Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

Від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників: кафедра журналістики зустріла 20-ий день народження

Бажаємо підрозділу процвітання, невпинного руху вперед і примноження успіхів!

0 770
20 років тому відбулася визначна для Закарпаття й усієї України подія — в Ужгородському університеті засновано осередок підготовки журналістів.

Тож 17 жовтня у прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи» викладачі, студенти, випускники відділення та гості зібралися, щоб відзначити 20-ті роковини народження найбільш творчої спеціальності альма-матер. Також на заході раді були вітати абітурієнтів, які відвідали філологічний факультет у рамках Дня відкритих дверей.

Від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників: кафедра журналістики зустріла 20-ий день народженняНезадовго до початку урочистостей в аудиторії № 406, де «розмістився» прес-клуб, як і зазвичай перед початком будь-якого заходу, триває підготовка. Та нині метушня така святкова, і чомусь нагадала мені приготування до відзначення професійного дня у червні.

А й справді, погода така ж ясна — із вікна усміхалося сонце, підтверджуючи прогнози синоптиків про прихід «бабиного літа».

Радість на обличчях була й у всіх присутніх. Весело гомоніли студенти, із приємністю віталися випускники з наставниками. Одне слово, святкова атмосфера!

Розпочала захід заступник голови прес-клубу, викладач кафедри Наталія Толочко: «Сьогодні маємо винятковий привід для урочистого засідання прес-клубу молодого журналіста «Медіаперспективи». Адже відзначаємо 20-річчя спеціальності «Журналістика»! І це означає, що святкують не лише присутні тут викладачі кафедри, сучасні студенти, а й кілька сотень випускників-журналістів, які нині формують медійне середовище Закарпаття, та й інших регіонів, зокрема, столиці».

Від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників: кафедра журналістики зустріла 20-ий день народження
Юрій Бідзіля

У день народження завжди хороші сюрпризи. Для багатьох присутніх приємною несподіванкою стало вітання, яке надіслав один із корифеїв відділення, директор «Центру підтримки журналістів», адміністративний директор «Центру демократіії та верховенства права», доцент кафедри журналістики факультету журналістики Одеської юридичної академії Віталій Жугай.

Віталій Жугай разом із Юрієм Бідзілею, Володимиром Тарасюком і Валентиною Барчан стали натхненниками відкриття «медійної» спеціальності далекого 1997 року.

Привітання колеги підхопив завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля: «Уже 20 років, справді не віриться… Коли ми починали, було троє викладачів на кафедрі. Нам купили 2 диктофони, 2 мікрофони, один магнітофон на касетах. Зрештою, була відкрита газета «Погляд». Потім до нас долучалося все більше однодумців».

Юрій Михайлович висловив удячність усім: «і тим, хто підставив плече, і таким, які не вірили». Останні тільки надавали наснаги.

«Дуже приємно, що вже років із десять, нас називають ужгородською школою журналістики. Це завдяки колективу й нашим дітям — студентам і випускникам. Запрошую і наших майбутніх дітей, тобто абітурієнтів, на фестиваль «Інформаційна миска». Принагідно вітаю зі здобуттям почесного звання Тетяну Літераті, яка першою серед наших випускників стала Заслуженим журналістом України завдяки серії публікацій «Втрачений Ужгород»», — резюмував Ю.Бідзіля.

Відтак слово мала декан філологічного факультету, доцент кафедри журналістики Галина Шумицька, котра, як і личить господині, не без хвилювання зазначила: «Вітати з днем народження завжди приємно, особливо тоді, коли є на що оглянутися, коли є потенціал позаду і ще його більше попереду. Завжди було прийняти казати, що кафедра журналістики на факультеті наймолодша… я збагнула, що вже не так, бо це вже зрілий, дорослий підрозділ».

Від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників: кафедра журналістики зустріла 20-ий день народження
Галина Шумицька

Сьогодні колеги запропонували Галині Василівні взяти до торта шампанське, декан жартівливо відповіла: «Е ні, до шампанського ще рік!»

Пані Шумицька побажала процвітання, хай на кафедрі завжди буде тепло, по-родинному затишно, навіть у випадку непорозуміння; нехай приходять випускники, відомі люди, покращується матеріально-технічна база (до слова, з нагоди ювілею кафедрі виділили нові меблі в аудиторії).

