Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Студентка та викладач УжНУ виступили на фестивалі «MERIDIAN CZERNOWITZ»

Серед 12 молодих поетів із Донецької, Луганської, Закарпатської, Чернівецької, Одеської та Херсонської областей, що брали участь у конкурсі «Культурна дипломатія задля діалогу», були й наші Корнелія Остапів та Мирослав Гончарук-Хомин

0 550
7–10 вересня в Чернівцях відбувся восьмий Міжнародний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ». У рамках фесту дванадцятеро молодих поетів із Донецької, Луганської, Закарпатської, Чернівецької, Одеської та Херсонської областей 7 вересня виступили на Міжрегіональній молодіжній сцені. Цей проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у рамках конкурсу «Культурна дипломатія задля діалогу». Закарпаття представляли двоє творчих особистостей з УжНУ – студентка філологічного факультету Корнелія Остапів та викладач медичного факультету №2, аспірант-стоматолог Мирослав Гончарук-Хомин.

Після конкурсного відбору серед учасників виявилися поети від 11 до 35 років. Кожен прочитав по 7 віршів, паралельно транслювався на екрані їх німецький переклад, всі репліки також перекладалися цією мовою, адже майже половина глядачів у залі були німцями. Модерував виступи й усіляко підтримував учасників письменник Сергій Жадан. За словами організаторів, вірші й переклади учасників Міжнародної молодіжної сцени увійдуть до антології фестивалю.

Корнелія Остапів повернулася з Чернівців переповнена емоціями від такого виступу на великій сцені:

Студентка та викладач УжНУ виступили на фестивалі «MERIDIAN CZERNOWITZ»
Неля Остапів

– Все було класно, круто. Організатори продумали кожну дрібницю. Ми приїхали вранці й відразу потрапили на радіо «Буковина», наступного дня – на телебачення. Під час читань одне одного підтримували, надихав Сергій Жадан. Приємно було, коли німці підходили після виступу сказати про нашу поезію.

Студентка та викладач УжНУ виступили на фестивалі «MERIDIAN CZERNOWITZ»
Мирослав Гончарук-Хомин

– Враження, справді, по-хорошому дивні й змішані. Література, яка для мене до того була чимось абстрактним або, точніше сказати, сегментованим процесом, з «Meridian Czernowitz» набула якогось дуже конкретного і логічного значення: ось вона ця література в усіх її обличчях та образах, видавництвах і представниках, перекладачах, есеїстах, культуртрегерах і одночасно в слухачах/глядачах, що теж важливо. В усій цій динаміці перформансів і постійному діалозі. Щодо виступу на міжрегіональній сцені – то це, крім можливості для самого себе зрозуміти суть деяких власних віршів і представити їх на форумі, ще й нагода знайти нових друзів, що, очевидно, найбільш важливо: така собі виходить творча аналітика серед кола майже однолітків, які пишуть про абсолютно різні речі у межах однієї й тієї ж країни. Фразу Жадана зі сцени фестивалю: «Коли філологи пишуть вірші – це природно, а коли й стоматологи – то це ще й обнадійливо» – запам’ятаю надовго, як стимул ще більше працювати над собою, –коментує поет і викладач Мирослав Гончарук-Хомин.

Упродовж трьох днів перебування на фестивалі учасники відвідали також концерт Сергія Жадана, творчий вечір Івана Малковича та Дмитра Павличка, Юрка Іздрика тощо. Поверталися додому натхненними, стомленими й із повними торбами нових книг.

Іванка Когутич – спеціально для Медіацентру УжНУ
Фото – Василя Салиги, Юлії Вебер та Мирослава Гончарука-Хомина
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.