Сайт Медіацентру УжНУ
Підрозділ створений у липні 2013 року

УжНУ та Люблінський університет започатковують проєкт зі збереження води для пом’якшення впливу зміни клімату

Передбачено, зокрема, створення кліматичної лабораторії для досліджень оцінки впливу різних заходів на здатність затримувати й зберігати воду в ґрунті під час опадів у лісових та міських екосистемах

0 552

УжНУ та Люблінський університет започатковують проєкт зі збереження води для пом’якшення впливу зміни клімату

Незабаром у ботанічному саду Ужгородського університету стартує проєкт «Рішення щодо збереження води для пом’якшення впливу зміни клімату», який буде впроваджуватися в межах транскордонної програми Interreg NEXT Poland – Ukraine 2021–2027. Партнером УжНУ в Польщі виступив Люблінський університет ім. Марії Кюрі-Склодовської.

Наслідки зміни клімату не знають кордонів. Їх прояви є спільною проблемою для всіх країн Карпатського регіону: як Польща, так і Україна однаково страждають від раптових повеней і тривалої посухи, високих температур і хвиль тепла, інших екстремальних погодних явищ. Є потреба у виробленні спільної концепції популяризації і впровадження заходів адаптації до зміни клімату в урбаністиці та приватних домогосподарствах для зниження ризиків від стихійних лих і створення комфортних умов для життя людей у міському середовищі.

Проєктом передбачено створення кліматичної лабораторії для досліджень оцінки впливу різних заходів на здатність затримувати і зберігати воду в ґрунті під час опадів у лісових та міських екосистемах. Також робитимуть заміри викидів в атмосферне повітря і вплив зелених насаджень на температуру повітря в масштабах Ужгорода.

УжНУ та Люблінський університет започатковують проєкт зі збереження води для пом’якшення впливу зміни клімату У ботсаду буде облаштовано освітньо-інформаційний центр із питань змін клімату у вигляді креативного простору просто неба, де будуть задіяні автономні джерела сонячної енергії. Тут же буде створено систему збору дощової води у ставок із водними рослинами, яка у спекотні дні використовуватиметься для поливання. Відвідувачі освітньо-інформаційних заходів, передусім школярі, зможуть побачити не лише колекцію рослин із усього світу, а й побачити, як і які рослини можуть утримувати великі об’єми дощової води і чому різнотрав’я краще від скошуваних газонів.

Пілотні заходи з адаптації до змін клімату будуть виконані на території ботсаду у Шахтинському лісі, у колекційній частині ботсаду в центрі міста та у дворику біологічного факультету.

Проєкт містить інформаційно-освітню складову і має на меті популяризацію інноваційних рішень в українському та польському суспільствах та впровадження низки пілотних заходів з адаптації до зміни клімату, створення умов для транскордонного співробітництва та підготовки кадрів через створення науково-освітніх центрів для адаптації до зміни клімату на базі Ботанічного саду УжНУ та Університету Марії Кюрі-Склодовської.

Ідея проекту належить науковцям біологічного факультету УжНУ, які будуть його впроваджувати впродовж 2024–2026 років. До команди увійшли деканеса біологічного факультету Ярослава Гасинець, доценти Михайло Вакерич, Оксана Станкевич-Волосянчук, Владислав МірутенкоРоман Кіш, Інна Бесеганич, а також Аліна Гукливська.

За інформацією біологічного факультету
Залишіть відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.