глибокі, цікаві, психологічні твори. Та як мені не читати? Роботу маю таку – читати. Викладач літератури мусить бути в курсі нових віянь, шукати й читати нові твори. Вважаю, що якісні книжки треба читати уважно, щоб не пропустити деталей, тому методом швидкого читання не захоплююся. Приємно, що нині з’являються якісні українські переклади, але переклад – це завжди втрата, тому, коли є можливість, читаю мовою оригіналу». Улюблені автори Михайла Рошка – Кен Кізі, Джон Фаулз, Федір Достоєвський, Тенессі Вільямс, Умберто Еко та інші.

Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?
Павло Мулеса

Заступник декана математичного факультету Павло Мулеса зачитується фентезі, фантастикою й філософськими романами. «Часу на читання, як і в більшості дорослих людей, обмаль – не завжди вдається викроїти хвильку на книгу, але ось недавно на дозвіллі читав «Джерело» американської письменниці Айн Ренд. Насправді дуже багато чого хотілося б прочитати, навіть записую собі літературні плани. Дуже подобається цикл «Таємне місто» Вадима Панова. А ще – всім відомий роман Булгакова «Майстер і Маргарита». Взагалі люблю магічний реалізм – твори, у яких дуже тонка грань між фантастикою та реальністю, справжніми історичними подіями».

Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?
Мирослава Лендьел

А от проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел зізнається: «Намагаюся постійно читати, тому що будь-яка робота, навіть адміністративна, позбавляє людину великої частини вільного часу. А якщо людина не читає, вона наповнюється стереотипами, заганяє себе у рамки. Тому, навіть попри велику заклопотаність, приділяю щовечора хоча б 10 хвилин книзі. З останнього прочитаного? Ну ось, наприклад, книга «Історія демократії Від Античності до майбутнього» – це подарунок на Миколая від моєї доброї колегині. Книга дуже цікава, й виклад матеріалу відбувається у незвичний спосіб. Демократія – це не західний винахід, вона була у багатьох суспільствах світу. А взагалі, у мене завжди лежить 5–6 книг – і читаю те, до чого маю настрій. Я завжди себе картала, що не читала Андрія Любку, адже він наш випускник, творами якого зачитуються. Тож минулого літа я перечитала все».

Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?
Василь Калій

Декан медичного факультету №2 Василь Калій – з тих людей, хто вміє закрити нецікаву книгу. Розповідає: «Виконання посадових обов’язків не дає мені мати бажану кількість часу для власного відпочинку, тому і можливості зануритися в черговий літературний шедевр дуже мало. Насамперед читаю багато спеціальної медичної періодики, без якої в сучасних умовах просто неможливий розвиток хорошого спеціаліста. Але, незважаючи на всі обставини, коли все ж таки з’являється вільна годинка, завжди намагаюся бути в тренді літературного сьогодення й знайомлюся з новим бестселером. Жанр не надто важливий. Однак, зізнаюся, якщо навіть до середини книги твір мене так і не зачепив, просто відкладаю книгу. Серед того, що прочитав нещодавно, – один із останніх творів Джона Бойна «Історія самотності». Замовив собі наступний гучний реліз від Майкла Волффа «Fire and Fury».

Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?
Оксана Кузьма

Доцент кафедри української літератури Оксана Кузьма полюбляє й класику, і твори сучасних авторів. «У зв’язку зі своїм фахом завжди щось читаю: літературознавчі дослідження, художню літературу (і класичну, і сучасну). З останніх читацьких вражень – «Земля загублених» Катерини Калитко. Недавно попросився на перечитку «Фауст» Ґете – текст із глибинними смисловими пластами. Тепер по-новому його відчитувала, відчувала й відкривала. А в планах – об’ємна книжка Дмитра Бикова про Бориса Пастернака. Коли текст цікавий, завжди знаходиш час і поринаєш у нові творчі світи чи актуальні наукові інтерпретації».

Що полюбляють читати професори та доценти УжНУ?
Ігор Король

Проректор із науково-педагогічної роботи Ігор Король ділиться: «Читати любив завжди і тепер теж знаходжу на це час. Зізнаюся: не став би виокремлювати певну тематику або жанр – цікавих книг багато. Можливо, менше приваблюють детективи – цього і в житті вистачає (усміхається. – Авт.). Із останнього прочитаного – «Переможець завжди самотній» Коельйо, а ще – «Атлант розправив плечі» Айн Ренд. Читаю Христю Фріланд «Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи» – цю книжку мені подарували на кафедрі, вона дуже цікава, але її не «проковтнеш» – потрібно вдумуватися».

Сподіваємося, читачі Медіацентру також мають на полицях чи у ґаджетах якісну літературу. І хоч часу на неї в більшості не вистачає, іноді краще знайти вільну годину на книгу, ніж на інтернет. А потім обговорити прочитане з улюбленим викладачем 😉 .

Ксенія Шокіна,
фото Медіацентру УжНУ та з мережі Інтернет
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.