Відтак четвертокурсниці представили відеопрезентацію про те, як живе та вдосконалюється відділення журналістики (зокрема, ішлося про функціонування газети «Погляд», телерадіоцентру, прес-клубу, сайту підрозділу та онлайн-видання Медіацентр УжНУ).

Відеопривітання підготували й рекламістки-третьокурсниці разом із академнаставником Віталієм Завадяком.

Слова вдячності лунали й від випускниць: журналістки газети «Ужгород», інтернет-ЗМІ «Про Захід» Тетяни Літераті, голови прес-служби Приватбанку Ольги Капітан, журналістки «Громадського радіо», громадської активістки Ольги Павлової. Усі вони наголосили на покращенні матеріально-технічного рівня відділення (запам’ятався вислів «кольоровий «Погляд», сучасні платформи — це щось неймовірне»). Гості закликали теперішніх здобувачів фаху цінувати й користуватися всіма можливостями; висловили упевненість, що на сучасній кафедрі можна підготувати універсальних фахівців.

Від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників: кафедра журналістики зустріла 20-ий день народженняТакож до відзначення іменин підрозділу долучилися випускниці Наталія Коваль і Яна Лабунець – журналістка і дизайнерка журналу «Унікум» та Евеліна Гурницька – журналістка газети «РІО», журналу «Унікум».

З іменинами кафедру журналістики вітав і відомий журналіст, публіцист, історик, один із творців газети «Погляд» Сергій Федака. «Сьогодні я тут переконався, що кафедра продовжує існувати не просто заради «галочки», а для результату. Так тримати і усіляких благ! Бачу, що є перспектива», — зауважив Сергій Дмитрович.

Відзначення 20-річчя кафедри журналістики збіглася в часі зі святкуванням 72-го дня народження УжНУ, тож редакція газети «Погляд» і студентське самоврядування улаштували конкурс із-поміж студентів усіх факультетів на найкраще есе, пов’язане з нашим вишем.

Під час засідання відбулося нагородження призерів конкурсу. Головний редактор газети «Погляд», заступник голови Закарпатської організації Національної Спілки журналістів України Володимир Тарасюк зазначив: «Передаю вітання від голови організації. Що стосується конкурсу, він мене надзвичайно вразив, адже долучилися представники не тільки філологічного факультету, а й медики та історики».

Організатори відзначили учасників у різних номінаціях, кожен отримав іменний сертифікат, а трійка лідерів — грамоти й грошові винагороди. Отож, перше місце здобула магістрантка спеціальності «Журналістика» 2-го року навчання Юлія Медюх (матеріальне заохочення — 600 грн); другу сходинку посів магістрант першого курсу факультету історії та міжнародних відносин Михайло Рекрутяк (400 грн); третьою стала другокурсниця-журналістка Ольга Богославська (300 грн).

Нагороди вручали редактор та кореспондентка «Погляду» Володимир Тарасюк і Мирослава Гараздій відповідно, а також заступник голови студентського профбюро УжНУ Олександр Варшава.

Від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників: кафедра журналістики зустріла 20-ий день народження
Вручення призів

У кінці заходу присутні відчиняли «Вікно у медіасвіт» (саме таку назву має фільм-дипломна робота, який підготували Олеся Матій та Вікторія Копча під керівництвом Василя Путрашика та Віталія Завадяка).

Після урочистої частини викладачі й студенти мали каву-брейк. Ну а яке ж застілля без великого пирога? Символічний ювілейний торт подарували викладачі.

Його декан філфаку Галина Шумицька вдало описала, сказавши так: «Торт білий, а отже чистий та прекрасний, як наше життя, весь світ, журналістська професія». Чорні вкраплення на ньому — то вчинки, на яких учимося.

Журналістська родина продовжить святкування двох десятиліть від заснування рідного підрозділу завтра на розважально-гастрономічному фестивалі «Інформаційна миска». Про це — у наступних матеріалах.

P.S. Щиро вітаю рідну кафедру із двадцятим днем народження! Ми із нею однолітки (за місяць і я відзначу такий ювілей). Сьогодні я справді відчула святкову атмсферу… Я по-новому поглянула на фотографії у 406 аудиторії… Чомусь звернула увагу на «еволюцію» головної стіни в приміщенні прес-клубу: від ватману до великої розмальованої площі. Так і наше відділення: від кількох одиниць техніки до потужного локомотиву підготовки медійників. Хай він завжди рухається! Процвітання та примноження успіхів!

Ольга Брайлян
Фото, відео Роберта Паппа
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.