Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Наталія Аношина на ФІМВ розповідала про роботу дипломатії в Королівстві Бельгія

0 35
Цього тижня в Ужгородському університеті відзначають тиждень факультету історії та міжнародних відносин. У межах святкування щодня заплановані цікаві заходи, зокрема 24 квітня відбулася чергова зустріч у рамках проєкту «Дипломатичний фронт». Цього разу спікеркою стала Наталія Аношина – тимчасова повірена у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург.
Ігор Тодоров
Ігор Тодоров

На початку зустрічі вітав учасників незмінний модератор, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій Ігор Тодоров: «Сьогодні у нас ювілей – 15-а зустріч у межах проєкту «Дипломатичний фронт». Хочу привітати студентів, викладачів і співробітників нашого факультету з тим, що вже третій день триває тиждень ФІМВ. Це чудова традиція, яка передбачає не лише навчальні й розважальні заходи, а й такі, що пов’язані з майбутньою професією. А наш проєкт зорієнтований саме на це».

Наталія Антошина розпочала свій виступ із загального ознайомлення з Королівством Бельгія. «Важливо зазначити, що Бельгія – це конституційна монархія з федеративним устроєм. Офіційним головою держави є король Філіп. Згадаю випадок, коли він, будучи ще принцом, у 2010 році відвідав Україну з дипломатичною місією. Завітав і до Дипломатичної академії України, де я й інші студенти мали нагоду з ним поспілкуватися».

Пані амбасадорка пояснила присутнім федеральну систему влади Королівства Бельгія, що є однією з найскладніших у світі, адже кожен суб’єкт федерації має свій уряд і свій парламент. Всього у країні їх 6. Особливість федерального парламенту – двопалатність: він складається із сенату та палати представників.

Наталія Аношина
Наталія Аношина

Чим відома Бельгія? Це країна дипломатичних місій, адже тут їх представлено близько 300. Це держава-засновниця НАТО та ЄС. Серед цікавого – батьківщина відомих живописців і країна музеїв. Саме у Бельгії були винайдені саксофон і картопля-фрі. Також Королівство славиться своїми коміксами і, звичайно ж, найкращим у світі бельгійським шоколадом.

Наталія Аношина на ФІМВ розповідала про роботу дипломатії в Королівстві БельгіяОбговорили й двосторонні відносини між Бельгією та Україною. «Для дипломатичної служби дуже важливі рівні візитів. Бельгію можна охарактеризувати як країну, яка надзвичайно активна у підтримці нашої держави в боротьбі проти російської агресії. Це країна, яка характеризується надзвичайно високою динамічністю діалогу на високому й найвищому рівнях». Як зазначає Наталія Антошина, за 2024 рік уже відбулися зустрічі між Президентом України Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Королівства Бельгії Александром де Кроо у Києві, а також між нашим головою держави та Його Величністю Королем бельгійців Філіпом у Давосі (Швейцарія) під час економічного форуму. Минулий рік також був активний щодо зустрічей. Зокрема, підсумком однієї з них (у жовтні 2023 року) стало створення Українського фонду розміром 1,7 млрд євро – це сума, яку Бельгія готова передати на військові та гуманітарні потреби України, а також на відбудову нашої держави. Активні контакти відбувалися і на рівнях парламенту, уряду та міністрів закордонних справ.

«Бельгія була однією з перших держав, яка запропонувала Україні військову допомогу. Це сталося на другий день повномасштабного вторгнення під час телефонної розмови між Президентом України та прем’єр-міністром Бельгії. Щодо суми допомоги, то від 24 лютого 2022 року вона сягнула близько 1 млрд євро. Також Бельгія запропонувала можливості реабілітації та лікування важкопоранених українських захисників, за що ми надзвичайно вдячні. А одним із найбільших наших досягнень, я вважаю, є домовленість про передачу Україні літаків F-16 у 2025 році», – зауважує амбасадорка.

Учасників зустрічі також цікавили напрями дипломатії, які нині є найбільш перспективними для Королівства Бельгія, щоденна робоча рутина дипломата у цій країні, роль української діаспори у двосторонніх відносинах, пропозиції Бельгії щодо відбудови України, гастрономічна дипломатія, особливості дипломатичного етикету та багато іншого.

Анастасія Лабик
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.