Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Ужнівці спілкувалися з професором-істориком зі США, який досліджує долю євреїв Закарпаття

Гість розповів про свої наукові інтереси загалом і на Закарпатті зокрема, а студенти й викладачі цікавилися особливостями освітньої системи у США

0 375

Ужнівці спілкувалися з професором-істориком зі США, який досліджує долю євреїв Закарпаття

26 вересня ресурсно-інформаційний центр «Вікно в Америку» в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Федора Потушняка запросив до розмови професора історії Джона Свонсона з Університету Чатануга, що в штаті Тенесі (University of Tennessee at Chattanooga). Співорганізатором акції виступила кафедра історії України Ужгородського університету, при якій діє програма з американістики. Модерував зустріч і частково перекладав доцент цієї кафедри Павло Худіш. Гість розповів про свої наукові інтереси загалом і на Закарпатті зокрема, а студенти та викладачі цікавилися особливостями освітньої системи у США.
Джон Свонсон
Джон Свонсон

У наукових інтересах професора Джона Свонсона історія Європи, Габсбурзька імперія, зокрема її останній період; голокост тощо. Завдяки програмі наукових обмінів імені Фулбрайта (Fulbright Global Award Scholar 2018) нині професор Свонсон досліджує етнографічну історію євреїв Закарпаття, яких знищили в Аушвіці. Для цього науковець на три місяці приїхав у наш край попрацювати в Берегівському та Ужгородському архівах. Відтак поїде до Ізраїлю та Угорщини. Вирішив досліджувати цю тему глибше, бо його зацікавив єдиний альбом фотографій євреїв з концентраційного табору Аушвіц, який знайшла Ліліан Якоб, родом з села Білки Іршавського району. За словами професора, достеменно відомо, що зображені на фотографіях євреї із Берегівського гето. Тепер професор хоче дізнатися про долю, життя, побут цих людей до голокосту. Крім роботи в архівах, Джон Свонсон хотів би віднайти очевидців, які б упізнали людей, зображених на тих фото. Цікаво, що для виконання своїх наукових пошуків професор вивчив німецьку та угорську мови.

 Книга Джона Свонсона
Книга Джона Свонсона

Його докторська дисертація, книгу за якою гість продемонстрував студентам, була присвячена німецьким поселенням в Угорщині. Це теж не політична історія, а етнографічна (так звана історія знизу) – як себе ідентифікували німці та як сприймали їх інші. Крім книжки, Джон Свонсон також зняв фільм про німецьке село в Угорщині. Нині цю книжку перекладають німецькою.

Студенти спеціалізації «Американістика», філологи, що опановують українську й англійську мови, та їх викладачі цікавилися вартістю річної програми навчання в американському університеті, які особливості для вступу іноземних студентів, де є україністика в США, як проводяться семінарські заняття, розпитували про особливості роботи науковця в Америці тощо.

За словами Джона Свонсона, вартість навчання для істориків у його університеті – це приблизно 7–8 тисяч доларів на рік, у Гарварді – й до 50 тисяч за рік. Проте більшість студентів не платять за навчання самостійно, вони виграють стипендії чи ґранти у різних фондів, які їм оплачують навчання. Охочим навчатися в США професор також радить подаватися на стипендії. До 1980 року вища освіта у США була безкоштовною, тепер вона дороговартісна, тому політичні партії часто обіцяють у передвиборчих програмах, що здешевлять освіту.

Учасники зустрічі
Учасники зустрічі

Цікаво студентам та викладачам було почути, що для першокурсників більше практикують лекційні заняття, а для старшокурсників уже керовані дискусії за прочитаними матеріалами. Курсові роботи, тобто самостійні наукові дослідження, мають тільки старшокурсники, але деякі елементи наукових досліджень практикують задавати й на семінарські заняття. Утім теми студенти й науковці вільні обирати собі самі.

У своєму університеті Джон Свонсон читає чотири курси. А студентів курсу про голокост зазвичай навіть возить на весняних канікулах до Європи. Цікаво, що оплачують цю поїздку студенти лише частково, переважно викладач шукає кошти в громадських організацій, фондів чи в університеті.

Під час зустрічі бібліотекарі також повідомили, що 10 жовтня у «Вікні в Америку» будуть розповідати про фонди і програми, завдяки яким можна поїхати на навчання чи стажування до США.

Іванка Когутич
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.